Лятото-сезонът, който не щади косата

     Лятото-сезонът, който не щади косата

Слънчевите лъчи горят и късат косата през летните месеци. Тя се нуждае от специална защита, тъй като няма как да спрем вредното влияние на слънцето.

Слънцезащитната и водоустойчива козметика образува предпазен филм, който пречи на изсушаването от горещините, морската сол или хлора в басейните.

През лятото трябва да забравите за силните алкални шампоани. Заменете ги с натурални продукти без алкохол.

В багажа за морето сложете и шампоан за след слънце, какъвто предлагат повечето добри фирми. Той измива, без да уврежда косъма, не дразни скалпа, хидратира и придава допълнителен блясък.

Ако слънцето много изсуши косата ви, на помощ идват маските с бадемово масло или зехтин.
През лятото избягвайте сешоара и оставяйте косата да изсъхне сама. Къдренето също не е подходящо през този сезон.

Шапката или кърпата на плажа предлагат защита от коварните слънчеви лъчи. След басейна винаги мийте косата с мек шампоан за честа употреба, за да премахнете хлора.

Краищата са най-уязвими. Ако косата ви е много изтощена, лечението е само едно - посещение при фризьора.

Не разресвайте мократа си цъфтяща коса с четка. Важно за здравината й е гребенът и четката да са от естествени материали.

За лятната си прическа използвайте продукти, съдържащи масло от карите. Те ще направят косата ви по-лъскава, а ако е влажна, ще се получи "мокър ефект".

Леката небрежност е ключова тенденция при прическите през този летен сезон.
Дългите коси трябва да изглеждат, все едно са разпилени от вятъра.

Стилистите препоръчват и различни видове "конска опашка", а при естествено права коса сложете широка лента.

Дългата коса обикновено е мазна в корените и суха в краищата. Затова при измиването шампоанът се слага само в корените, масажира се леко, след което пяната се разпределя по дължината, леко се намачква и се изплаква. Балсам се слага само в краищата.

Ако косите ви са естествено къдрави или чупливи, ще ви е най-лесно да сте в крак с модата този сезон.
Много популярни са и плитките във всякакви разновидности - по-свободни, съчетани с разпуснати коси или сплетени като на Пипи Дългото чорапче.

Ако сте с много къса коса, всичко, от което имате нужда, е гел. Втрийте го във влажна коса, като започнете от корените към върховете.

При средна дължина са подходящи естествените къдрици. Просто навийте кичурите влажна коса около пръста и им сложете фиби за десетина минути, после разрошете.

Внимавайте със стегнатите ластици, защото причиняват главоболие и косопад. Избягвайте и шнолите, които опъват и стягат косата. Поне през лятото приберете в шкафа пресата за изправяне.

Не забравяйте, че не само козметиката и стилистите ще помогнат за лъскавата ни коса през лятото. Необходими са още здравословно меню, богато на протеини, вода и пресни плодове и зеленчуци.

     Лятото-сезонът, който не щади косата

Натурални маски за здрава и красива коса

Кисело мляко
Това е изпитана бабина рецепта за красива коса. Намажете косата си с кисело мляко, увийте я с найлон и стойте около половин час. Измийте с шампоан, а после и с вода, в която сте изстискали един лимон.

Коприва
Залейте 100 г коприва с 1 литър вода. Прибавете 500 г оцет и варете на бавен огън около половин час. Прецедете и с тази отвара мийте няколко пъти. За едно измиване използвайте 3 чаени чаши от нея.

Яйце
Ако косата ви е суха и лесно се чупи, ще ви помогне едно яйце. Разбийте добре жълтъка и белтъка в малко топла вода, сложете пяната върху мокра коса, постойте няколко минути и я измийте.

Маска за мазна коса
Трябват ви едно яйце, витамин В1 или В6, половин чаша отвара от коприва. Втрийте сместа и покрийте главата с найлон, а след час измийте с шампоан.

Маска за суха коса
Едно яйце, една супена лъжица оцет и две зехтин.
Масажирайте скалпа със сместа и оставете да престои 15 минути. Измийте косата с шампоан и изплакнете добре.

Маска за блясък
По една лъжичка бадемово масло, лимон или ябълков оцет, един жълтък и лъжица кисело мляко.
Съставките се разбъркват в съд, поставен на котлона, до получаването на хомогенна смес. Намазват се първо корените на главата, а след това и краищата. Главата се завива с кърпа и с найлон. Маската трябва да седи около два часа. Прави се веднъж месечно.

health.bg