За да изглеждаме 7 години по-млади


За да изглеждаме 7 години по-млади Навярно ви се е случвало отнякъде неочаквано да намерите снимка от преди десетина години, на която изглеждате толкова по-добре. Ех, само ако можехте да върнете обратно времето... Пластични хирурзи, производители на кремове за лице по всякакъв начин ви вдъхват надежди, че това е донякъде възможно. Но как, срещу каква цена и за сметка на какво?

Ето какви са препоръките на дерматолозите. Предлагаме ви няколко съвета на специалисти в областта, цитирани от онлайн изданието WebMD. Те може и да не сътворят чудото, но пък са проверени и доказано ще намалят вредните влияния на времето и различните фактори.

За да изглеждаме 7 години по-млади Стъпка 1: Избягвайте слънчевата светлина

Факт е, че продължителното! излагане на слънце води до появата на кафяви петна, както и на повърхностни и по-дълбоки бръчки. Ако се нуждаете от доказателство, погледенете кожата по долната част на ръката си, където слънчевите лъчи рядко достигат – със сигурност изглежда по-нежна и еластична.

Слънцето ускорява процесите на стареене на клетката. Около 40-годишна възраст се преминава онази условна граница, когато колагенът и еластичната тъкан се променят значително и това се отразява сериозно върху състоянието на кожата. Това лесно можете да проверите с огледало.

Предпазването на кожата от прекомерното слънчево излагане (през всеки сезон от годината!) ще ви помогне да забавите и дори да предотвратите някои процеси, водещи до стареене на кожа.

5 години по-млади. До 6 месеца след като вземете мерки, кожата ви вече ще изглежда по-добре - по-гладка и тонизирана. Не забравяйте обаче след настъпването на видим ефект да продължите с предпазването от слънцето.

Стъпка 2: Изглаждане на линиите с ретиноиди

Според проучване, направено от американски дерматолози през миналата година, ретиноидите подпомагат заличаването на бръчките и кафявите петна, тъй като увеличават производството на колаген и нормализират дейността на кожните клетки. Тези производни на витамин А съединения оказват ефект, съпоставим с най-добрите кремове против бръчки, твърдят специалистите.

Проучването, осъществено в Университета на Мичиган, показва, че дори и прилагането на минимални количества ретинолов лосион (0,4%) показва значително подобрение върху кожата.

6-7 години по-млади. Промяната става забележима само след няколко седмици, но не спирайте дотук. Продължавайте да ги използвате и ще след време ще постигнете качество на кожата, характерно за значително по-млад човек.

Стъпки 3: Използвайте антиоксиданти

Действието на антиоксидантите, както сигурно е известно на мнозина, се изразява в неутрализиране на свободните радикали, които също причиняват белезите на стареене по кожата, а според редица изследвания могат да доведат и до рак.

Антиоксидантите предпазват клетките от вредните влияния на околната среда в резултат на замърсяването. Въпреки че твърдението за обратимостта на вредните слънчеви въздействия върху кожата се оспорва, антиоксидантите несъмнено й придават един умерен блясък.

1-2 години по-млади. Ако кожата ви изглежда по-млада само след няколко прилагания на богатия на антиоксиданти крем, „вината” е изцяло на овлажняващата съставка в него. Антиоксидантите обаче не проявяват своят пълен ефект моментално. Те трябва да се използват в продължение на 5-6 месеца. След този период кожата ще изглежда не само по-гладка, но и по-сухите участъци ще придобият блясъка, за който всеки мечтае.

За да изглеждаме 7 години по-млади Стъпка 4: Наспивайте се

Липсата на сън е една от причините за преждевременното състаряване. Освен това недоспиването въздейства и по няколко не толкова явни начина. Умората увеличава рязко концентрацията на кортизол (хормона на стреса) в кръвта. Ако неговите нива са постоянно високи, това може да доведе до разрушаване на колагеновите влакна и съответно до състаряване на кожата.

2-3 години по-млади. Ако често не си доспивате, време е да вземете мерки. Изчислено е, че при достигане на 40-годишна възраст, ако недоспиването е било чест спътник в живота ви, ще изглеждате поне с 2-3 г. над възрастта си. Не е случайно, че след връщане от пълноценна почивка от 1-2 седмици, човек се чувства (а и изглежда) видимо подмладен.

За да изглеждаме 7 години по-млади Стъпка 5: Ексфолирайте кожата си внимателно и често

Ексфолиращите процедури дори в домашна обстановка имат нужния ефект. Те повишават производството на колаген и се смятат от специалистите за един от най-добрите методи - особено ако искате да забележите незабавно промяната.

С възрастта кожата страда все повече от липса на влага, а мъртвите клетки се придвижват в горните й пластове, придавайки й по-груб вид. След като ги отстраните, ще се подобрят различните функции на вашата кожа, тъй като задържащите водата клетки се появяват на повръхността и подпомагат всмукването на важни съставки (като антиоксиданти и ретиноиди).

Дерматолозите напомнят също, че редовното ексфолиране има терапевтичен ефект при склонност към акне.

Хората с чувствителна кожа или розацеа трябва да пропуснат тази стъпка, тъй като мъртвите клетки на повърхността ги предпазват от раздразнение на кожата.

2-3 години по-млади. Има две условия, твърдят експертите. Първо трябва да прилагате ексфолиращите процедури достатъчно продължително време, за да постигнете желания ефект. За най-добри резултати посетете дерматолог, който да ви консултира за ежемесечения пилинг, имащ за цел именно да премахне най-горния слой на кожата. Второто условие е да комбинирате тези процедури с поне една от по-горе изброените стъпки.

За да изглеждаме 7 години по-млади Стъпка 6: Добавете влага

Особено при по-голямата част от жените в менопауза употребата на хидратиращ крем за кожа е задължителен! Водата е елементът, който придава на кожата гладък и свеж вид, и то почти веднага.

2-3 години по-млади. Наблюденията показват, че редовната употреба на овлажняващи козметични средства придава на кожата по-млад поне с 2-3 г. вид.

здраве.bg