Как е добре да изглеждаме на интервю за работа

Теодора Денева

Облеклото засилва първото впечатление на интервю

Стане ли въпрос за интервю за работа не можем да отречем, че е от значение начинът, по който човек изглежда на самото интервю. Външният вид засилва първото впечатление, вдъхва доверие в работодателя и увеличава самочувствието.

Най-важното при избора на дрехи за работно интервю е постът, за който кандидатствате. Трябва да сте наясно къде отивате преди да се изправите пред гардероба. Важно е какъв вид работа ще изпълнявате. Работодателят търси човек, който максимално добре да пасне на обявеното свободно място, а в списъка на неизказаните изисквания влиза и външният вид.

В някои фирми сте задължени да носите костюм, докато на друго място спокойно можете да се спретнете в джинси, пуловер и маратонки. Но пък едва ли е уместно да отидете с екстравагантна рокля, обувки с много високи токчета, специална прическа и тежък вечерен парфюм... Ако нямате кой знае какъв избор, то запомнете, че прекалената помпозност не е подходяща за почти никакви интервюта за работа. В края на краищата вие не отивате на модно дефиле.

Предлагаме ви няколко тънкости за външния вид при интервю за работа:

    Облеклото засилва първото впечатление на интервю Хубаво е да сте елегантни, но пък не и прекалено. Просто бъдете облечена едно ниво по-високо, отколкото диктува средата.

Заложете на неутралните тонове в по-тъмни нюанси, без блестящи и екстравагантни нотки. Не е желателно да слагате и дрехи с тигрови, зеброви, леопардови и всякакви агресивни животински десени, въпреки че този сезон са много актуални. Забравете и за натрапчивите нюанси на зеленото и оранжевото.

Гледайте обувките ви да са максимално съобразени с облеклото. Ако сте спортен тип, то знайте, че интервюто за работа не е мястото, където ще носите любимите си кецове или маратонки. Тук не е и мястото, където ще натикате крачолите на дънките в актуалните високи ботуши.

Опитайте се да избягвате аксесоарите, ланците и верижките, купени от плажа. В никакъв случай и прекалено тежките обеци, гердани или накичени гривни, които да се раздрънчат, когато се здрависвате. Ако решите да сложите вратовръзка (което при мъжете е препоръчително), то знайте, че вратовръзката и колана трябва задължително да подхождат на обувките ви.

И последното, но не и по важност е гримът. Не забравяйте - съвсем лек и незабелижим грим! Забравете за черния подчертаващ очите молив, тъмните сенки и яркото червило. Не отивате на дискотека! Достатъчно е малко пудра или фон дьо тен, съвсем леко руж, спирала и един гланц за устни с оттенък или без.

Не забравяйте: Най-важното, което трябва да постигнете в излъчването си, когато кандидатствате за работа е балансът между външен вид и вътрешна нагласа! Бъдете себе си и не преигравайте! Защото колкото и да се престаравате за външния си вид, то в крайна сметка основното си остават вашите способности!

Успех!