Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Специално интервю с Галя от Каризма
Да съхраним красотата и младостта на нашата кожа
Как да се преборим с кафявите петна
Локална терапия на акнето
За празника украсете дома с аромати
Никулден – рибен ден
Разводът – проклятие или предизвикателство
Как да бъдем щастливи
Шанс да спечелите много награди

КАК да съхраним красотата и младостта на кожата

Д-р Николай Подолешев –дерматолог, ВМА – София

Уважаеми читатели,

За тези от вас, които проявяват интерес към модерните anti-aging стратегии, публикувахме поредица от материали, в които подробно бяха обяснени отрицателните ефекти както на някои нездравословни навици (тютюнопушенето, злоупотребата с алкохолни напитки), така и на някои вредни фактори, съпътстващи цивилизацията (стреса) и предизвиквани от тях проблеми – например безсънието. За да имате обаче здрава кожа, трябва да познавате добре и другите й врагове. Именно тяхното елиминиране от вашето ежедневие ще ви позволи да се радвате по-дълго на нейната свежест и красота. Разбира се, да се подхранват надежди, че бръчките няма никога да се появят, би било равносилно на утопия. Но пък от друга страна трябва да е пределно ясно, че колкото по-екологичен стил на живот възприемете, толкова по-късно те ще ви споходят и толкова за по-продължителен период от време вие ще изглеждате по-млади и по-жизнени.

Какви са възможностите за ограничаване на неблагоприятните въздействия върху кожата:

Избягване на вредното влияние на студа
Когато температурите паднат, производството на себум от кожата намалява. Тогава тя задържа по-малко влага, а вятърът и сухият въздух в отоплените помещения допълнително я изсушават. Когато съдържанието на влага в кожата спадне под 10%, тя се опъва и започва да сърби, става груба и лющеща се, появяват се дребни бръчици. В това състояние тя има изявена склонност към екземи. Затова през студения сезон трябва да се избягва всичко, което допълнително изсушава кожата, например честото миене с гореща вода и обезмасляващи сапуни. По-добре да се използва почистващо тоалетно мляко, което после да се сваля с помощта на напоен с вода памучен тампон. Тъй като твърдата вода (богата на калциеви соли) изсушава кожата, за предпочитане е тя да се заменя с мека или минерална вода. Любителите на зимните спортове трябва да бъдат особено внимателни. При карането на ски температурата на лицето може да достигне до –30оС. Освен това комбинацията от студ, вятър и слънце особено силно уврежда кожата. Специалните козметични средства за студено време, които съдържат малко или дори изобщо не съдържат никаква вода, запечатват порите, защитават кожата от дехидратация и до известна степен и от замръзване. В затворени помещения тези кремове, балсами и др. трябва да се свалят възможно най-бързо, за да не се задържа топлина под кожата.

Защитата срещу UV лъчите е защита срещу бръчките
Дългогодишните почитатели на слънцето, както и постоянните клиенти на солариумите често заплащат за своя спортен загар с груба, подобна на щавена, неравномерно пигментирана, обилно набръчкана кожа с многобройни напукани кръвоносни съдчета по бузите и носа, както и с бръчки по деколтето и шията. По-рано се смяташе, че тези увреждания на кожата повече не могат да се поправят. Днес обаче вече е известно, че кожата, както и други органи, може да се регенерира до известна степен. Често поне за частичното й възстановяване е достатъчно третирането с липиди, хидратиращи вещества и антиоксиданти, както и редовно нанасяне на крем против изгаряне с висок защитен фактор.
За да се предотврати фотоиндуцираното стареене на кожата, под грима трябва да се нанася слънцезащитен продукт с фактор 12 до 15 или да се използва основа със съответния фактор – и то ежедневно! Трябва да се има предвид, че и покритото с облаци небе пропуска все още достатъчно количество увреждащи UV лъчи, включително и през зимата. Шията, а през лятото, когато се носи леко облекло, също така и гърдите, вратът и ръцете трябва да се защитават надеждно от слънцето. При покупката на фотопротективен препарат трябва да се внимава той да осигурява защита както срещу UVА, така и срещу UVВ лъчи. За хората, които искат да се предпазят от бръчки, дългите бани на слънце, дори и със слънцезащита, би трябвало да са табу. Почерняването на сянка запазва много по-дълго време младежкия вид на кожата.

Ако систематизираме казаното дотук, за да избегнем слънчевите увреждания на кожата е необходимо:

  • да се използва стриктна слънцезащита още от детските години;

  • да се предотвратяват слънчеви изгаряния;

  • да се избягват слънчеви бани по обяд между 11 и 15 часа;

  • да се предпочита почерняването на сянка;

  • за поддържането на кожата да се използват богати на антиоксиданти препарати.
Разхождайте се по-често
Кожата се нуждае от чист въздух. Разходките и всички други физически натоварвания на открито освен че са полезни за организма като цяло, спомагат и за запазване на нейния младежки вид. Който не се страхува от дъжд, позволява на кожата си да се запаси с кислород, а освен това и с влага. За да се предпазите от вредните вещества във въздуха (киселинен дъжд, смог и др.), преди разходката намажете лицето с крем.

