Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Специално интервю с певицата Светла Иванова
Сънят изтрива бръчките и разкрасява кожата
Стресът влошава акнето
Пачули – ароматът на индийските принцеси
Арсеналът на SPAсението
Защо тревата на съседа винаги е по-зелена
Опасни ли са мобилните телефони
Шанс да спечелите много награди

Сънят изтрива бръчките и разкрасява кожата

Д-р Николай Подолешев
Клиника по дерматология и венерология при ВМА - София

Известно е, че пълноценният нощен сън е също толкова жизненоважен за здравето, колкото дишането, храненето и приемането на течности. Независимо обаче от дългогодишните широкомащабни и интензивно провеждани изследвания в целия свят, учените все още не са единодушни относно биологичната му роля. Според част от специалистите сънят преди всичко спестява енергия и зарежда организма с нови сили. Други предполагат, че докато спим, мозъкът “изключва” и така придобива способността да решава проблеми, непосилни за него в будно състояние. Засега хипотезите не са потвърдени, но със сигурност може да се каже, че сънят е балсам за тялото и душата. На свой ред дерматолозите и козметолозите твърдят, че тези, които се радват на добър нощен сън, имат здрава и красива кожа. Това е така, защото докато спим и цялото тяло почива, кожата е “свръхактивна”. В отсъствието на физическа и мозъчна дейност до периферното кръвообращение достига по-голямо количество кръв, благодарение на което единствено кожата работи “на пълни обороти”. Обмяната на веществата се ускорява, регенерацията се активизира и на сутринта резултатите се виждат дори и с просто око – лицето е розово, изпънато и неизсушено. Доказано е, че кожната активност притежава определен ритъм, който зависи както от вътрешните фактори (хормонална секреция), така и от външните (редуване на светлина и тъмнина). Така или иначе, съгласно съвременните познания за хронобиологията на кожата днес е известно, че обновяването на най-повърхностния й слой започва не по-рано от 18 часа и достига своя максимум между 22 и 24 часа. Имунната система също работи “с пълна пара”, а след 23 часа започват да се попълват и енергийните депа. До 4 часа сутринта клетките се делят с 8 пъти по-голяма скорост и така, докато спим, кожата се възражда.

Когато обаче сънят редовно бива прекъсван, например чрез често ставане, естественото обновяване на кожата се нарушава и по-малко нови клетки достигат до нейната повърхност. Тя силно се вроговява, изглежда вяла, отпусната и уморена. Същевременно в нея се задържа и по-малко влага, поради което бързо става суха, крехка, набраздена от бръчици, добива безжизнен сивкав тен, а под очите се образуват торбички. Косата също изгубва блясъка си.
Недоспиването, особено ако е редовно, поддържа организма в стресово състояние, а стресът на свой ред прогонва бленуваното отпускане в обятията на Морфей. Според специалистите обаче безсънието не е болест, а “състояние”. Когато е временно, то трае от няколко нощи до един месец, а хроничното продължава години наред. Изпадналите в мъчителното състояние се делят на три групи – първите трудно заспиват, вторите задрямват за кратко, будят се често и цяла нощ се въртят в полусън, а третите се надигат “кукуряк” в малките часове и не могат да мигнат до зори.
Потребността от сън е индивидуална, но се приема, че минимумът е 4-5 часа в денонощието. За някои от възрастните хора той е достатъчен, но повечето от нас се нуждаят от още 3-4 часа допълнително, затова нормалната продължителност на съня варира от 7 до 9 часа. Специално внимание трябва да се обърне на нуждите на децата и по-конкретно на следобедния им сън. Има родители, които несъзнателно лишават детето си от него, защото не могат да се справят с упорството и нежеланието му да си легне. Нервното напрежение се трупа у детето още от сутринта. Жегата мъчи и малчуганите, затова следобедният сън им помага не само да се възстановят, но и да заредят “батериите” на жизнената си енергия. Най-голямото предимство на почивката между 14 и 16 часа е, че намалява степента на вечерната превъзбуда. Няма съмнение, че децата, които не почиват следобед, са уморени и превъзбудени и по-трудно заспиват вечер. Освен това бихме могли да отчетем и още няколко благоприятни ефекта.

Полезно е за здравето. Когато легне и затвори очи, при детето отпада нуждата от мобилизация на силите за поддържане на тялото в равновесие. Информацията от заобикалящата среда също секва (80% от нея се получава чрез очите). Мозъкът, който в детска възраст е в процес на изграждане, почива и получава време за възстановяване.

Полезно за интелекта. Изследване на френски учени доказа, че тези деца, които спят през деня, по-бързо и по-трайно концентрират вниманието си.

