Кажете ДА на нитратите

Зелената салата и цвекло намаляват риска от развитие на ранен стадий на дегенерация на макулата (централната част на ретината). Консумацията на зеленчуци, богати на нитрати, предотвратява влошаването на зрителната острота, съобщава Медикъл експрес.

Кажете ДА на нитратите

Изследователи от Уестминския университет по медицински изследвания са наблюдавали здравето на повече от 2 000 души на възраст над 49 години, предава 24СМИ. Наблюденията са продължили 15 години. Установено е, че консумацията на 100-142 мг растителни нитрати намалява риска от макулна дистрофия с 35% в сравнение с респондентите, консумиращи половината от тази доза.

Макулната дегенерация (макулодистрофия) е свързано с възрастта заболяване. С развитието му зрителната острота се влошава. При хора над 55-годишна възраст причинява около половината от случаите на слепота. При него се наблюдава умиране на кръвоносните съдове, които хранят клетките на ретината.

Когато са в нормални количества, нитратите се разграждат до азотен окис в стомаха ни, който пък е необходим за добрата работа на сърдечно-съдовата система и поддържането на нормално кръвно налягане.

Според Световната здравна организация безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло на ден, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят нитрати над тази пределно-допустима концентрация, те вече представляват потенциална за здравето опасност.

БГНЕС