Краката - гипс, очите - хикс

Приключи летният сезон и морето остана само спомен, но споменът винаги живее в нас, така както приятните вечери на бара с коктейлче в ръчичка ... За да разбуним духовете на изминалото лято и ви предлагам да си направите едно алкохолно изкушение или малък "гипс" в студените нощи, било то самотни или не, студентски или не ... Аз лично предпочитам джин с тоник, но това всеки знае как да си направи. :) Затова ви предлагам рецепти на някои по-известни коктейли, които да си приготвите сами. И внимавайте с махмурлука! Enjoy the party!


Cosmopolitan coctail

Необходими ресурси:

Продукти:
40 мл водка
10 мл сок от лайм
10 мл портокалов ликьор
10 мл сок от червени боровинки
лед на кубчета
резен лайм за украса


Шейкър

Чаша: коктейлна чаша

Начин на приготвяне:
Всички съставки се изсипват в шейкър пълен с лед. Разклащат се добре. Сервирайте в коктейлна чаша, която е била предварително охладена. Добавете резен лайм за украса. Може и лимон като на картинката.



Blue Lagoon ( Синя лагуна )

Съставки:
50 мл водка
10 мл сок от прясно изцеден лимон
5 капки Уорчестър сос
100 мл доматен сок
7 бучки лед
1 резенче целина

Приготвяне:
Охлажда се в смесителна чаша с 4 бучки лед. На коктейлна чаша тип Гоблит се прави солен венец. Налива се в чашата през цедка върху 3 бучки лед. Добавя се резенче целина

Моят любим котейл е т.н. зелен дракон и неговата вариация, която се предпочита предимно от дамите зелен демон.


Зелен Дракон:

50мл водка
100мл мента
2 течни сметани

Разбира се консумира се силно охладен.

Зелен демон:

50мл Джин
100мл мента
2 течни сметани.

Консумацията е ясна ... да ви е сладко и внимавайте, че е опасне ... лесно влиза лесно събаря и лесно излиза


Swimming Pool

30 мл ром
30 мл синьо кюрасо
20 мл течна сметана
80 мл сок от ананас
20 мл ликьор кокос

Съставките се смесват в блендер и се изсипват в лонгдринк чаша, наполовина пълна с натрошен лед. Разбърква се с барова лъжичка и се гарнира с плодове. Сервира се с бъркалка и сламка.


Атом

Състав:
лед
50 грама абсент
50 грама бренди
1 капка ORANGE BITTER

Начин на приготвяне:
Смесете всички компоненти заедно с леда в кана


Куатро

лед
15 мл канадско уиски
15 мл ликьор Амарето
15 мл ликьор Creme de Cassis
15 вермут dry

За украсата:1 вишна за коктейли,1 парченце портокалова кора

Приготвяне:
Смесете всички компоненти заедно с кубчетата лед в кана. Прецедете в чаша за коктейли. Поставете вишната и парченцето портокалова кора в коктейла.


Джин фис

лед
40 мл джин
20 мл лимонов сок
10 мл захарен сироп
сода
За украсата: половин резенче лимон

Приготвяне:
Поставете всички компоненти (без содата ) заедно с кубчетата лед в шейкър и разбийте добре.Прецедете в чаша за коктейли. Долейте сода и украсете с резенчето лимон ръба на чашата.


Сухо мартини

лед
40 мл джин
20 мл вермут dry
1 маслина

Приготвяне:
Смесете всички компоненти заедно с кубчетата лед в кана. Прецедете в чаша за коктейли. Поставете маслината в коктейла нанизана на клечка (коктейлна пръчица).


Черен руснак

20 мл ликьор Kahlua
45 мл водка

Приготвяне:
Поставете всички компоненти заедно с кубчетата лед в шейкър и разбийте добре.Прецедете в чаша за коктейли. Добавете лед.


