Пластичната хирургия не е задължително условие за успех, но е в пряка зависимост от него

*Това споделя в ексклузивно интервю д-р Ангел Енчев – пластичният хирург на богатите и известните

KWIATТой е роден в град Пловдив през 1970 г. През 1997 г. заминава за Гърция, където успешно защитава дипломата си по медицина. Професионален опит е трупал в Гърция, Бразилия и Германия. Д-р Ангел Енчев смени, макар и за няколко часа, амплоато си и се превърна във фотомодел на очилата „KWIAT”. Освен него пред обектива застана и прекрасната му половинка – Милена.

Как решихте да се занимавате с пластична хирургия?
- Реших да се отдам на пластичната хирургия, докато завършвах медицина. Винаги съм се занимавал с рисуване, скулптура и тази професия ми позволи да обединя двете ми страсти – хирургия и изкуство. Това ми дава удоволствие. В професията ми харесва това, че резултът е на лице веднага след операцията. Допълнителен стимул за мен е щастието, което виждам в очите на хората.

Кое в стила на работата ви различава от другите ваши колеги и може ли да посочите най-големите си успехи в професионалната сфера досега?
- Не мога да кажа кое точно ме отличава от останалите мои колеги. За мен най-важното нещо е професионализмът – всичко трябва да е перфектно още преди операцията да е завършила. Друг аспект, който е неизменен в нашата работа е конфиденциалността. Уникалните манипулации, които извършвам са специализирани в хирургията при наднормено тегло – освен липоскулптура, това включва и поставянето на гастрален балон и гастрален пръстен. Също така и импланти при еректилна недостатъчност. Може да се каже, че съм специалист в имплантологията – специализирал съм в Гърция, Германия и Бразилия. Животът става все по-забързан и българите все повече се “американизират” – ядат “фаст” и “джънк фууд”, гледат прекалено много телевизия, движат се прекалено малко.

KWIAT

Каква е връзката между известността и постиженията на пластичната хирургия и кои български звезди са били ваши пациенти?
- Пластичната хирургия не е задължително условие за успех, но е в пряка зависимост от него. Задължителното условие на просперитета е човек да се чувства добре! Живеем в общество на визията и все пак известността и хирургията са както свързани, така и независими.

Кога се налага да прибягваме до услугите на пластичната хирургия и в кои случаи това не е необходимо? Имал ли сте във вашата практика случаи, когато сте разубеждавали ваши пациенти от прибягването до пластични намеси и кои са те?
- Началото на пластичната хирургия е след Втората световна война - като реконструктивна хирургия, която служи главно за възстановяване. За “нужда” от пластична хирургия говорим, когато пациентът има белег - вроден или не, дефект, травма, възстановяване на млечна жлеза след операция и др. Връщал съм хора от моя кабинет, които искат да се оперират вследствие на емоционален стрес, несъществуващ или вменен недостатък. Най-важното условие да изглеждаме добре е да се чувстваме добре.

KWIATЗащо и доколко е необходимо да изглеждаме добре?
Това е риторичен въпрос – не може човек да е зле и да изглежда добре; или пък да е болен и щастлив.

Какво е общото между физическата и душевната симетрия?
- Общото между физическата и душевна симетрия е балансът, хармонията – не само между духа и тялото, но във всичко в нашия живот. Би било добре след фейслифт моите пациенти да си направят и един “емоционален лифт” – да отидат на театър, да прочетат хубава книга, да погледнат от друг оптически ъгъл красотата.

Като лекар, а и от личен опит какви грижи за очите бихте препоръчали на нашите читатели?
- Първото, което всеки уважаващ себе си човек трябва да направи е профилактичният преглед. Той трябва да бъде извършен от добър специалист. Очите са най-важният орган от тялото, казвам го и като хирург, и като обикновен човек. Именно за това трябва да се грижим за тях. Ако ме попитат кое предпочитам – да ослепея, или да оглушея, със сигурност бих избрал второто!

Защо предпочетохте българската марка очила “KWIAT”?
- Харесвам линията на очилата “KWIAT” и съм техен почитател още от годините, в които не работех в България. Това, което ми допада е разнообразието на моделите, а и фактът, че марката работи с най-добрите очни лекари.

Кои са предимствата на “KWIAT” според вас?
- Както вече споменах, безкрайно много ценя професионализмът, а в екипа на “KWIAT” намирам именно това – висок дух и несъмнен професионализъм. Многообразието от качествени материали и ексклузивни форми прави очилата неизменен аксесоар от който има нужда всеки мъж, който държи на себе си.

KWIAT

Следите ли модните тенденции в очилата и какво според вас е най-актуално за есенно-зимния сезон?
- Да, следя модните тенденции, както при очилата, така и при автомобилите и дрехите. Очилата са един добър и важен аксесоар, защото са първото нещо, което хората забелязват, когато ви видят. Изборът на подходящи очила е форма на себеуважение. Прави ми впечатление, че тази есен фешън са моделите от 60-те, 70-те, дори от 30-те години! Като цяло новият сезон ще премине под мотото “всичко ново е добре забравеното старо”. Що се отнася до мен - аз имам малко по-специфично лице и предпочитам модели с огледални стъкла.

Какво бихте пожелали на нашите читатели?
На вашите читатели пожелавам вътрешна хармония, която се постига с уважение и вслушване в себе си. А що се отнася до професионалната симетрия – нека се доверят на “KWIAT”!

KWIAT

Снимки:
1. – 2. Д-р Ангел Енчев с удоволствие позира в работна атмосфера с любимите си модели очила “KWIAT”.

3. – 5. Към оптичния моден експеримент се присъeдини и съпругата на д-р Енчев – Милена Жорж Пандова.

Фото: © Божидар Марков/ © “От игла до конец”