Привлекателните устни подмладяват

Жените с по-пълни и плътни устни изглеждат по-млади от годините си, съобщи БТА, позовавайки се на международно изследване.

Привлекателните устни подмладяватИзследването на седем университета, финансирано от компанията "Унилевер", установи, че дори и жената да има бръчки и косата й да е позагубила блясъка си, тя ще изглежда по-млада, ако е с пълни устни. Това потвърждава идеята, че нацупената муцунка е един от най-силните сексуални сигнали.

Дали устните се свиват или остават свежи, зависи предимно от гените, а не от външни фактори като слънцето. Макар и децата често да изглеждат с пълни устни за размера на лицето си, както при мъжете, така и при жените устните достигат максималния си обем след пубертета. След това при повечето хора започва тяхното свиване.

Учените анализират лицата на 102 двойки холандски близначки на възраст от 59 до 81 години и 162 индивидуални британки на възраст от 45 до 75 години. Резултатите показват, че бръчките, уврежданията от слънцето и възрастовите петна зависят поравно както от генетични фактори, така и от въздействието на околната среда. Оредяването на косата, нейното побеляване и най-вече дебелината на устните се определя само от гените.

Големината на устните при жените над 60 години може да варира повече от седем пъти. При най-тънките розовата част е едва 3 мм общо за двете устни, а най-пълните устни достигат 2,2 см. БТА