Чудотворният мелатонин

Чудотворният мелатонин Преди 13 години мелатонинът бе обявен за чудотворно средство против стареенето. Последните проучвания на учените откриват, че отделяният от хипофизата хормон има и друго благоприятно въздействие - помага срещу безсъница.

Всъщност за обявения с много шум преди 13 години ефект на хормона - че гарантира вечна младост, тогава има точно толкова малко доказателства, колкото и днес. Но междувременно учените са опознали по-добре свойствата на мелатонина, който всъщност направлява ритъма на съня. Извършени са и много проучвания, доказващи връзката между ниското равнище на мелатонина и смущенията в съня - обяснява професор Дитер Кунц от берлинската клиника "Шарите". Колегата му Алън Уейд, изследовател от Глазгоу, подчертава, че за разлика от известните сънотворни, мелатонинът няма почти никакви странични явления.

Заедно със своя екип Уейд е направил изследвания на над 700 пациенти, при които е било измерено качеството на съня след приемането на препарата Циркадин, изготвен на основата на мелатонина. Проверено е било доколко отпочинали са хората, когато се събудят в деня след приемането на медикамента, колко работоспособни са и дали имат чувството, че качеството им на живот се подобрява. И докато при пациентите, на които уж е било дадено сънотворно, т.е. преследван е бил така нареченият плацебо-ефект, по-добре са се почувствали 19 процента, при получилите мелатонин същият показател е 32 на сто.

И според Уейд, и според Кунц новите доказателства за ефекта от мелатонина са свързани с два фактора: от една страна той е опакован в таблетките Циркадин така, че се разтваря бавно в тялото за период от шест часа, и така по-добре отразява естественото протичане на концентрационните колебания на хормона. На второ място - за разлика от свободно продаваните по интернет таблетки мелатонин е официално регистриран на европейския пазар и отговаря на всички строги законови правила за качествен контрол. Сред опонентите на новото сънотворно е берлинският експерт по съня Инго Фице, който е убеден, че ролята му е много надценена. Мелатонинът, например, не би могъл да помогне при особено тежки смущения в съня. Но пък се препоръчва при по-леките разстройства или в началната фаза на проблемите. ДВ

Берлин / Германия

Снимка www.pharmacy-bg.com