Списание Перфекта - Професионалният избор за вашата красота!

В новия брой:

Устни за целувка
Грим в минерални тонове
Младата кожа – специфични грижи
Наинвазивен лифтинг
Контрол над изпотяването
Бързо отслабване – забранените хитрости
Секси фигура




Младата кожа - Специфични грижи

Мазната кожа се среща по-често при младите хора. Тя е резултат от хиперфункцията на мастните жлези, която понякога продължава до 25-годишна възраст. Кожата изглежда груба, пореста, повърхността й блести, образуват се комедони, кисти, пъпки. При по-активна секреция на мастните жлези от същите проблеми страдат гърдите и гърбът, характерен признак е и бързо омазняващата се коса.

Мазната кожа е отлична защита срещу изсушаващото действие на вятъра и студа – тя отделя толкова мазнина, която й е достатъчна дори в екстремални условия. Но под въздействието на топлината и повишената влажност достойнствата на прекомерното й овлажняване се превръщат в недостатъци – по нея полепва прах, размножават се болестотворни микроорганизми, секрецията запушва порите и създава условия за възпаления. Ето защо тя изисква внимание и специално отношение два пъти на ден. Правилните професионални и домашни грижи ще ви помогнат да се справите с нейните недостатъци и рационално да използвате достойнствата й.

Грижи в домашни условия
Почистване. Вечер почиствайте кожата с козметично мляко, желателно е то да съдържа бактерицидни добавки. Нанесете млякото на тънък слой и масажирайте с върховете на пръстите в продължение на 2-3 минути. Измийте млякото с хладка вода и козметична гъба или памучни тампони. Ако мислите, че не можете да почистите кожата без вода и сапун, отстранете грима с почистващ гел или пяна. Гелът се нанася на влажна кожа, масажира се до образуването на пяна, след което се измива с вода. Може да се използват също специални кремове за измиване, предназначени за мазна кожа. В състава на почистващите средства не трябва да има вещества, предизвикващи появата на комедони (стеаринова киселина, животински мазнини и др.). Те активизират овлажняването, което изобщо не е необхдимо за този тип кожа, и запушват порите. И не забравяйте – мазната кожа не трябва да се измива със сапун и гореща вода.

Тонизиране. След премахване на грима лицето се почиства със специален лосион за мазна кожа. Той нормализира pH на кожата, оптимизира функцията на мастните жлези, свива порите и предотвратява възпалителните процеси. Обикновено в състава на тези лосиони освен лечебни треви (лайка, календула, живовляк, подбел) има и бактерицидни съставки, етерични масла (чаено дърво, евкалипт), камфор, ментол.

Подхранване. Кремът не трябва да бъде мазен – това е задължително условие. Запознайте се добре със съставките му като обърнете специално внимание на мазнините в него. Важно е в списъка на ингредиентите да не са включени споменатите вече вещества, предизвикващи комедони (производни на стеариновата киселина, на минерално масло, вазелин и други нефтопродукти). За вечерна грижа може да се използва крем-емулсия, който попива бързо и доставя на мастните жлези вещества, оптимизиращи дейността им. Това възпрепятства възникването на възпалителни процеси.

Допълнителни процедури. Дълбоко почистване се прави 2-3 пъти седмично. За тази цел се използват скрабове (пилинги с твърди частици, ако няма възпалени участъци) или гомажи. При голямо количество комедони добър ефект имат пилинг маските. За да се нормализира дейността на мастните жлези, 2 пъти седмично трябва да се правят противовъзпалителни и изсушаващи маски. Те може да се купят готови или да се приготвят в домашни условия.

Ето някои рецепти:
Смесете по една супена лъжица изсушена лайка, невен, коприва, подбел и хилядолистник. Смелете ги ситно. Една супена лъжица от получената смес залейте с четвърт чаша вряла вода и изчакайте 20-30 минути. Излейте излишната течност. Нанесете плътен слой от топлата кашица на лицето и деколтето, покрийте със салфетка и оставете да действа 20 минути. Настойката разредете с гореща вода в съотношение 1:2, разлейте във формички за лед и замразете. Сутринта може да използвате леда за тонизиране на кожата.

