Болестта на 21 век са маските на хората

Една от най-успешните жени-детективи в Гърция – Здравка Атанасова, е единствената българка, наследничка на гръцката Ванга – Катина. Тя владее тайнството на най-старите карти – „Deste“, които съдържат 65 символа. Историята им започва в древността, а през далечната 1889 г. те попадат в ръцете на родената в Измир прочута гадателка Катина. За нея в Гърция се носят легенди. В книгата „Измирските магьосници“ е описан животът й – била е грозна, но умна жена, израснала в бедна махала в Измир. Катина става избраница на магьосниците. Имайки в ръцете си техниките на магията и гадаенето на съдбата чрез Deste, успява да сбъдне всичко, което някога е искала… Да се омъжи за богати мъже, да скъса с тежкото си битие, да й се възхищава целият Измир.

Болестта на 21 век са маските на хората

Кутията на Deste е направена от евен, който пази картите, обвити с тъмно кадифе, и отвън пише „Каквото съдбата донесе - да е добре дошло“. Смята се, че картите имат корени от 600 г. преди Христа. С времето са давали на символите на „Deste“ различни имена, но силата им не се губела. Право да гледат на тези карти имат само избрани – „Магк Джан“ (мъдрите, избраните). Карти Десте – това са карти, които са създадени от Жена-Богиня. Наследниците й много поколения са лечителки и гадателки. В България вече имаме представителка на тази уникална гръцка школа, а на Здравка вече се доверяват успели българи от сферата на политиката, бизнеса и любими звезди на публиката.

Здравка, смятате ли че българите се занимават с магии повече от гърците например?

- Едва ли. От древността хората са търсили помощ от своя страх или несигурност и са ходили при мъдреците или маговете, шаманите, или други „просветени“. Не само владетелите са имали свои жреци, „звездобройци“ и посредници в разговорите си с висшите сили. Във всяко село е имало знахарка, билкарка, баячка… Много от тях са се „изкушавали“ да призоват сили на Доброто или Злото на помощ, за да убедят нуждаещия се, че проблемът му е пренесен в чужди ръце и ще се реши. Всъщност с ритуалите или магиите всеки е „лекувал“ своя страх, своята нужда, или своето желание. Така един амулет е давал на човек вярата, че е защитен – подсъзнанието на човек силно се влияе от картини, миризми, от въздействие на сетивата. Веднъж взел в ръка защитния амулет, човек вече става непобедим, защото вярва в своята неуязвимост. Защо са правени ритуали, които целят да навредят на друг? От страх. И до днес, когато човек се страхува от някого или нещо, но няма силите да се изправи срещу него, извършва подобен ритуал, насочен срещу този някой или това нещо, за да запази себе си. Чрез вярата в уязвимостта на другия, той защитава себе си. В действителност човек атакува собствения си страх или иначе казано – себе си. Коренът на истината или причината хората да правят ритуали и магии е, за да побеждават страховете си. Желанията ни често не се сбъдват единствено поради страха, че няма да получим желаното. Ритуалът е този, който ни освобождава от страха. А страхът няма народност, тоест ритуали или магии се правят по цял свят.

Един от най-честите аргументи на вярващите е, че магиите са ерес, а точно Библията ни показва, че винаги е имало лоши магии, които вредят на хората и те търсят кой да ги спаси от тях, като Свети Киприян например.

- Както казах, няма добри и лоши магии. Магиите са нашето вярване в тях. Има уплашени хора, които търсят помощ. Всяка религия учи на различни ритуали, които да донесат покой в душата на вярващия. Спокойният човек е силен и здрав. Без да омаловажавам ролята на Православната вяра и великата сила на Киприяновите и Василиевите молитви, смело мога да кажа, че всеки човек сам решава, дали да е здрав, дали да е „покосен“ от магия, дали да обича или мрази. Всеки носи Бог в себе си и сам решава дали има нужда някой „маг“ да го напътства.

Вие прилагате различни техники, които да подсилват възможностите на хората да се справят с различни проблеми – работа, любов, здраве – кое най-често ги води при Вас?

