Гъбите - топят холестерола

Консумирането на 100 грама гъби на ден намалява холестерола само за една седмица с 12%, според британско научно изследване.

В същото време групата изследвани, която консумирала около 60 грама масло на ден, повишила холестерола си с 14%. Контролната група, която консумирала същото количество масло в комбинация със 100 грама гъби, намалила холестерола си с 4%.

Въз основа на тези резултати е установено, че гъбите са перфектният „пречиствател“ на кръвта.

Гъбите - топят холестерола

Специалистите по хранене ги наричат "растително месо", защото освен приятен вкус и аромат, те имат изключителна биологична стойност. Те имат почти същото качество като животинското месо и съдържат редица минерални съставки, най-вече калий, а в по-малки количества калций, фосфор, желязо и магнезий. В допълнение, те са богати на фибри и съдържат витамини В2, D и С.

В биологично отношение те са особено ценни поради белтъчините и особено поради така важните аминокиселини. Интересен факт е, че пресните гъби притежават 2% протеини, а изсушените – 22%.

Още полезни свойства на гъбите:
- Добър източник на витамин D
Подобно на хората, гъбите също произвеждат витамин D на слънчева светлина. Това ги прави изключение от растителния свят, тъй като останалите растения не могат да произвеждат сами витамин D чрез слънчевите лъчи. Приемането на витамин D чрез гъбите е почти същото като да се взимат изкуствени добавки.
- Укрепват имунната система
Гъбите стимулират имунната защита на организма чрез увеличаване производството на протеини и антивирусни средства, освободени от клетките на имунната система. Гъбите спомагат за узряването на дендритните клетки в костния мозък, които подобряват имунитета.
-Противораково действие
Гъбите съдържат множество съставки, които се борят успешно с раковите клетки. Едно проучване констатира, че редовното консумиране на порция гъби ежедневно намалява значително риска от развитие на някои видове рак, например на млечната жлеза или простатата.

Качествените гъби също могат да бъдат опасни, ако не се консумират в разумни срокове след закупуването/брането им. Това е така, защото гъбите са изключително нетраен продукт. Те се развалят лесно и образуват вредни за организма вещества.
Дори и при най-лекото отравяне с гъби трябва да се потърси лекарска помощ. Отровните гъби поразяват най-вече сърцето и кръвообращението. Не се подвеждайте, ако след кратко неразположение след консумиране на съмнителни гъби състоянието ви бързо се подобри. Това може да е само краткотрайно състояние.

БГНЕС