Блъди Мери

Състав:
40 мл водка
10 мл лимонов сок
120 мл доматен сок
сос "Уорчестършайър"
сол
пипер
сос "Табаско"
За украсата: по желание коктейлни череши

Приготвяне:
Смесете всички компоненти заедно с кубчетата лед в кана. Налейте в чаша за коктейли.


Зелен руснак

Състав:
45 мл водка
15 мл ликьор Midori

Приготвяне:
Смесете всички компоненти заедно с кубчетата лед в кана. Налейте в чаша за коктейли.


Бял руснак

5/10 водка
3/10 Kahlua (кафеен ликьор)
2/10 сметана (мляко)

Приготвяне:
Налейте водката в чашата. Добавете ликьора. Разбийте леко сметаната и внимателно с лъжица поставете върху сместа от водка и ликьор.


Aмаро

Състав:
лед
40 мл тъмен ром
20 мл ликьор амарето
За украсата: 1 резенче лимон, 1 ч. л. смляно кафе

Приготвяне:
Смесете всички компоненти заедно с кубчетата лед в кана. Налейте в чаша за коктейли. Поставете резенчето лимон на ръба на чашата и поръсете по края със смляното кафе.


Коктейл Бакарди

Състав:
лед
30 мл светъл ром
20 мл лимонов сок
10 мл сироп Grenadine

Приготвяне:
Поставете всички компоненти заедно с кубчетата лед в шейкър и разбийте добре.Прецедете в чаша за коктейли.


Дайкири

Състав:
лед
30 мл светъл ром
20 мл сок от лимон
10 мл захарен сироп

Приготвяне:
Поставете всички компоненти заедно с кубчетата лед в шейкър и разбийте добре. Прецедете в чаша за коктейли.


Летящият холандец

лед
20 мл ликьор
20 мл водка
10 мл ликьор Malibu
1 капка сок от лайм
шампанско
1 парченце лимонова кора, 1 резенче лимон, 1 клонче мента

Приготвяне:
Смесете всички компоненти (без шампанското) заедно с кубчетата лед в кана. Прецедете в чаша за шампанско. Долейте шампанско. Поставете в коктейла лимоновата кора и клончето мента. Украсете ръба на чашата с резенчето лимон.

Коктейлът “Маргарита” днес е един от най-популярните напитки. Модифициран по много начини през столетието.

МаргаритаКласическият коктейл “Маргарита” се приготвя в шейкър и съдържа:

40мл текила
40мл сок от лайм /зелен лимон/
20мл портокалов ликьор Cointreau

Начин на приготвяне:

Съставките се смесват в шейкъра, силно се разклащат и след това се прецеждат и се изсипват в чаша, ръба на която е потопен предварително в сок от лайм и сол. Украсява се с парченце лайм.


Манхатън

50ml. Уиски от ръж
25ml. Сладък вермут
10ml. Angostura bitters
Украса : портокалова кора или черешка

Приготвяне:
Поставете съставките в шейкър пълен с лед и разбийте . Налейте в изстудена коктейлна чаша, сложете украсата и сервирайте.


Sex on the beach

40 мл водка
20 мл ликьор „Праскова”
60 мл сок ананас
300 мл сок портокал
30 мл сок касис (или горски плодове) (или един даш гренадин)

Чаша: Шампанско (флейта)

Приготвяне:
Слага се малко натрошен лед в чаша тип „Флейта”. Сипва се последователно – водка, ликьор, соковете. Както споменах сока от касис може да се замени с гренадин, който се слага последен/ Украса – резен портокал, 2 коктейлни череши(червени) на атлетка, набучени на портокала/ Украсата може да е импровизация.


Mohito

4 - 5 листа мента
1/2 - 1 лайм - сока и за украса
1 ч л пудра захар
60 мл бял ром
60 мл газирана вода
стрък мента за украса
кубчета лед

Приготвяне:
Сложете листата мента в подходяща чаша, добавете сока на лайма и пудрата захар. Разбъркайте, като натискате ментовите листа, те не трябва да се накъсат, а да ароматизират напитката. Смесете с рома, газираната вода и леда. Украсете със стрък мента и парче лайм.