Няколко интересни факта за историята на модата

Борислава Борисова

Няколко интересни факта за историята на модата Модата е била сред нас под една ли друга форма от началото на времето. Нека погледнем назад през историята и да видим как модните тенденции са се променили. Ето някои странни факти за модата, които може би не знаете:

1. Функцията на копчетата на ръкавите – питали ли сте се някога защо има копчета по краищата на ръкавите на саката? Според информацията, преминала през вековете, не друг, а Наполеон Бонапарт заповядвал копчетата да бъдат зашивани на ръкавите, за да спре досадния навик, който войниците му имали, да забърсват хремавите си носове с ръкавите на саката си.

2. Какво прави една дреха „старинна”? Една дреха се смята за старинна, ако датира от 1920 до 1960 година. След тази дата, една дреха се счита за ретро, а не за старинна.

3. Изобретяването на сутиена. Можете ли да повярвате, че сутиените не са били патентовани до 1914 година? Сутиенът е създаден от млада дама от хайлайфа на Ню Йорк, на име Мери Фелпс, която не желаела да носи корсет под прозрачната си вечерна рокля, тъй като се виждал. За да реши проблема си, тя измисля „бельо” състоящо се от две копринени кърпички, свързани с няколко ленти. За това свое творение, тя получава патент през 1914 година. Жените обожавали новият дизайн на Мария и нейните сутиени станали хит. Няколко години по-късно жена на име Ида Розентал започнала проектирането на сутиени с различни по големина чашки. Тя е и откривателката на формованите чашки.

4. Историята на полата. Знаете ли, че полата е второто най-старо дамско облекло в историята? Тя е предшествана единствено от кърпата, която се използвала за кръста. При Египтяните не само жените, а и мъжете носели поли.

Топ 10 на най-скъпите магазини в света 5. Изкуствени мигли – те са изобретени от холивудският продуцент D.W. Griffith, който искал да подчертае и подсили очите на актрисата Seena Owen за филм, сниман през 1916 г. Миглите били направени от истинска човешка коса.

6. Мария-Антоанета била изключително притеснителна по отношение на тялото си и поради тази причина е носела рокли, които са започвали от брадичката до петите и. Тя е била толкова скромна в действителност, че носела тези рокли дори по време на къпане.

7. Елизабет I толкова много обичала шапките, че направила задължително носенето им в неделя и на празници от всички жени на възраст над 7 г. Всеки, който отказвал да прави това е бил глобяван сурово.

8. Парфюмът е над $10 милионна индустрия. Той е бил използван още от древните египтяни, които са го употребявали в религиозните си ритуали.

9. Модните дизайнери на 1500-те години представяли своите дизайни като ги изработвали под формата на кукленски дрехи – миниатюрни копия на истинските модели и така, поставени на малки кукли, дизайнерите ги показвали по време на модни събития.