Храните, които борят пролетната умора

Дойде и така чаканата пролет, а с нея идва и така наречената пролетна умора. Пролетната умора е широко разпространен термин, който описва чувството за понижена енергия, замаяност и умора в края на зимата и началото на пролетта. Пролетна умора може да се причисли към т.нар. сезонни афективни разтройства, към които се отнася и зимната депресия. Това са нарушения, които се случват през определен период от годината и засягат по-често жените от колкото мъжете. Засягат се предимно млади хора, но може да се наблюдава при хора от всички възрасти. С отдалечаване от Екватора, нарастват случаите на пролетна умора и сезонни афективни разтройства.

Представяме ви топ 10 на храните, които се борят с пролетната умора. Почерпете вдъхновение и от нашите рецепти:

Сурови какови зърна:
Ползите, които носят за организма какаовите зърна в суров вид, са много и разнообразни. За да е полезно, те трябва да са сурови, защото след етапите на обработка и термичните процеси, се губят много голяма част от полезните вещества. Имат анти-депресивно и анти-стресово действие. Когато хапваме какаови зърна отделяме хормони на щастието – ендорфин и серотонин; съдържат и фенилетиламин – това е вещество, което човек произвежда, когато е влюбен.

Храните, които борят пролетната умора

Чиа:
Проучване, публикувано в "Journal of Strength and Conditioning", заключава, че консумирането на семена от чиа увеличава производителността на упражненията при тренировки, които продължават 90 минути по същия начин, както с наситена със захар напитка, но без цялата нездравословна захар. Чрез добавяне на семена чая в храненто на ден, можете да помогнете за повишаване на метаболизма и изгаряне на коремните мазнини . Проучванията показват, че добавянето на семена от чиа към вашата диета също намалява висцералната мастна тъкан, тъкан от корема, която въздейства върху метаболизма на организма и е компонент на затлъстяването.

Храните, които борят пролетната умора

Ябълков оцет:
Освен заздравяващите качества, ябълковият оцет поддържа кожата гъвкава и еластична. Високата концентрация на ензими помага да се отстранят мъртвите клетки. Той спомага за отстраняването на мазнините и за по-добро храносмилане.

Храните, които борят пролетната умора

Моркови:
Познати с полезното си действие срещу ултравиолетовата радиация, морковите имат важно значение и при лечението на сърдечносъдови заболявания и при превенцията на инсулта, като средство за защита от инфекции при рани и белези, за защита на детската кожа, за прочистване на дебелото черво и промиване на токсините. Калцият, фосфора и магнезия в морковите помага за изграждането на костите и за здравето на нервната система.

Рецепта: Зеленчуци с месо в гювеч
Необходими продукти:
2 глави стар лук
1 жълта пиперка
600 г свинско месо
400 г гъби печурки
½ връзка магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус
100 мл олио
2 моркова
2 ч.ч вода
500 г картофи
Начин на приготвяне:
Слагаме олиото в тенджера да се загрее. Измиваме месото. Използваме по-мазничко, не сухо. Режем на парчета месото и го запържваме леко в горещото олио. Режем лука на тънки ивички. Гъбите ги почистваме и ги режем по дължина на парченца. Почистваме морковите и ги режем на шайби. Пиперката я режем на малки парченца. Магданозът го режем на дребно. Към месото добавяме лука, пипера и гъбите и те да се задушат леко. Обелваме картофите и ги нарязваме на големи кубчета. Сваляме от огъня. В гювеч слагаме задушените зеленчуци, магданоза и картофите. Объркваме всичко. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Добавяме олио ако е нужно. Наливаме в гювеча 2 ч.ч гореща вода и захлюпваме с капака му. Печем в студена фурна на 180 градуса до готовност. Като е готово хапваме още топло с чаша вино.

Ето и една рецепта за Картофи на фурна

Храните, които борят пролетната умора

Конопено семе:
Помага за здравето на сърцето, намалява кръвното налягане, подобрява кръвообращението. Помага за балансирането на нивата на холестерола. Достатъчно е да се взема по една супена лъжица на ден. онопеното масло се извлича от суровото конопено семе и е богат източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Съдържа калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, мед. Подпомага храносмилателната система, използва се и при проблеми с отделителната система, при задържане на вода. Поддържа хормоналния баланс. Дава енергия и жизненост на организма.

Храните, които борят пролетната умора

Цитруси:
Спомагат на клетките за образуване на естествен колаген. Той не може да бъде добавен външно, и затова цитрусовите плодове и фрешовете от тях са толкова важна част от всекидневната диета.

Храните, които борят пролетната умора

Боровинки:
Боровинките съдържат и високи нива на витамин С, който има редица ползи, включително поддържане на имунната ви система здрава. В действителност една порция боровинки съдържа приблизително 25% от дневната нужда от витамин C. Боровинките буквално са “храна за мозъка”. Проучвания показват, че те могат да бъдат изключително полезни за поддържането на мозъчната функция и паметта. Изследване, проведено в Университета на Синсинати, показва, че по-възрастните хора, които са приемали боровинков сок, имат по-добри резултати при тестовете за памет, отколкото тези, които са приемали плацебо.
Рецепта: Мъфини с боровинки
Необходими продукти:
280 г. пресни боровинки
430 г. брашно
1 с. л. бакпулвер
1/2 с. л. сол
330 г. захар
86 мл олио
86 г. меко краве масло
3 яйца
257 мл прясно мляко
1 пакетче ванилия
Начини на приготвяне: Две форми за мъфини (2х12) се намасляват. Брашното се смесва със солта и бакпулвера. Захарта се разбива с олиото и кравето масло. Сипват се млякото, яйцата, ванилията. Добавя се брашното и тестото се разбърква до еднородна смес. Прибавят се боровинките и се разбъркват с дървена лъжица. Тестото се разпределя по формите.

Храните, които борят пролетната умора

Чесън:
Чесънът е отличен източник на витамини A, витамин B-комплекс и витамин C. Той осигурява на тялото ни минерали като магнезий, фосфор, калций, мед, калий, желязо и мед. Той също така съдържа аминокиселини, етерични масла, гликозиди, и редки микроелементи като германий, селен и телур. Чесънът съдържа повече от 12 вида антиоксиданти. Чудно ли е тогава, че има толкова лечебни качества? Чесънът е една от малкото суперхрани, които не губят своите лечебни свойства, когато се подложат на термична обработка. Въпреки това, най-добре е чесънът да се консумира суров.

Храните, които борят пролетната умора

Сусамов тахан:
Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит. Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза. Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.

Храните, които борят пролетната умора

Сладки картофи:
Те са богати на витамин А, витамин В5, витамин В6, тиамин, ниацин, рибофлавин и каротиноиди (заради техния оранжев цвят). Сладките картофи са сложни въглехидрати, което означава, че задействат отделянето на хормона серотонин в мозъка. Това предизвиква приятни чувства, което пък довежда до намаляването на стреса. Отново, заради факта, че сладките картофи са сложни въглехидрати, те са чудесен източник на енергия. Хубавото е, че тази енергия няма да продължи само няколко часа (както при кофеина, например), а през целия ден.

Храните, които борят пролетната умора

Това са нашите фаворити, които ще ви помогнат да преборите пролетната умора. Ако имате любима храна, която ви помага да се преборите с бушуващите емоции, моля споделете ни я. Ако ли не, хапвайте вкусно и здравословно и посрещнете пролетните дни с усмивка ;)