Здравословно хранене по Великден

Здравословно хранене по ВеликденВеликден е традиционният празник на яйцата, които по това време присъстват на трапезата много повече, отколкото обичайно. Боейки се от холестерола обаче, мнозина се отказват от великденските яйца, съобщава "Дойче Веле".

Може би и вие сте от тези хора, които са разбрали, че яйцата са истински холестеролни бомби, които вие - като стремящ се да се храни здравословно човек - е по-добре да избягвате? "Отбой!" - обявява по този повод експертът по храненето Ханс Дитер Шауп. Той пояснява, че действително в едно единствено яйце има 200 милиграма холестерин, или два пъти повече, отколкото в една пържола или шницел, но пък холестеринът в яйцето съвсем не е толкова страшен.

Не се страхувайте от яйцата!

Няма нужда от отказ от яйцата по Великден, посочва Шауп. Според него съдържанието на холестерин в храната играе само ограничена роля при регулацията на мазнините в кръвта. Според последните проучвания в тази област отговорни за високите стойности са предимно генетичните предпоставки, както и богатите на мазнини храни. Особено отрицателно отражение върху здравословното хранене имат наситените мастни киселини от животински мазнини. Все пак проучванията показват и, че бедното на мазнини хранене не е гаранция за ниските равнища на холестерина. "Отдавна е известно, че при някои хора вследствие на богатото на мазнини хранене холестеринът в кръвта се повишава, а при други - не" - посочва манхаймският професор-интернист Ахим Вайцел. Въпреки това здравословното и бедно на мазнини хранене е важно за избягването на високите холестеринови равнища.

Важни са и кулинарните познания
Със своето съдържание на мазнини - 6 грама на бройка - яйцето е сред продуктите, които макар и не ежедневно, трябва редовно да присъстват в седмичното меню. Освен това яйцата съдържат ценни витамини и минерали. Жълтъкът е особено богат на каротиноиди, които могат забавят процеса на стареене. Проучвания на учени от берлинската "Шарите" показват, че яйцата на свободно отглежданите кокошки могат да предпазят кожата от застаряване и рак. Тези яйца съдържат двойно повече жълт пигмент от обичайните. При това чрез начина на приготовление на яйцата влиянието на антиоксидантите може и да се засили. "Свареното яйце съдържа повече ценни каротиноиди от рохкото, тъй като при по-високата температура протичат преобразувателни процеси", казва ръководителят на проучването професор Юрген Ладеман.

"Лош" и "добър" холестерин
Той посочва и, че холестеринът е жизненоважно вещество, което, например, играе роля за образуването на редица хормони. Холестеринът се намира изключително в животинските мазнини, но също така се произвежда и от човешкото тяло. В кръвта холестеринът се свързва с белтъчините и така се стига до два варианта: така наречения ЛДЛ-холестерин, наричан "лош", и другият - ХДЛ, "добър". Ако концентрацията на "лошия" твърде нарасне, могат да се образуват наслагвания по кръвоносните съдове, които водят до инфаркт или инсулт. С други думи, ако искате да окажете положително влияние на своето ниво на холестерина, трябва най-вече да внимавате за мазнините в храната. Най-добре в това отношение би се отразила средиземноморската кухня - богата на баластни вещества и ненаситени мазнини. БГНЕС

Берлин / Германия