Разбъркайте мая за хляб с топла вода до гъста консистенция, добавете 2-3 капки 3%-на кислородна вода. Нанесете за 15-20 минути, след това измийте с хладка вода.
Разбийте на гъста пяна белтък и го сгъстете с нишесте. Нанесете върху кожата и оставете до пълно изсъхване, а след това измийте с хладка вода.

Тези процедури не са единствената възможност да подобрите състоянието на мазната кожа. Салоните за красота също могат да ви предложат някои професионални програми, включително т.нар. почистване, което включва различни етапи.

Премахване на грим. За него в салоните използват бактерицидни почистващи емулсии и тоници.

Дълбоко почистване. Задачата му е да отстрани хиперкератозите (удебеляване на рогоивия слой на епидермиса) и “гъшата кожа” около фоликулите, да облекчи премахването на комедоните. Дълбокото почистване се прави с помощта на препарати, съдържащи ензими (най-често папаин), плодови киселини, специални пенещи се кремове и скрабове за мазна кожа.

Вапоризация. Кожата се почиства с помощта на апарат, изпускащ струя пара под налягане. Тази процедура се прилага само ако няма възпалителни процеси. Вапоризацията омекотява горния рогов слой на епидермиса, а това облекчава последващото механично почистване.

Механично почистване. То се прави с помощта на специални инструменти, захващащи и премахващи жилото на възпаления елемент. Опитният козметолог се старае да извърши процедурата колкото може по-внимателно и леко. Като правило, не е възможно за един сеанс да се премахнат всички комедони. За стабилен ефект и най-малко травмиране на кожата трябва да се проведат от 3 до 5 сеанса.

Дарсонвализация. Въздействие върху кожата с променливи високочестотни токове. Искрите обгарят възпалените места, а общото въздейстиве на тока подобрява кръвооросяването, стимулира обменните процеси в тъканите, подобрява трофиката, има противосърбежен ефект и др. Дарсонвализацията е необходима, за да подсуши кожата и да осигури противовъзпалителен ефект.

Криотерапия с течен азот. Тя се назначава за много мазна кожа с широки пори, но изключително след затихване на възпалителния процес.

Антисептична, охлаждаща, подсушаваща маска. Тя матира кожата, премахва следите от механичното почистване (зачервявания и подпухвания), и главното – предпазва от появата на нови възпаления. В състава на подобни маски влизат много активни съставки – етерични масла от чаено дърво, невен, мента, маточина, витаминни комплекси и др.

Базов крем за мазна кожа

Лечебен масаж. Ускорява резорбирането на следите от възпаленията.

При явен възпалителен процес се назначава йонофореза, метод с “двоен ефект” – от галваничен ток и лекарствени вещества. С помощта на електрически ток в кожата се вкарват йони, които улесняват проникването на активните препарати в дълбочина до 1 cm – тук полезните вещества се утаяват в т.нар. “кожно депо”. Лимфата постоянно пренася в тъканите на кожата този запас – благодарение на постепенното действие ефектът от противовъзпалителните препарати продължава няколко дни.

С възрастта състоянието на кожата се променя. На 25-годишна възраст обилно овлажняваната от самата природа кожа започва да изпитва дискомфорт, да усеща изсъхване и стягане. Причината е, че с възрастта количеството задържащи влагата вещества – пикочни, млечни киселини, аминокиселини и др., намалява. Хиалуроновата киселина, която възпрепятства изсмукването на водата от дермата, вече не действа толкова добре и кожата изсъхва, увеличава се нейната чувствителност и могат да се появят белене и раздразнения.

Но водният баланс може да се възстанови, подхранването на клетките да се подобри, бариерните функции на кожата да се активизират. Време е тя да бъде защитена от действието на свободните радикали и токсичните агенти. Грижите за кожата, смятана до неотдавна за необратимо мазна, трябва да се променят.

Mатериала подготови
Радмила Попова