Сексът във виртуалното пространство

д-р Румен Бостанджиев, д.м.
сексолог - психотерапевт
Главен асистент в Медицинския университет – София
Завеждащ Сексологичен кабинет в Александровска болница

WWW е всепроникваща любовница, която безшумно влиза в нашия дом и офис. Търпеливо изчаква да приключим с баналностите на ежедневието и когато под благовиден предлог се усамотим пред компютъра, настъпва звездният й час. Тя не иска много от нас, а ни предлага почти всичко. Многоликият й образ ни изправя пред собствената ни фантазия и отприщва желанията, които сме свикнали да потискаме и затаяваме. Веднъж усетили ласките й, лесно се оставяме в ръцете й, без да забелязваме как неусетно се превръщаме в скучни и изолирани един от друг съпрузи, затворени в черупките на виртуалните си преживявания.

Подобно на другите технически открития (фотографията, киното, телефона, телевизията) и електронната мрежа бе въвлечена в индустрията на сексуалните сурогати. Съвременният мъж повече от всякога е готов да ползва нейните услуги. Той е постоянно зает и в графика на деловите му ангажименти почти не остава време за ухажване, за интимни разговори и любовни разточителства. Той се нуждае от секс, който консумира “на крак” – бързо, лесно, неангажиращо.

За разлика от реалните отношения с жените, които стават все по-сложни, виртуалният секс е постижим само с едно кликване. Вместо да се чуди как да решава неизбежните конфликти с интимния партньор, днешният компютърен мъж има шанса да разтовари сексуално си напрежение без какъвто и да е риск от отхвърляне и провал, при това без излишни усложнения и на достъпна цена.

За да откликнат на тези потребности, през последните години подобно на заведенията за бързо хранене в мрежата непрекъснато никнат еротични сайтове, които предлагат “секс на екс”. Интернет с неограничените си възможности за аудио-визуална комуникация в реално време е идеалният технически посредник, защото е освободен от цензура и запазва анонимността на потребителите. Неслучайно асортиментът от еротични наслади на виртуалния “Мак Доналдс” непрекъснато се обогатява – от традиционните пиршества за окото, до клубовете за запознанства и анонимните стаи за разговори. Не е далеч и времето, когато чрез Интернет ще сме в състояние да получаваме и тактилни чувствени изживявания, което ще направи електронното общуване още по-автентично.

Естествено, възниква въпросът как всичко това се отразява на сексуалните ни отношения. Какво печелим и какво губим от навлизането на мрежата в интимния ни живот? Най-същественият въпрос всъщност е как да направим така, че виртуалните преживявания да не ни обезличават и изолират, а да служат за личностното ни развитие и обогатяването на реалните ни интимни отношения.

Ключ към конструктивното използване на Интернет е способността ни да се противопоставим на пасивната консумация. Оставим ли се на инерцията, рискуваме много бързо да се превърнем във виртуално зависими еротомани. Размием ли границата между илюзорния и реалния свят, неусетно ще загубим авторството върху собствения си живот. Именно тук е най-сериозният риск от виртуалната инвазия в интимното ни пространство. Тя е способна да подмени непосредственото преживяване на най-съкровената човешка близост с усещането за сексуална възбуда и облекчение. Да инсталира на мястото на реалния опит програмирани сънища, които да бъдат предпочитани. За съжаление обаче, никой не би могъл да оцелява, сънувайки и когато в един момент реалността ни принуди да отворим очи, цената за проспаните шансове да направим живота по-добър може да се окаже непосилна.

Както всяко техническо постижение, така и мрежата не е нито добра, нито лоша. Тя става такава в зависимост от тава как ние я използваме. В този смисъл Интернет би могъл да е незаменим помощник и учител в усилието ни да общуваме по-добре. С посредничеството на мрежата вече съществуват стотици обучителни програми за усъвършенстване на комуникативните умения в сексуалната двойка. Те се предлагат от висококвалифицирани специалисти и са насочени както към млади двойки, на които предстои брак, така и към брачни партньори с дългогодишен опит. Специализирана психологична помощ се предлага и на двойки, които са пред раздяла или в процес на развод.

Днес в Интернет могат да се намерят безброй материали и за педагогическа подготовката на родителите. Учените отдавна твърдят, че родителството в съвременните условия е изключително сложна задача, за успешното изпълнение на която хората трябва системно да се образоват. Това, което училището и държавата все още не правят, мрежата отдавна предлага. От нея може да научите не само за курсовете по родителство, които се провеждат най-близо до вас, но и да получите необходимите ви образователни материали, включително видеофилми и ръководства.

Идеята Интернет да бъде използван като мощно средство за повишаване на емоционалната грамотност и сексуалната интелигентност днес вдъхновява специалистите да разработват най-разнообразни психо-образователни програми. След като се доказа огромната роля на емоционалния стрес за развитието на най-честите заболявания, здравните каси и застрахователните компании по света все по-често инвестират в здравно-образователни инициативи, ориентирани към придобиване на умения за пълноценно интимно партньорство и ефективно справяне със семейните конфликти. Установено е, че усилията за подобряване на общуването между интимните партньори са многократно по-ефективни и икономически изгодни от терапевтичните интервенции за компенсиране на здравните щети, нанасяни от дисфункционалните отношения.

Нещо повече – внедряването на новите психологични технологии на общуване прави не само отношенията в семейството по-човечни и подкрепящи, но променя стила на общуване и в други човешки общности, в които постоянно пребивавамe – на работното ни място, в приятелската и социалната среда.

За мъжа в постмодерната епоха силният интелект не е достатъчен. Учените доказват, че коефициентът на интелигентност определя житейския просперитет едва в 20%. Останалите 80% зависят от т.нар. емоционална интелигентност – способността да разбираш и управляваш чувствата си, да си отзивчив спрямо преживяванията на другите и да умееш да изграждаш богати и взаимно удовлетворяващи отношения с тях. По традиция възпитанието на момичетата предлага по-добри възможности за развитие на този тип интелигентност. Затова мъжът изглежда се нуждае повече от повишаване на емоционалната си грамотност. Наред с компютърната и езиковата грамотност, тя се превръща в една от основните предпоставки за успех и благополучие.

Единствено от нас зависи дали ще използваме мрежата само като сурогат, запълващ сексуалните ни дефицити, или ще я превърнем в партньор, чрез който можем да направим интимните си отношения по-добри.

Ако решите да опитате втората възможност, бихте могли да посетите уеб сайта www.erbos.com, посветен на сексуалната култура. В него ще откриете много популярни статии за човешката сексуалност и сексуалните проблеми, както и информация за предлаганите от Сексологичния институт “Интеракт” в София квалификационни програми по сексологично консултиране и сексуално образование. Освен това, чрез този сайт хората с проблеми в сексуалната изява и сексуалните взаимоотношения биха могли да получат и конкретна помощ, използвайки възможностите на виртуалната консултация. Услугата е особено подходяща за тези, които живеят далеч от София, защото спестява излишни пътни разходи и време, като едновременно с това осигурява реален шанс за преодоляване на проблема при условия на пълна дискретност. Вярвам, че виртуалното ни партньорство в www.erbos.com ще помогне да запазим жива нашата любов извън мрежата.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Специално интервю с Гери – модния консултант на предаването Огледала
Парфюмът – ефирно огледало на стила
Кожата около очите – този коварен издайник
Борба с целулита вкъщи
Козметика за красиви крака
Акнето – заболяване или козметичен дефект
Как да направим свой козметичен сълон
Как да се преборим с мързела
Да се справим с гнева си без гняв
Сексуалните митове на българина