- Любов. Любовта е в основата на всичко. Когато човек няма истинска любов в живота си, той се разболява, не е щастлив, дори да има работа и пари, не е удовлетворен. Наистина, при мен идват хора, които се оплакват от здравето си или от липса на работа, на пари. Но в крайна сметка коренът на проблемите им винаги е свързан с любовта. Със страх от любов, страх от отхвърляне, страх от провал, страх от обвързване, страх от самота… Тук е мястото да отбележа, че предлагам на хората всеки сам да направи своя ритуал за любов. Аз не правя ритуали за други хора, аз ги уча всеки сам да лекува себе си. Лекарят не пие вашето обезболяващо, той го ви предписва. Аз правя същото. Всеки може, и ако желае сам, има силата да въздейства на своето подсъзнание. Не моето подсъзнание се е уплашило за вас. Така че, „всеки кове собствената си съдба“. Не е редно да се поставят хората в зависимост от един или друг маг или лечител (а често се случва това да са шарлатани и „търговци на страх“). Всеки може да „управлява“ страховете си.

Ритуалите с вода са прилагани още в древността. Как помагате с тях на тези, които Ви търсят за помощ?

- Знаем за структурата на водата и нейната сила. Тази тема е широко дискутирана, най-вече в последните години. Японецът Масаро Емото вече доказа, че водата има памет. Знаем, и че 90 % от организма ни е вода. От една страна, когато изричаме негативни думи, те променят структурата на водата в нашето тяло и се „самопрограмираме“ съгласно изреченото от нас. От друга страна, водата е тази, която може да ни излекува, да ни въздейства положително, ако в нея сме заложили положителни мисли, емоции и програми като цяло. С помощта на метода на Ваяна Стайбъл - „Тетахилинг“ съдействам на хората да променят негативните убеждения и да залагат на тяхно място позитивни. Освен това, наричам вода за всеки човек според конкретния му моментен недостиг.

Имате случай с дете, което прави опити за самоубийство и му помагате да промени психическата си нестабилност. Как се справихте с този проблем?

- Имам няколко подобни случая – на деца от 7 до 16 годишна възраст. Един ден ме потърсиха за дете, направило опит за самоубийство. Детето имаше ниска самооценка. Нямаше устойчивост и не можеше да понесе обидите и критиките на околните. Първо го провокирах. Показах му, че човек вижда у другите това, което носи в себе си. Убедих го, че ще се обиди от лошата дума, само ако я допусне до себе си, така както един подарък става мой, само ако го приема и отворя. Методът, който използвах в този случай беше именно „Тетахилинг“. Процесът беше дълъг, но всъщност много лесен. Знаех точно как се чувства това дете, казах му точните думи в точния момент, то ми повярва и резултатите не закъсняха. Децата усещат откровеното отношение и любовта ми към тях и ми се доверяват с лекота. Друго дете имаше тежка наркотична зависимост. С него беше още по-лесно. Уверих му, че го разбирам, но също така му предложих решение, което му остави само един избор – да се откаже. Преди работех като детектив в продължение на повече от десет години. Редовно имах случаи с деца, с проблеми и наркотични зависимости. Опитът ми от тази работа в съчетание с „Тетахилинг“ ми помага да насочвам енергията на децата в по-светла посока. Често липсата на увереност, на любов и отново ще кажа – наличието на много страхове, води малките към пропастта на наркотиците. Провокация, нестандартни решения, интригуващи задачи и „Тетахилинг“ – така аз извеждам децата от там.

Търсят Ви и популярни личности, някои от тях не живеят в България. Звездите също ли плачат?

- Всички сме звезди. Всеки носи Бог в себе си, всеки е уникален. И всеки има своите страхове, липси и несигурност. В очите на хората аз виждам душата им, а не дали и колко са известни, богати, влиятелни. Всеки, потърсил помощта ми става мой близък човек. И всеки разговор с мен е напълно и безусловно конфиденциален.

Различни ли са проблемите на хората в България и тези в чужбина и какво ги различава?

