5 начина да изгорим излишните мазнини

Как да спортуваме, какво да ядем, за да премахнем излишните мазнини – това със сигурност е въпрос, който занимава всеки, който иска активно да се грижи за здравето си.

Може би вече тренирате сериозно и се храните здравословно, поне в по-голямата част от времето... Кантарът измерва все по-малко килограми, изглеждате и се чувствате изпълнени с енергия.

Но при всички тези усилия не следва ли да сваляте повече от натрупаните мазнини? Не трябва ли те да се топят по-бързо?

А жените са особено чувствителни към онези на пръв поглед малки излишъци, които упорито се показват и над най-хубавите дънки и развалят желания външен вид.

Или пък сте мъж с оформено коремче, което за съжаление прибавя някоя и друга година към иначе младата фигура.

Няколко специалисти в областта на медицинската физиолигия и хранене – автори в посещавания американски сайт WebMD, правят поредния опит да ви подскажат как точно да свалите излишните мазнини.

Ето и петте най-добри начина според тях да направите това:

1. Как да изгорите мазнините? Бъдете реалисти!

Съвет 1: Въпреки че едва ли на някого ще му е приятно да го чуе, намаляването на мазнините само в определени точки от тялото, е изключително малко вероятно. Казано с други думи, ако целта ви е именно това, променете я и се опитайте да изгаряте мазнини навсякъде.

Съвет 2: Дайте си достатъчно време – проблемът, който се опитвате да решите, не е прост, но ако спазвате редовно правилен хранителен режим и тренирате често, с времето поне част от мазнините ще изчезнат. За да оцените напредъка, си дайте няколко месеца. Дори теглото ви да не се промени, ще забележите известна разлика в начина, по който ви стоят дрехите.

Съвет 3: Това е може би най-коварният съвет - не очаквайте да бъдете такива, каквито сте били на 20 години. Кожата губи своята еластичност с възрастта и нейната отпуснатост придава допълнително неприятен вид на натрупаните мазнини.

Други фактори, които превръщат излишната мастна тъкан в сериозно предизвикателство, са намаляването на мускулната маса и забавянето на метаболизма – и двете свързани с напредването на възрастта. Това постепенно прави борбата с излишните килограми все по-трудна.

Но това не означава, че отпускането на тялото ни е неизбежно с възрастта! Поне не до там, ако редовно полагаме усилия. Предотвратяване на появата на мазнини е далеч по-лесна задача от тяхното премахване!

2. Тренировки, изгарящи мазнини? Правете кардио!

Упражненията за цяло тяло, които имат положително влияние върху сърдечносъдовата система, са изключително важни за топенето на мазнини. Дори и ходенето е чудесен пример за това. Един съвет в тази посока би могъл да бъде да забързате крачката малко повече от обичайното, особено в случаите, когато първоначално ефект липсва.

Увеличете и тренировките. Например, ако тренирате 2 пъти седмично, увеличете ги на 3. Или ако бягате половин час, правете го 45 минути.

Друг ефективен начин за сваляне на ненужната мастна тъкан са интервалните тренировки - редуване на бързо и бавно темпо на трениране. Пример за това е ходене 5 минути, последвано от бягане 5 минути и след това комбинацията се повтаря. Ако искате само да бягате, първо тичайте по-бавно, а след това изведнъж увеличете темпото. По този начин ще горите повече калории, т.е. и мазнини, защото увеличаването на интензитета за кратък период от време е доказано по-ефикасно от обикновената кардио тренировка.

3. Тренировки, изгарящи мазнини? Тренирайте с тежести или правете други силови упражнения!

Ако се опитвате да стегнете тялото си и да намалите мазнините, тренировките с тежести 3 пъти седмично по половин час са идеален вариант за начинаещите. Щом овладеете натрупването на мазнини, 2 тренировки седмично най-често са достатъчни да поддържате и теглото и фигурата си.

Тренирайте цялото тяло, не се концентрирайте само върху отделна мускулна група, която смятате за най-проблемната. Всички мускулни групи трябва да бъдат включвани в тренировката.

Ако сте начинаещи във фитнеса, препоръчително е да се консултирате с инструктор най-малко при първите тренировки. За мазнините по страничната част на корема, правете упражнения за косите коремни мускули - такива са въображаемото каране на колело в легнало положение и косите коремни преси.

Лесно домашно упражнение за изгаряне на мазнини е следното: намерете дълга дървена пръчка, хванете я право над главата и започнете наклони наляво и надясно. Със сигурност ще усетите напрежение в така наречените „любовни дръжки”.

За отпуснати ръце правете кикбек с тежести - поставете ръката успоредно на пода, сгъната в лакета; облегнете се на удобна пейка с другата си ръка и дръжте горната половина на тялото си също успоредно на пода; разгънете ръката, държаща тежестта; повторете няколко пъти и сменете ръцете.

За да бъде максимално ефективна тази тренировка, жените трябва да правят 12-15 повторения на серия, като се концентрират повече върху увеличаване на броя повторения, а не да увеличават тежестта. Мъжете трябва да се стремят да правят 8-12 повторения, като периодично увеличават тежестта.

4. Тренировки, изгарящи мазнини - за стягане на проблемните зони

Много хора смятат, че правенето на голям брой коремни преси ще доведе до изчистване на мазнините в тази област. Това не е напълно вярно!

Коремните преси няма да доведат до изгаряне на мазнините в коремната област, а само ще подсилят коремната мускулатура. Но дори и това има добър ефект – коремът може да не намалее, но ще изглежда по-стегнат.

Вдигането на краката от легнало положение също помага за стягането в областта на корема.

5. Как да премахнем мазнините? Сменете начина си на хранене!

Ако ви се струва, че на пазара всяка седмица се появяват нови храни и добавки, „изгарящи мазнините”, сигурно няма да сбъркате. А най-хубавото е, че между тях наистина има такива, които могат да засилят нашия метаболизъм.

Например според японско изследване вещества, намиращи се в лютите чушки, увеличават изгарянето, увеличават изгарянето на мазнини, особено при хора с индекс на телесната маса над 25 (начален стадий на наднормено тегло).

Все още спорна е ролята на млечните продукти в манипулирането на теглото. Според някои специалисти приемът три пъти дневно на обезмаслени млечни продукти наистина допринася за намаляването на мазнините – най-вече при хората, страдащи от затлъстяване.

Въпреки това, не се надявайте на резултати от такъв род храни, ако през останалата част от деня си похапвате колкото и каквото ви се иска. Храните, „изгарящи мазнини”, трябва да бъдат само част от един добре съставен хранителен режим - пълнозърнести храни, белтъци от крехко месо, много плодове и зеленчуци, и около 2 литра вода дневно.

Хранете се по-често на малки порции. Това също ще помогне да свалите някой излишен килограм. Освен това честото ядене помага на тялото да произвежда повече енергия.

Източник здраве.bg

Виж още Лунна диета