Правилна грижа за бижутата


Теодора Денева

С течение на времето бижутата губят своите първоначални блясък и красота. Естествено, че на всички ни се иска те да изглеждат така, както са били като нови. Затова е хубаво да знаем как най-правилно да се грижим за бижутата си, без риск да ги повредим.

  Правилна грижа за бижутата

Има едно много важно правило, което се отнася за абсолютно всички бижута – Никога не използвайте паста за зъби, за почистване на каквито и да е бижута!
Пастата за зъби съдържа абразив, който наранява както метала, така и камъните по него. Макар и сред най-издръжливите субстанции, скъпоценните камъни също се нуждаят от поддръжка.

И така... Бижутата могат да бъдат почистени както в златарско ателие, така и в домашни условия. Злато и диаманти е най-добре да бъдат почиствани и полирани веднъж годишно в златарско ателие. Но те могат много лесно да бъдат почистени и в домашни условия.

В купа, за предпочитане е тя да е от мека пластмаса, смесете малко препарат за миене на чинии и топла вода. Накиснете всички бижута в разтвора и оставете да престоят максимум 24 часа. След това ги изваждайте едно по едно, изплаквайте обилно с преварена вода и ги подсушавайте добре.

  Правилна грижа за бижутата

Поради примеса на златото с други метали (в проба 585, златото е около 60%, а останалите около 40% са други метали), златните бижута също могат да потъмнеят както сребърните. В този случай ги намажете със сок от лук. Оставете ги за час-два да постоят и ги изплакнете с вода, като задължително след това ги подсушите много добре.

Повечко трябва да се внимава със скъпоценните камъни.
С малко амоняк във водата спокойно могат да се почисти и да заблести диаманта, но матовите камъни, каквито са тюркоаза, малахита, опала, не понасят какъвто и да е химичен разтвор или ултразвук. Такива камъни се чистят само с влажна кърпа, тъй като са порести, абсорбират натрупалите се химикалите и така могат да се обезцветят.
Освен това опалите не понасят и много силна светлина, защото тя изсушава влагата в тях.

  Правилна грижа за бижутата

Само с влажна кърпа се почистват и коралите, кехлибара, малахита и перлите.

Особено голямо внимание трябва да се обърне на перлите, независимо дали са естествени или изкуствени. Перлите са меки и порести. Козметиката и парфюмите, които използвате ги увреждат. Освен това перлените накити задължително трябва да се съхраняват отделно от другите бижута и то увити в мек плат, като от време на време е хубаво да се забърсват.

Трябва да не се забравя, че диамантите, рубините и сапфирите лесно могат да надраскат другите скъпоценни камъни и всички метали.
Затова е хубаво бижутата да се съхраняват поотделно.

Това за златото и скъпоценните камъни. Нека сега обърнем внимание на среброто.

  Правилна грижа за бижутата

Всички знаем, че среброто оксидира с времето. Правилната поддръжка обаче със сигурност ще подобри вида му през годините. Желателно е да избягваме съприкосновението на среброто с хлорираната вода. Хубаво е да го сваляме и ако сме на минерални бани, защото всичко това бързо променя цвета му.

Що се отнася до почистването на среброто, то това става много лесно. Просто завираме вода, слагаме малко сода бикарбонат и пускаме сребърните бижута за няколко минутки. След това ги изплакваме и подсушаваме с мека кърпа. Среброто може да блесне и ако го натрием в пепел от цигари или пепел от дърво. След това само изплакваме и подсушаваме.
Препоръчително е сребърните бижута да се съхраняват на сухо, тъмно и студено място.

Дървените накити не се мокрят и не се мият. Те не трябва да се пипат с мазни ръце и задължително не трябва да се допуска допира им с крем за ръце или тяло.
Дървото се почиства само с памучен плат.

Стъклените и пластмасовите накити се почистват с топла сапунена вода, след което се изплакват и подсушават.