Полезно за растежа. Легналото положение освобождава гръбначните прешлени и мускули от напрежението. Още повече, че следобeд детето “потъва” в бавния, дълбок сън, без да сънува. По време на този сън се освобождава хормонът на растежа и имунната система укрепва. Затова следобедният сън помага на растежа.

Тийнейджърите също се нуждаят от повече сън в сравнение с възрастните. Като спят по-дълго през почивните дни, те си наваксват натрупаното през седмицата недоспиване. Американски учени са установили, че лишаването от тази почивка се отразява както на поведението им в училището, така и на успеха им.

Установено е, че от безсъние по-често страда нежният пол. Според председателя на Германското дружество за изследване на съня д-р Герд Майер това се дължи на факта, че психологическите и социалните проблеми на работното място и в семейството засягат най-вече жените. В по-голямата част от случаите в основата са емоциите. Показателна в това отношение е невероятната история на Мария Стелица, публикувана преди година във вестник Куриерил насионал. След като починала майка й, от страх да не сънува покойната, румънката не посмяла да затвори очи в продължение на няколко дни. В резултат на това тя трайно загубила съня си и вече осем години лекарите са безпомощни да го възстановят. Чести причини за безсъние са тревожността и чувството за малоценност, преглътнатата обида и потиснат гняв. При младите майки нарушенията в съня също са чести – освен че през деня те работят, през нощта многократно им се налага да стават заради бебето. В по-напреднала възраст от значение са и “горещите вълни” на менопаузата. Специален интерес заслужава и едно твърдение, което кара много хора при всяко пълнолуние да прекарват нощта, натъпкани със сънотворни, с тампони в ушите и глава под възглавницата, дочаквайки изгрева с широко отворени очи. Този феномен е добре известен в науката и според д-р Дитмар Шефер, специалист по физиология на съня от Рурския университет в Бохум, освен с ярката лунна светлина може да се обясни и с нездравословните навици, граничещи с психотичен ритуал. Лунатиците се вторачват в облото небесно светило, завладени от мисълта, че няма да могат да заспят, което се и случва. Друга категория са невротиците, които се стряскат нощем от собствените си страхове и притеснения. Причината е повишената активност на мозъка, който нощем подрежда и преработва впечатленията от деня – ако той е преминал в стрес, сънят също е неспокоен, накъсан от кошмари и внезапни пробуждания. Съществуват и много по-банални причини за безсънието като приемането на тлъста храна, кафе и алкохол непосредствено преди лягане, гледането на трилъри и не на последно място – хъркането на креватния партньор. Впрочем последното е двойно по-опасно за самия хъркащ, тъй като през нощта кръвното му налягане се повишава в резултат на затрудненото дишане, а продължителните смущения на съня нарушават хормоналното равновесие в организма. Проблемът е доколко сърдечно-съдовата система успява да компенсира резкия скок на налягането. Затова се смята, че затрудненото дишане по време на сън може да предизвика инфаркт или инсулт, а продължителното безсъние е честа причина за пътни и трудови злополуки.
Когато безсънието е по-леко изразено и не изисква медикаментозно лечение, препоръчително е да се направят опити за преодоляването му чрез по-безобидни средства. Бихте могли да се възползвате от следните съвети за разкрасяващ сън:

  • Вечерната разходка улеснява заспиването.
  • Преди лягане да не се приема тежка храна, но и да не си лягате гладни.
  • Преди лягане да се избягват стимулиращи средства като кофеин, никотин или алкохол.
  • Не се приспивайте чрез четене. Мит е, че с книга в ръка се заспива по-лесно. Ако е скучна, ще я смените, а ако е интересна – ще обсеби съзнанието ви за дълго и ще ви държи възбудени.
  • Телевизията също не е приспивателно средство. Ефектът на интересния филм е точно като на хубавата книга – ставате, разсънвате се, само и само да видите края. После е късно. Поради това поне един час преди лягане трябва да се отделите от синия екран.
  • Топлата вана преди лягане, евентуално с добавена лавандула или лайка, прави човека сънлив и улеснява заспиването.
  • Топло мляко с мед води до засилено отделяне на стимулиращия съня серотонин.
    (Експертите по хранене залагат на едно активно вещество, което стимулира производството на серотонина, т.нар. хормон на съня – аминокиселината трипфтофан. Триптофанът се съдържа в много храни, например в млякото, сиренето, яйцата, ядките, птичето месо (особено пуешкото), но високото им белтъчно съдържание пречи на доброто му усвояване. Въглехидратите обаче спомагат серотонинът да достигне до мозъчния център на съня, затова някои успешно се приспиват с чаша топло мляко с мед.)
  • Ако се въртите в чаршафите половин час, след като сте легнали, станете и се заемете с друг вид дейност. По този начин ще започнете да свързвате леглото с по-различни, не толкова мъчителни асоциации.
  • Заменете излежаването до обяд през почивните дни със здрава дрямка за десетина минути до половин час в средата на деня.
  • При трайни нарушения на съня, т.е. ако в течение на един месец три пъти седмично възникват проблеми, трябва да се потърси лекарски съвет.
Необходимо е да се има предвид, че освен чрез медикаментозна терапия, много добри успехи могат да се постигнат и с помощта на акупунктурата, ароматерапията, фитотерапията, хомеопатията, хипнозата, релаксиращата музика, минералотерапията, подходящи физически упражнения, чрез използването на скъпоценни камъни и т.н. Тук обаче е редно да подчертаем, че при всички случаи на недоспиване козметичното третиране на кожата трябва да бъде по-интензивно и да включва нощните кремове с витамини, коензим Q10 и други подхранващи, хидратиращи и тонизиращи активнодействащи субстанции.

