Как да се отървем от ужасните кръгове под очите

Теодора Денева

  Как да се отървем от ужасните кръгове под очите

Очите са огледало на душата. Повечето мъже при първа среща гледат очите на една жена. Със сигурност красотата на женските очи не е само в цвета им. Тъмните петна около очите определено не придават естетичен вид.

Почти всяка жена се е събуждала с неприятните тъмни кръгове под очите. За разлика от много други проблеми на кожата на лицето, това грозно и неестетично явление се скрива трудно, лекува се бавно и за съжаление не зависи само от възрастта.

Причините за появата на тъмни кръгове и торбички под очите са различни. Основни причини за това обаче си остават хроничната умора, безсънието, тежкото емоционално състояние и стреса. Не се изключва и възможността това да е и наследствена черта. Ако например родителите ви имат тъмни кръгове, то най-вероятно и вие ще имате. Понякога проблемът може да идва от нарушената пигментация на кожата или от разширяване на кръвоносните съдове под очите.

Факт е, че кожата в тази зона е четири пъти по-тънка отколкото в други части на лицето и кръвоносните съдове стават по видими, особено при хора с много светла, нежна и тънка кожа. Ниското съдържание на влага в тъканите задълбочава този ефект. Кожата около очите става още по-прозрачна и тъмните кръгове изглеждат хлътнали.

Други причини за появата на кръгове под очите могат да бъдат и някои вътрешни заболявания, продължителното излагане на слънце както и нездравословен начин на живот. Не трябва да забравяме и вредните привички като пушене и употребата на алкохол, които сериозно влияят на вашата външност. Алкохола нарушава кръвообращението и намалява съдържанието на влага в тъканите, което води до появата на кръгове под очите. Затова ви съветваме възможно най-бързо да се откажете от алкохола и цигарите, както и от други нездравословни навици. Тогава избавянето от тъмните сенки ще бъде много по-лесно.


Ето няколко съвета за предпазване от тъмни кръгове:

1. Осигурявайте си почивка и поне по осем часа сън.

2. Всеки ден правете разходки в парка или някъде на чист въздух. Това не само повдига настроението и укрепва организма, но и пълни вашите клетки с кислород, което е необходимо за техните функции.
Здравия сън и чистия въздух ще спомогнат за подобряване на кръвообращението, а това ще ви освободи от досадните кръговете под очите.

3. Яжте повече цитрусови плодове. Те са източник на витамин С, който укрепва стените на кръвоносните съдове. Изяжте един портокал за закуска или изпийте чаша прясно изцеден сок.

4. За да стимулирате кръвообращението на кожата може да прилагате студени и контрастни компреси. Като студен компрес можете да ползвате кубче лед, с което да обтриете зоната под очите. Контрастен компрес може да приготвите, като залеете 1 с.л. лайка с 0,5 чаша вряща вода и оставите да престои 10 минути. Прецедете и разделете на две части. Едната използвайте в горещ вид, а другата в студен: поставете смесите в две марли и редувайте топли и студени компреси в течение на десет минути преди лягане. Билковите компреси изглаждат фините бръчки, премахват тъмните кръгове и тонизират кожата.

5. Откажете се от тютюнопушенето. Цигареният дим пречи на вашите клетки да се наситят с кислород. Той състарява кожата и влияе зле на нейната еластичност.

6. Не злоупотребявайте с алкохола. Това разбира се не означава край на каквато и да било консумация на алкохол. Една чаша вино в приятна компания би ви се отразила добре на настроението, но трябва да знаете мярката.

7. Ежедневно употребявайте слънцезащитни продукти за лице с висок фактор. Това ще помогне да скриете от слънчевите лъчи прекалено тънката и нежна кожа под очите.

  Как да се отървем от ужасните кръгове под очите

8. Ползвайте специални кремове и гелове за премахване на тъмните кръгове под очите и предотвратяване на възникването им. Сред кремовете трябва да се предпочитат тези, които съдържат витамин К. Много козметични фирми пускат средства, специално разработени за борба с тъмните кръгове. При сериозните и тежки случаи може да се прибегне и към специални скъпи процедури.

9. Ако сте опитали да премахнете тъмните кръгове с всички възможни средства и все още няма ефект прибегнете до "маскировка". За тази цел може да използвате коректор, маскиращ крем и дори фон дьо тен.

Първо обаче трябва да определите цвета на кръговете под очите и после да намерите маскиращо средство с подходящ нюанс.
Ако кръговете имат зелен отенък то маскиращото средство трябва да бъде с червен нюанс и обратното, ако кръговете са червеникав отенък - маскиращото средство трябва да бъде с зелен нюанс.

Преди да нанесете маскиращо средство първо нанесете крем за чувствителна кожа. Маскиращия крем е специално създаден за прикриване на тъмни кръгове. Той трябва да е подбран така, че да бъде няколко тона по-светъл от фон дьо тена. Ако използвате коректор изберете такъв с лека текстура и да не изсушава кожата. Но ако предпочитате да използвате фон дьо тен за прикриване на сенките под очите, той трябва да бъде най-малко два нюанса по-светъл от фон дьо тена, който е нанесен на другите части на лицето.