Фъстъците и орехите - естествените стимуланти за нашия мозък

Ежедневната консумация на фъстъци и орехи повишава честотата на мозъчните ритми, свързани с познавателните процеси.

Изследователи правили електроенцефалограма (ЕЕГ) на доброволни участници в съответното изследване. Ежедневната консумация на фъстъци, орехи, бадеми повишават честота на гама ритъма, свързана с когнитивната обработка на информацията, обучението и възприемането. По-специално фъстъците увеличавали честотата на делта ритъма, който е свързан с дълбокия сън и възстановяването на организма, твърди индийското издание Zee news, позоваващо се на изследване в САЩ.

Според специалистите орехите са богати на полезни антиоксиданти. Най-много антиоксиданти има в тях. Впрочем според друго изследване само 10 грама орехи или фъстъци са достатъчни да се намали опасността от смърт, предизвикана от няколко основни нейни причини. В същото време фъстъченото масло няма този ефект.

Фъстъците и орехите - естествените стимуланти за нашия мозък

Още полезни свойства:
Фъсътъци:

Добър източник на мононенаситени мазнини – Фъстъците са много добър източник на мононенаситени мазнини, видът мазнини, който се използва в диетите за подобряване дейността на сърцето. Мононенаситените мазнини са „добри мазнини“, тъй като намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и намаляват нивата на „лошия“ холестерол.
Подобряват сърдечната дейност – Фъстъците съдържат редица хранителни вещества, за които е доказано, че подпомагат здравето на сърцето. Фъстъците са добър източник на витамин Е, ниацин, фолиева киселина, протеини и манган.
Подобряват стомашно-чревното състояние – Фъстъците осигуряват достатъчно фибри, за да заситят човек за дълго. Растителните влакна по-специално, спомагат за увеличаване и поддържане на добрите бактерии в червата, така че те да могат да свършат работата си – ефективно да разграждат храната, която приемате.
Добър източник на калций – Фъстъците съдържат малко количество калций и витамин D. Заедно тези две съставки подпомагат здравето на костите, а също и допринасят за здрави зъби. Контролират диабета – При диабет тип 2 или проблеми с нивата на инсулин, фъстъците могат да помогнат. Със своя нисък гликемичен индекс, фъстъците помагат за регулиране на скоростта, с която захарните и инсулиновите нива се покачват, след като ядете сладко.

Орехи:
Орехите са считани от много експери за най-полезните ядки, тъй като са богати на омега-3 мастни киселини, на витамини А, С, Е, Р и В, на минерали и на висококачествени белтъчини. Тези ядки са с голямо съдържание на аминокиселината триптофан, на антиоксиданта и фитохимикал елагова киселина и фибри. От минералите в най-големи дози са магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо.

БГНЕС