Погрижете се за лактите и коленете

Лактите и коленете са онези части от нашето тяло, които сме склонни често да пренебрегваме, но същевременно са и точно тези части, които могат най-лесно да ни издадат. Кожата там лесно става суха и груба.

Много пъти дневно се облягаме на лактите си или клякаме на колене, докато търсим нещо. Никак не е странно, че кожата в тези зони се променя. Като добавим и това, че заемат сравнително малка площ, често грижите за коленете и лактите просто се пропускат, което може да доведе и до напукване, лющене, обезцветяване.

Хубавото е, че сухата обезцветена кожа на лактите и коленете може лесно да бъде възстановена с помощта на добър хидратиращ режим. Като за начало ексфолирайте нежно с не много груб продукт, за да отстраните мъртвите клетки, без да нараните кожата. След това нанесете силен овлажняващ продукт.

Погрижете се за лактите и коленетеКои са подходящите съставки?
- алфа-хидрокси киселина
- Витамин А
- Витамин В
- алое
- зарасличе (черен оман)

Маслата за тяло вършат чудесна работа за целта, могат да се използват директно върху кожата, а може и да се гдобавят към ваната. Много подходящи са:
- бадемово масло
- лавандулово масло
- масло от гроздови семена

По възможност избягвайте козметични продукти и масла, които съдържат парфюм. При тях възможността да се появи възпаление или алергична реакция е по-висока.

Най-добър ефект от хидратирането ще има, ако използвате избрания от вас продукт непосредствено след баня, докато кожата е още влажна. Нанасяйте с масажни движения, така кожата ще абсорбира по-добре.

При условие, че кожата на лактите и коленете ви остане суха и обезцветена след няколкоседмични грижи, непременно се обърнете към дерматолог. Това могат да бъдат симптоми на различни кожни заболявания – екземи, дерматити, псориазис.

Съвет:
Срежете един лимон наполовина и сложете лактите си върху месестата част. Задръжте 10 минути. Изплакнете и намажете с хидратиращ крем.

Гергана Кангалова

Източник: kozmetikata.com