Здрава кожа и през есента

С настъпването на есента летният загар на кожата избледнява и си проличават всички дефекти по нея – следи от ухапвания от насекоми, драскотини от излети в планината, слънчеви изгаряния и др. През този сезон кожата се нуждае от допълнително подхранване и защита.

Погрижете се за доброто състояние на кожата си през есента, като изпълнявате следващите съвети:

Продължавайте да пиете повече вода

Здрава кожа и през есентаПрез лятото се пие повече вода, но е добре и с настъпването на по-хладното време да се поемат също толкова течности. От години е известно, че пиенето на много вода е полезно. Организмът изхвърля токсините с урината, което означава, че колкото повече урина се отделя, толкова повече се филтрира черният дроб. Освен това добрата хидратация намалява апетита.

Посещенията на сауна и редовните физически упражнения също помагат за прочистването на организма от токсините. Потенето е естествен начин за изхвърляне на токсините и за отпушването на порите на кожата.

Поемайте повече витамини

Лошите хранителни навици не се отразяват веднага, но имат акумулиращ ефект върху състоянието на организма и кожата. През летните месеци кожата има по-хубава структура и по-свеж тен. Слънчевите лъчи я зареждат с фотогеничния източник на витамин D, който обикновено не се съдържа в храните.

Слънцето също облекчава симптомите на сезонните психически разстройства, които водят до летаргия и депресия, затова непременно се възползвайте от слънчевите есенни дни и правете разходки, за да доставите на организма си необходимата доза витамин D.

Може да приемате и допълнителни количества от витамина, но след консултация с лекар.
През есенните месеци е добре да се приемат много антиоксиданти като витамините А, С и Е. Те са прекрасно средство за блестяща кожа.

Здрава кожа и през есента

Овлажнявайте кожата на цялото тяло

Докато кожата ви е все още леко влажна след като се изкъпете, намажете тялото си със специален крем или течно масло, като втривате повече в местата, където кожата е по-груба – лактите, коленете, стъпалата.

Дерматолозите препоръчват овлажнители за тяло, които съдържат алфахидроксидна киселина. Тя действа като ексфолиант - помага за премахването на най-повърхностния слой на кожата.

Здрава кожа и през есента

Използвайте слънцезащитни кремове

Въпреки че през есента слънцето вече не е силно, не прибирайте UV кремовете. Препоръчително е и през този сезон да нанасяте слънцезащитен крем с фактор поне 15.

Овлажняването на кожата през есента и зимата е още по-важно отколкото през лятото, защото тогава тя може да стане суха, да се появят екзема и псориазис, себорея и розацея.

Дори и мазната кожа се нуждае от овлажняване, за да се контролира отделянето на мазнини. Ако мазната кожа се остави да се бори сама със сухотата, тя ще започне да произвежда повече мазнини, които запушват порите.

Есента е прекрасно време за прекарване навън и за подготовка за зимата. Въпреки че понякога вали и дните са хладни, излизайте и им се наслаждавайте. Положете специални грижи за кожата си. Предпазвайте я и я подхранвайте чрез подходящо хранене – много пресни плодове и зеленчуци, месо без тлъстини и пълнозърнести продукти.

Източник: actualno.com