Мръсната тайна на грима

Ако не почиствате редовно апликаторите на грим, вероятно се “разкрасявате” с бактерии. А факта, че 70% от жените добавят бактерии към сутрешния режим за разкрасяване, не бива да ви успокоява. Подгответе се да преосмислите начина, по който използвате гримовете.

Мръсната тайна на гримаЛошата хигиена на козметичните ви продукти може да ви докара лесно херпес на устните или очите.

Спиралите за мигли, четките за руж, червилата – всички тези продукти, които използвате ежедневно, имат способността да привличат огромни количества бактерии. Ако не ги почиствате редовно, просто се излагате доброволно на риск от инфекции – ден след ден.

Как се случва това
Правилото е следното – бактериите от въздуха попадат на лицето ви и когато поставяте грима си, заразявате четката си. После слагате четката в продукта, за да си вземете още и така го заразявате.

Продуктите, които са на основата на вода – течен руж, течно червило, спирала и фон дьо тен са като инкубатори за бактерии и гъби. ДДерматолози препоръчват четките да се измиват с топла вода и сапун всяка седмица. За да се избегне разпространяване на акнето по кожата, те предлагат гримът да се нанася с тампони или други апликатори за еднократна употреба.

Ако субстанцията на червилото се е променила и то е започнало да мирише “интересно” – изхвърлете го, съветват специалистите. Те също препоръчват да сменяте спиралата си за мигли на всеки два месеца.

Сухите, прахообразни сенки за очи, обаче, могат да се ползват с години. Ако използвате течни, съветът е да се маха горния слой, а опаковката да се избърсва със спирт.

Ако имате навик да изпробвате тестери в магазините за козметика – откажете се от него незабавно. Проучване на тестери в Америка е показало, че те са заразени с много и най-различни бактерии – от стафилококови до Е. Coli (бактерията във фекалиите, която се предава от неизмити ръце). Две-годишното проучване на тестерите на 20 различни компании е показало, че от 67 до 100% от тях са заразени.

Източник: actualno.bg