За бала и абитуриентската нощ

Текст и снимки: сп. БУЛКА

Последният урок, последният звънец трябва да бъдат отбелязани подобаващо. Затова абитуриентският бал е неповторим празник - красив, трогателен и ярък. А вие, госпожици, е необходимо да изглеждате зашеметяващо.

За бала и абитуриентската нощ

Позволете на фантазията си да полети. Спазвайте едно-единствено правило - на първо място да е удобството. Много от абитуриентките гледат на балната рокля като на сватбен тоалет - нещо, което се облича веднъж в живота. Проявете обаче практичност и харесайте дреха, която може да облечете и на друго тържествено събитие. За повече празничност акцентирайте на аксесоарите. При избора на дължина на роклята по-добре се откажете от радикалните варианти - както от полата до пода, така и от екстремното мини. В първия случай ще помитате всичко около себе си, а във втория ще се чудите да танцувате ли или постоянно да придърпвате роклята надолу. Интересен вариант са многослойните модели.

За бала и абитуриентската нощЗа бала и абитуриентската нощ

Костюмът може да е добра алтернатива, ако обичате удобството. Той се изработва от лека материя, в която ще се чувствате уютно в топлата вечер. Предимството на тази дреха е, че не ограничава движенията. Ако искате нещо не толкова официално пък, комбинирайте панталон с късо бюстие, деликатно разкриващо стегнатия ви корем.

Цветовете на абитуриентските тоалети са разнообразни. Актуални са както ярките, така и нежните багри. Лятото не е далеч, а то обича светлите и нежни тонове. Класическото червено също е хит, както и всичките му нюанси - ярко оранжево, приглушено розово, дълбоко винено. Ако сте решили да се спрете на елегантните черно и лилаво, може да омекотите тежестта на тези цветове с прозрачна тъкан. Блясъкът на коприната пък е идеален за сивите тонове и ще им позволи да се превърнат в истинска симфония. Свежо, младо и оригинално изглежда зеленото. Особено ако решите да съчетаете два негови нюанса - хладно с топло, светло с наситено. Изберете червено, жълто, прасковено, розово, синьо, карамелено - при всички случаи това ще подобри настроението ви. Разчупете традициите и се откажете от еднотонните разцветки. Апликациите, в това число и в източен стил, ярките контрасти, геометричните фигура са напълно подходящи за бала.

За бала и абитуриентската нощЗа бала и абитуриентската нощ

Добре е да подберете тоалета според темперамента си и вътрешните си усещания. Ето няколко типа, в които може да намерите себе си.

Вгледайте се добре - във вас може би съществува истинска принцеса, обичаща да бъде глезена. Вие сте млада, нежна и всеки харесва момиченцето у вас. Хората обаче не предполагат, че в душата ви всъщност се крие огромно обаяние и изтънчено благородство. Сега е времето да го покажете. Не е задължително да сте в дълга приказна рокля. Не си струва и да зацикляте с тежки вечерни тъкани. Наблегнете на лекотата и въздушността, облечете нещо елегантно, по момичешки весело. Като например нежно боди и пола балон.

Дамите, които на 17-18-годишна възраст са с разкошни фигури и по-скоро се чувстват като кралици, може да подчертаят сексуалността си с изразено деколте. Женствените форми ще са плюс за този образ. Вие ще се разкриете като зряла, знаеща цената си представителка на нежния пол. Гледайте обаче да не прекалявате с демонстрацията на прелестите. В противен случай царствеността ще премине във вулгарност. Позволете си горещ материал, сложете кристали или пайети.

За бала и абитуриентската нощЗа бала и абитуриентската нощ

Образът на фаталната жена е актуален във всяко време. Ако тази роля съответства на вътрешното ви усещане, обърнете специално внимание на цветовете. Черното ще е идеално за този образ. Не избирайте преливащи багри тип "металик". Дължината може да бъде практически всякаква. За предпочитане е малката черна рокля, която ще обличате и по друг повод. Още един вариант е елегантният костюм ала Марлене Дитрих със съответната прическа и грим. Този тоалет отива на стройни момичета, предпочитащи унисекс излъчването.

Що се отнася до материята, в топлата вечер подходящи са коприната, шифонът, органзата, тафтата, гладкият сатен. Всички тези платове се драпират разкошно, изглеждат невероятно и ви позволяват да се чувствате добре дори след няколко часа бурни танци. Не избирайте метализирани тъкани като основен материал, колкото и актуални да ви изглеждат.

За бала и абитуриентската нощЗа бала и абитуриентската нощ

За създаването на хармоничен образ е важно внимателно да подберете обувките. Дизайнерите са единодушни - на романтична рокля подхождат чехли или сандали. Убедете се, че са удобни и не разчитайте, че ще се поотпуснат, за да не съсипете празничната си вечер. Спокойно може да си позволите да сте без токове. Тези модели може да не са подходящи за модно дефиле, но за сметка на това нямат равни в дискотеката. Алтернатива е да си носите обувки за смяна. На тържественото влизане да бъдете с висок ток, а после да сложите удобни чехлички. Не правете грешката да комбинирате бляскава дреха с обувки, обсипани с изкуствени камъни. Чувството за мярка и вкус трябва да присъства задължително.

За бала и абитуриентската нощЗа бала и абитуриентската нощ

Гримът е внимателно подбран, вечерен, но не прекалявайте с цветовете. Имайте предвид нещо нежно и романтично - малко фон дьо тен, водоустойчива спирала и лек блясък на устните. Добавете към това и красива усмивка и видът ви ще бъде завършен. Ако не може да се гримирате сама, обърнете се към салон за красота. Там ще се погрижат за кожата ви, ще я поглезят със специални маски и чрез макиажа ще скрият недостатъците на лицето ви, ако имате такива.

За бала и абитуриентската нощЗа бала и абитуриентската нощ

Бални рокли