Какво се случва на българската сватба?

Дълго време преди сватбата и младоженци и роднини си задават въпросите: "Какво трябва да правим в деня на тържеството? Откъде да тръгнем? Какво да носим? Какви са ритуалите в ресторанта?" Традициите са онова, което променя сватбения ден и го превръща в по-различен и по-вълнуващ от всеки друг ден или обикновен купон. Кои са основните моменти в празнуването на сватба в България?

Още от далечно минало за тържеството пръв тръгва младоженецът, като излиза от дома си заедно с най-близките роднини, приятели и бъклица ракия (може и вино), украсена със здравец за да вземе кумовете. При тях се играе кумско хоро, хапва се и се пийва. След това цялата сватба, заедно с булчинския букет, взет предварително от кумата, тръгва към къщата на булката.

Какво се случва на българската сватба?

На вратата на дома ги чакат сватовете, които не пускат роднините на младоженеца, докато не си "платят" или не "завладеят" дома на булката. В същото време булката, облечена и готова, е скрита в стая заедно с близки неомъжени приятелки, които "затискат" вратата. Младоженецът трябва да открие невестата и тогава приятелките подават през леко открехнатата врата нейната обувка като настояват, че й е голяма. Младоженецът започва да пълни обувката с книжни пари, докато му кажат, че вече й е по мярка. След това влиза в стаята заедно с кумовете и поставя обувката на крака на бъдещата си съпруга. В този момент кумата дава букета на булката и всички се снимат.

Следващият ритуал в дома е закичването на цвете (естествено или изкуствено) на най-близките роднини (майки, бащи, братя, сестри) от страна на булката. Останалите гости ги закичват шаферките. После всички хапват и си казват наздраве. Бащата на булката я извежда от дома. Майката плисва чаша вода пред тях, а бащата я предава на кума, който е отговорен за нея до ритуалната зала или църквата. Пред своя дом булката играе и последното си моминско хоро.

Когато младоженците са вече в ритуалната зала или църквата, съответното обредно лице, респективно отецът дават наставления как да протече тържествената церемония. Ето тук е първия момент да споменем, че традициите не са това, което бяха:

След като премине официалната част всички пристигат в ресторанта. Първи влизат гостите, които се настаняват по масите. На входа на ресторанта се опъва бяло платно, покрито с цветя и дребни монети, като в края му се поставя менче, украсено с бяло и червено цветче. Последни пристигат младоженците. Минават по платното и там ги посреща свекървата като ги "захранва" с питка със сол и мед. После те отпиват първата си наздравица като семейство заедно с кумовете. Виното се пие "на екс" и до дъно, за да се определи кой ще командва в новия дом. В края на ритуала булката ритва менчето и в зависимост от това дали бялото или червеното цветче се претърколи по-напред се определя пола на първата рожба.

След като всички седнат, кумът открива сватбата с официална реч и идва ред на следващите поздрави и танци. Младоженците откриват дансинга със своя любима песен като може да предложат и изненада за гостите.

Всички се веселят до момента на разчупване на семейната погача, по която отново се определя, кой ще е глава на младото семейство. Булката и младоженецът застават с гръб един към друг. Кумът им подава погачата над главите и по негов сигнал започват да дърпат към себе си. Който отчупи по-голямото парче, той ще командва вкъщи.

Много популярен е и друг ритуал - даруване на кумовете. Двамата най-добри танцьори от двете фамилии играят ръченица с подаръци пред кумовете. Даровете обикновено са петел, погача или малко прасенце, а в по-съвременен вариант - бутилка с алкохол за кума и торта за кумата. Кумът и кумата трябва да надиграят танцьорите и да си откраднат подаръците или да платят за тях.

Традицията повелява по време на основното хранене булката и младоженецът да обиколят масите, да поздравят гостите и тогава да си получат подаръците. Напоследък у нас навлизат два католически риуала - хвърляне на букет и жартиер. Събират се съответно момите или ергените. Булката хвърля със затворени очи букета, а младоженецът сваля и хвърля жартиера й и който го хване ще е бъдеща булка или младоженец.

Последният ритуал е рязането на сватбената торта, от която си хапват всички за десерт, за да е сладък живота на младите.

Вижте някои интересни предложения за сватбени торти.

Това са основните моменти, които се изпълняват на повечето сватбени тържества. В различните райони на България съществуват и много местни обичаи, като и вариации на обредите споменати дотук. Младоженците могат да изберат част от тях или да добавят свои. Всички знаем, че традициите не са абсолютно задължителни. Но ако се замислим те наистина са онова, което придава дух и драматизъм на сватбения празник.