Да не се прекалява с водата и сапуна
За да не се наруши естествената защитна обвивка на кожата (хидролипидната мантия), трябва да се избягват обезмасляващите почистващи средства като сапун или съдържаща алкохол вода за лице, особено при суха кожа. Много честото миене или вземане на душ, както и продължителният престой във ваната, в която към водата са добавени и пенообразуващи средства, изсушават кожата и водят до преждевременна поява на бръчки. Който често взема душ, трябва да внимава да не се застоява под него по-дълго от 5 минути и водата да не е прекалено гореща.

Околоочният контур изисква внимателно третиране
Кожата около очите е особено чувствителна и поради това изключително податлива към образуването на бръчки. Тя е много по-тънка от останалата кожа на лицето, дебелината й е само 0.5 mm. В околоочния контур съхраняващите влага мастни жлези са по-малко, а също така почти изцяло липсва и поддържащата кожата подкожна мастна тъкан. Поради това в този участък кожата се нуждае от особено грижовно третиране. Кремовете и геловете трябва да се нанасят внимателно, като тя се придържа с другата ръка при слепоочията. Втриването винаги да се извършва в посока от външния ъгъл на окото към вътрешния. По този начин нежната кожа не се дърпа и разтегля. Внимателно трябва да се извършва и свалянето на грима.

Фитнесът предотвратява бръчките
Физическите упражнения водят до отделянето в организма на хормоните на младостта, които спомагат за изглаждане на бръчките по лицето. Идеални за тази цел са кляканията, тъй като при тях се активизират бедрата и седалището, където се намират най-големите мускули на тялото (около 70% от цялата мускулна маса). Благодарение на значителния си обем те са основните производители на подмладяващите и изглаждащите бръчките хормони, особено на хормона на растежа, носещ наименованието соматотропин. Той се образува при максимално напрягане на мускулите, защото тогава техните клетки получават команда за ускорен растеж (за да се компенсира нарастващата нужда от сила). При това соматотропинът стимулира и растежа на кожните клетки.

Упражнението се извършва по следния начин. Правят се 5 клека, след това се почива 10 до 30 секунди. В зависимост от общото състояние това се повтаря най-малко 2 пъти. При кляканията трябва да се внимава седалището да не се отпуска напълно, а до нивото на коленните ямки. Това е много важно! Останете в това положение няколко секунди и след това се изправете. По време на упражнението гърбът да се държи изправен, а ръцете да са изпънати напред. Целият комплекс трябва да се извършва поне два пъти дневно. Когато забележите, че бръчките се изглаждат, не преустановявайте упражненията, а упорито продължавайте!

Как да се избягват мимическите бръчки
Същинската причина за възникването на бръчките се крие в самата кожа. Но това, къде те да се проявят, до голяма степен зависи от мимиката и определени поведенчески навици. При някои хора веднага може да се познае, че те спят легнали на една страна. Характерни за тях са надлъжни бръчки по протежение на носа или между слепоочието и бузата. В такъв случай е препоръчителна промяна в положението на тялото по време на съня или евентуално носенето на специална маска на лицето за спане. Други предпочитат да спят свити и не бива да се чудят, защо имат напречни бръчки по корема и врата. Сравнително изправеното положение предотвратява появата на такива бръчки.

Мерки против мимическите бръчки

  • В слънчеви дни винаги да се носят тъмни очила, защото присвиването на очите при силна светлина бързо води до умора и увреждане на и без това малкото колагенови влакна в тъканите около очите.

  • Отучете се да подпирате челото си с ръце.
Упражнения за красота
  • За намаляване на бръчките по челото:
    С върха на пръстите се извършват леки погалващи движения от средата на челото към слепоочията. Този своеобразен масаж действа и успокояващо.

  • При преумора на очите:
    Със средните пръсти на двете ръце се притискат точките в очните кухини в основата на носа в продължение на няколко секунди. След това с възглавничките на пръстите се извършват нежни кръгови движения по слепоочията.

  • Профилактика на торбичките под очите:
    Оформете с показалците и палците на двете ръце полукръгове около очите. При това поставете показалците под веждите, а палците – на около 2 сантиметра под очите. Внимателно раздалечавайте пръстите нагоре и надолу и премигнете няколко пъти, преодолявайки съпротивата на натиска на пръстите. След кратка почивка повторете упражнението.

