Колкото по-малко сол, толкова по-добре

Колкото по-малко сол, толкова по-добре Високото кръвно е опасно - то се смята за основен рисков фактор при инфаркт и инсулт. Мнозина обаче не подозират, че имат високо кръвно налягане, тъй като то не боли. Възможности за противодействие има достатъчно, съобщи "Дойче Веле".

Въпреки че всичко това се знае отдавна, темата не губи актуалност. Защо - ето отговорът на експерта Мартин Винкелхайде: "От една страна - защото кръвното налягане нараства с възрастта. И понеже живеем в застаряващо общество, проблемът е много сериозен. От друга страна се вижда, че когато се лекува високото кръвно, става дума не само за предотвратяването на инфаркти и инсулти, но и се цели намаляването на вредното му отражение върху бъбреците и очите.

Високото кръвно влияе на мозъка и на сърцето
През последните години бе установено, че може да повлияе и на мозъка, или иначе казано - с лечението му могат да се предотвратят и деменциите. Затова е важно всички специалности да си сътрудничат и да се внимава за задържането на кръвното в нормални граници - така се защитават всички органи, включително и мозъкът." Високото кръвно налягане влияе не само на мозъка. Открити са и други рискове, казва Мартин Винкелхайде: "При трайното високо налягане се стига и до изменения в кръвоносните съдове и сърцето, които биха могли да бъдат предотвратени и да се попречи на промените в органите. Едната възможност за противодействие е чрез медикаменти, но е важно и самите пациенти да не бездействат - да се хранят здравословно, да се движат повече, тъй като - както е добре известно - с половин час спорт дневно, например, може да се спести едно лекарство." Какви други възможности съществуват освен спорта? На този въпрос Мартин Винкелхайде отговаря така: "Що се отнася до медикаментите - от тях има цяла палитра. Всички те се базират на една стара еволюционна програма, така наречената система ренин-ангиотензин-алдостерон. Става дума за това, че ние разполагаме с тази система, тъй като човекът в по-голямата част от времето е живял в среда с недостатъчно сол и вода.

Консумираме тройно повече сол от нужното
И тази система се грижи за осигуряването винаги на достатъчно сол и вода. А ето че от средновековието насам живеем в едно напълно задоволено общество, поне що се отнася до солта и водата, което проявява негативните си страни. Именно срещу тях борбата се води с медикаменти."А не може ли просто да се яде по-малко сол? Мартин Винкелхайде: "Този проблем произтича оттам, че солта, с която посипваме яйцето си сутрин, е най-малката грижа. И в хляба има много сол, и в повечето готови храни. Дневно имаме нужда от 3 грама сол, а в Германия се консумират средно между 8 и 10. Затова е важно да се подчертае, че колкото по-малко е солта, толкова по-добре." БГНЕС