Когато разглеждаме проблемите на съня, не може да не стане дума и за прозяването. Според последните медицински изследвания прозявката е рефлекс на организма, който спасява от умора и безсилие. Установено е, че при прозяване човек приема огромно количество въздух наведнъж. Това от своя страна води до рязко увеличаване на кислорода в кръвта и по този начин се стимулира дейността на клетките и се увеличава енергията.

Безспорно обаче най-голям интерес предизвикват сънищата. Английският професор Иън Осуард е установил, че истинският здрав сън преминава през 5 фази. В началото изпадаме в дремещо състояние между будност и лек сън. Очите са затворени, но мислите и впечатленията от изминалия ден текат в главата, а духът е изцяло бодър. Във втората фаза човек се отпуска и заспива. След половин час настъпва третата фаза – на дълбокия сън. Същинското спане обаче започва чак в четвъртата фаза. А в петата, последна фаза, под затворените клепачи очите извършват бързи движения – човек започва да сънува. Специалистът дори се престрашил и предположил, че може би в този миг става отделянето на душата от тялото. Според древните мъдреци, докато плътта спи, ефирната материя – душата, се рее в пространството и може да премине в успоредни светове, които хората “виждат” в съня си. Британският учен предполага, че може би сънищата са спомен именно от паралелни светове. Смята се, че при дълбокия сън почива тялото, а при сънуването – душата. Ето защо много учени са единодушни, че сънищата играят огромна роля за психическото здраве. Дори и да не ги тълкуваме, дори и да не ги помним, това не ги омаловажава. Хубавият сън има лечебни свойства. Според психиатъра Милтън Крамър, ръководител на Центъра за изследване на нарушенията на съня в Синсинати, сънищата балансират емоционалното натоварване и спомагат за разрешаване на проблемите. Настроението и самочувствието сутрин винаги са свързани със сънуваното. В тази насока интерес представлява и мнението на С. Лаберг, директор на Центъра за приятни сънища в Пало Алто, Калифорния: “Ние искаме да научим колкото се може повече хора да променят хода на събитията по време на сън”, казва той. “Управляемото съновидение има редица преимущества – вместо насън да ви гони някакво ужасно чудовище и дори да ви изяде, вие можете да го примамите в капан. Или, ако речем, се окажете на изпит голи, изтичвате до вкъщи, за да се облечете. А може и обратното – знаейки, че няма от какво да се страхувате, наблюдавате с любопитство какво ще стане, ако продължавате да се разхождате голи. Ценното на управляемите съновидения е това, че насън можем да правим каквото искаме, без каквито и да било неприятни последици.”

Далеч по-висша степен на контрол върху собствените ни сънища ни предлага японската компания “Такара”. Нейното изобретение бе представено в началото на 2004 година под наименованието “Работилница за сънища”. Устройството позволява на собственика си да сънува това, което си пожелае. За да “сънува по поръчка”, той трябва да се подготви доста добре предварително. Като начало трябва да погледа за известно време обекта, предмета или мястото, което желае да сънува. След това трябва да се направи звукозапис на сценария на бъдещия сън. С помощта на този запис, а също и на светлината, музиката и ароматите, които въздействат на подсъзнанието, устройството помага на собственика да “види” желаното по време на фазата на бързия сън, в която се “раждат” сънищата. След осемчасов сън устройството внимателно буди спящия си стопанин, като с помощта на светлина и музика имитира изгрев.

Връзката между тялото и духа не се манифестира никъде другаде така явно, както чрез състоянието на кожата. Ако душата е спокойна, такова е и изражението на лицето и малките бръчици не се вдълбават все по-дълбоко. Почивката и достатъчният сън са най-обикновените, но в същото време и най-ефективните средства за постигане на здравословен баланс. Доживяхме науката да потвърди правотата на съветите на нашите баби – сънят е най-доброто средство за разкрасяване, а сънят преди полунощ е “разкрасяващият сън”.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!