  • Против бръчките на горната устна:
    Отворете леко устата и свийте устните (навътре). Със средния пръст извършвайте малки енергични кръгови движения около устата.

  • Против увиснали ъгълчета на устата:
    Изговорете високо гласните А, Е, И, О, У като подсилвате артикулацията. Удължавайте всяка гласна дотогава, докато се наложи отново да поемете въздух.

  • Против двойната брадичка:
    Седнете в изправено положение. Поставете юмрука си под брадичката. Отворете долната челюст, преодолявайки съпротивата на юмрука. Задръжте така около 5 секунди. Отпуснете челюстта и повторете.

  • За опъната кожа на бузите:
    Поемете дълбоко въздух и надуйте бузите. С пръстите леко потупвайте по бузите и брадичката, като при това бавно изпускате въздуха. Повторете няколко пъти.
Проблеми с храносмилането – проблеми с кожата
Оплакванията, свързани с храносмилането, не са проблем само на стомаха и червата. Те имат и по-далечни въздействия, в които се въвлича целият организъм и които увреждат най-вече външния вид на кожата. Набръчканата, отпусната, нееластична, с неравномерен тен и склонна към възпаления кожа, а също така и екземите и невродермитът нерядко се дължат на нарушено храносмилане. Многократно повтарящи се диария, запек, газове, тежест в стомаха или стомашни оплаквания са указание за отклонения в храносмилателния тракт и трябва да се лекуват, не на последно място и заради хубавия вид на кожата.

Когато храносмилателната система не функционира правилно, това се отразява на кожата по най-различни начини. Тя не се снабдява добре с хранителни вещества, витамини и минерали. Елиминирането на отпадните продукти на обмяната на веществата в самата кожа се затруднява. Имунните сили на кожата отслабват, а натоварването й с токсини нараства.

И най-добрите храни и добавки не могат да ни помогнат, ако не се резорбират правилно в храносмилателния тракт. Затова към здравословното хранене задължително принадлежи и здравословно храносмилане.

  • Обръщайте внимание храната да съдържа достатъчно количество баластни вещества. Те сами по себе си са несмилаеми влакнести вещества от пълноценните зърнени храни, зеленчуците и плодовете и поддържат здравословното състояние на червата.

  • Движението се отразява добре на червата. Редовните тренировки не само укрепват мускулите на бедрата или корема, но стимулират и перисталтиката на червата. Така се предотвратява и тяхната ленивост.

  • Прекомерните количества храна натоварват излишно стомаха. Един плодов ден от време на време или няколко дни пости са добре дошла почивка за храносмилателния тракт.

  • Приемането на големи количества течности (минерална вода, неподсладен чай) стимулира храносмилането. Освен това кожата се насища с влага отвътре. Дневната доза трябва да бъде осем до десет чаши бедна на натрий минерална вода (2 до 3 литра). Пиенето на вода е един лесно изпълним и евтин начин за подмладяване на кожата.
В заключение нека систематизираме
факторите, които водят до бързо стареене на кожата и появата на бръчки

  • цигарен дим (активно и пасивно пушене)

  • злоупотреба с алкохол

  • продължителен стрес

  • недостатъчен сън

  • студ

  • слънце (продължителни слънчеви бани и неизползването на слънцезащитни препарати)

  • сухт въздух в отоплените помещения

  • вредни вещества от околната среда

  • агресивни средства за почистване на кожата и неподходяща козметика за поддържането й

  • недостатъчна физическа активност и заседнал живот

  • проблеми с храносмилането

  • неправилен хранителен режим (особено отсъствието на витамините А, В, С и Е, както и на фолиева киселина, прекомерно солена или сладка храна, дълго престояли храни)

Шест съвета за съхраняване на младежкия вид
Учените пресметнаха, с колко години човек изглежда по-млад, ако изпълнява следното:

  • ако ежедневно закусва пълноценно – с 1 година (регулирането на глюкозния баланс ни прави да изглеждаме по-млади);

  • ако всеки ден се разхожда – с 1 година (разходката успокоява, разгражда стреса, поддържа сърцето и ставите млади);

  • ако спи по седем часа всяка нощ – с 3 години (здравият сън регенерира кожата и стимулира всички други функции на организма);

  • ако прави най-малко 2 пъти седмично секс – подмладява се с 10 години (сексът действа релаксиращо, води до приток на подмладяващите хормони на щастието, тренира сърцето и съдовете);

  • ако води интензивен социален живот в компанията на добри приятели – подмладяване с 5 години (създава се чувство за защитеност, разгражда се стресът и се постига релаксация);

  • ако полага грижи за хигиената на устната кухина – с 3 години (предотвратява се образуването на плака, която уврежда сърцето и съдовете).

© Любомир Стойков
Всички права запазени!