ИНТИМНАТА КОЗМЕТИКА - Здраве и хармония

Павлина Велчева

Може би названия като интимен гел, лубрикант, интимен сапун, интимен спрей, извикват у потребителя по-скоро асоциацията за специални артикули, продавани в секс магазините, отколкото нужни за ежедневната хигиенна грижа козметични продукти.

Какво е козметичен продукт? Съгласно директива 76/768/ЕС на Европейския съюз, козметичен продукт е всяко вещество или препарат, който, нанесен непосредствено върху различни части на тялото (епидермиса, окосмената част на главата, нокти, устни, външните полови органи), оказва почистващо действие, придава приятен аромат или изменя външността с цел корекция на вида или мириса на тялото, защитата му, както и запазване на доброто му състояние.

Историята с развитието на интимната козметика започва някъде в средата на ХХ в., когато дерматолозите обръщат внимание на козметичните производители, че обикновените козметични средства оказват неприятно изсушаващо действие върху нежната слизеста повърхност на половите органи. Ако те съдържат и антибактериални съставки, то при потребителите възникват ред неприятни усещания, сърбежи, зачервявания, често пъти дори съпроводени с алергични реакции. Това определя нова насока за развитието на част от козметиката за тяло, наречена “интимна”, в която производителите започват да добавят натурални омекотяващи средства, които имат и антисептично действие като розово масло, масло от чаено дърво или билкови екстракти, но същите природни съставки не предизвикват сърбежи, зачервявания и неприятни възпаления.
Резултатът надминава очакванията – т. нар. интимна козметика прави бум на пазара, тъй като се явява не само ежедневно средство за хигиена на интимните части на тялото, но и козметика, подобряваща сексуалния живот между партньорите. Защото пълноценният и здравословен интимен живот е невъзможен без усещането за чистота, хармония, но и защитеност.

Всъщност интимна козметика е имало още в древността. Жената винаги е обръщала особено внимание на своето тяло, обгръщала го е с особени грижи, с умение и находчивост се е грижила за неговата хигиена и красота. Описано е, че Клеопатра ежедневно взима вана с мляко и мед, за да бъде кожата й мека и гладка, използва специални билкови отвари, за да придаде свеж аромат на тялото си и да го предпази от полови инфекции.

Интимните части на тялото се нуждаят от по-специални грижи поради особеността на структурата на слизестата им повърхност. Затова козметиката за интимна хигиена се създава с участието на дерматолози и фармацевти и след това задължително се тества, за да бъдат установени евентуални странични действия на продуктите.
Качествената интимна козметика освен обичайните хигиенни функции трябва да има ефективно действие и срещу различните възпалителни заболявания в интимната сфера, без да предизвиква странични раздразнения. На лекарите е известен фактът, че много гъбички се адаптират лесно след определено време към химичните антисептици, но не успяват да се адаптират към натуралните етерични масла, които също имат антибактериален ефект. Затова производителите на интимна козметика включват в състава й природни етерични масла, билкови екстракти, а напоследък и минерали от Мъртво море, които освен почистващо и дезодориращо действие, имат протективен ефект за полови инфекции, без да нарушават нежния повърхностен слой на интимните органи при мъжа и жената.

Последните хитове на пазара за интимна козметика са различните гелове лубриканти с натурални съставки, салфетки за интимен тоалет, интимни спрейове без спирт, както и течни измиващи продукти без сапун, всичките с неутрално рН. Появилите се напоследък надписи “хипоалергенни” върху ред козметични продукти за интимна хигиена, указват, че те са предназначени за потребители с особена чувствителност на кожата на интимните части. Освен че имат хигиенно, дезодориращо и антибактериално действие, те съдържат и успокояващи съставки за различни кожни раздразнения, зачервявания и неприятни сърбежи по половите органи.

Лекарите – гинеколози, дерматолози и дори сексолозите препоръчват използването на интимна козметика на всеки, който следи за своето здраве. За някои потребители тя дори е особено препоръчителна. Това са хора, страдащи от гъбични инфекции по половите органи, пациенти с понижен имунитет, жени в менопауза, бременни, болни, провеждащи лечение с антибиотици за поддържане на баланса на естествената микрофлора в половите органи.
Освен геловете за интимна хигиена има и такива, които след нанасяне не се измиват и служат за овлажняване на интимните зони при хора, страдащи от определени заболявания – захарен диабет, неврози, хормонални разстройства. Те също имат лечебно-профилактично действие като поддържат естествената микрофлора, овлажняват слизестия слой на интимните органи, заздравяват малки ранички и дори имат обезболяващ ефект. Често те съдържат и някои специални съставки (например извлек от черен пипер) за стимулиране кръвообращението в половите органи и способстват за по-добър сексуален контакт между партньорите. Сексолози ги препоръчват особено на жените над 30 г.

Крем-геловете са най-новият хит на интимната козметика. Те са ново поколение козметични продукти, изготвени по микроемулсионни технологии. При тях размерът на частиците на масата не превишава няколко микрона (за сравнение – в обикновените кремове за хигиена на тялото тези частици са няколко пъти по-големи). Тези микроскопични частици много по-лесно успяват да проникнат дълбоко в нежния слизест слой на интимните органи и така почти мигновено да окажат овлажняващото си действие и да образуват защитна бариера срещу различни инфекции.

Използването на интимна козметика не бива да се приема като желание за прикриване на някакви комплекси. Напротив, създадените козметични препарати за интимен тоалет трябва да бъдат използвани със знанието, че с тях защитаваме най-нежните и чувствителни части на своето тяло – за здраве и хармония в интимните чувствени отношения.

Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:
Червилото – красота и комфорт за устните
От Нефертити до Max Factor
Интимната козметика – здраве и хармония
Козметика за мъже – метросексуалният мъж
Борба с бръчките – сухата кожа е по-уязвима
Умеете ли да празнувате – изберете подарък според зодията
Специално интервю с Евгения Живкова
Шанс да спечелите много награди

на корицата:
първо място във фотоконкурса на L`Oreal Professionnel
прическа: Станислав Гайтанджиев, салон MG
фотография и грим: Лиляна Петкова