- Ние сме и еднакви, и различни. Разбира се, голямо значение има народопсихологията, но като цяло всички хора по света имат сходни проблеми, макар и индивидуални за всяка отделна личност. Българите сме народ с дълбоко вкоренена генетична мъдрост, но в днешният забързан начин на живот често я забравяме.

Какви са Вашите съвети за всички, които не намират решение на проблемите си?

- Решение не би могло да се намери, когато не знаем какво искаме и сме объркани. В такива случаи обикновено хората се страхуват да вземат решения за себе си, да поемат отговорност за живота си. Обвиняват околните, родителите си, близките си, началника, съпруга, децата… Не желаят да поемат отговорност за собствените си действия, чувства, живот. А истината е, че никой не ни дължи нищо. Интересното е, че често този дефицит се дължи на факта, че много родители отнемат възможността на децата си да правят избор, да вземат решения и да носят отговорност за тях. Тези деца стават възрастни, които нямат емоционалната зрялост да вземат решения. Този проблем също се повлиява от метода „Тетахилинг“.

Каква е причината за депресията на хората и как можете да им помогнете?

- Аз не съм психолог, но депресията е може да се превърне в сериозен проблем. В момента, в който човек осъзнае проблемите си и нуждата от помощ, в момента, в който я потърси от мен, дори и не конкретизирана, аз бих могла да го насоча към правилните хора и методи.

Кой е най-големият проблем на обществото в 21 век?

- Хората на 21 век слагат маски. Правят всичко възможно да играят роли и губят своят автентичност. Хората на 21 век не живеят в настоящето, не се наслаждават на днешния ден, на „тук и сега“. Те насочват мислите и енергията си в миналото или в бъдещето. Бързат да „изкарат“ пари за „утре“, сякаш някой им е обещал утрешния ден. Съжаляват за „вчера“, губят време, което е най-ценният ни ресурс. Ценностите днес са объркани. Хората не се обичат. Често се нараняват, самокритикуват, подценяват.

Бих посъветвала всеки да потърси истината в себе си, да се вслуша в душата си и да се запита, каква е истинската му нужда, и да се обича за това, което е. Защото всяко същество е божествено.

Здравка, какви са бъдещите Ви проекти?

- В момента съм насочила усилията си към създаване на фондация, с която да организирам образователни инициативи за деца. Моето детство и ранните ми младежки години не бяха леки и бях лишена от много възможности. Бях лишена от семейството си, бях лишена от подкрепа, бях поставена пред много предизвикателства. Имах различни интереси, но бях принудена да осигурявам битието си – първо моето, а после и това на сина ми. Това е причината, поради която реших да опиша този аспект от живота си в една книга. Нарекла съм я „И ти можеш!“. Значителна част от приходите от продажбите й ще насоча към създаване на възможности за образование на деца, чиито семейства не могат да осигурят този необходим старт в живота им, а също и за деца, отглеждани в институции.

- В тази връзка имам още една мечта, която в момента е в процес на реализация: Създавам детски обучителни програми, които да могат да бъдат осъществени в кратки курсове. По тази причина се включих в съвместен проект с моя приятелка Евелина Петрова. Идеята е нейна, а мечтата моя. – В детски лагер „Аз създавам моето бъдеще“ ще насочим мислите и желанията на деца от 8 до 14 години в съзидателна посока. Ще учим децата да се справят с елементарни отговорности, да правят осъзнати избори, да знаят какви биха били последствията от действията и постъпките им. Ще им покажем как да се радват на малките неща и да живеят в синхрон с природата. Самата база се намира на Санитарно оздравителен комплекс „Камчия“ – хотел Лонгоз. Ще си подарим седмица на брега на морето, в сърцето на свежа красива гора, с възможност да се ползва плувен басейн, игрища, зали. Ангажирани са квалифицирани треньори и обучители в социални умения. Ще стимулираме децата да общуват и да живеят „живия живот“, а не да се изолират във виртуалното пространство.

Това са най-близките ми проекти, имам още много идеи, които занапред ще „обличам“ в планове.

За връзка със Здравка Атанасова - https://www.facebook.com/zjzjz

Снимки Личен АРХИВ