Откажете цигарите с помощта на краката си

През 2016 г. в Канада 178 пушачи са се включили в програмата Run to Quit, с продължителност 10 седмици. В програмата са предвидени консултации по отказ от тютюнопушенето, упражнения на открито или тичане (крайната цел - да се пробягат 5 км), както и телефонни консултации със специалисти по гореща линия за тези, които искат да се откажат от пушенето, съобщава Deccan Chronicle.

Откажете цигарите с помощта на краката си

72-ма доброволци са останали в програмата до края. 91% от участниците започнали да пушат по-малко, а 37 успели да се откажат от тютюнопушенето. Това е потвърдено чрез тест за въглероден окис. Участниците в програмата не са започнали да пушат отново и след шестте месеца. През периода на участие в програмата средното ниво на въглероден оксид в тялото на доброволците намалял с около една трета. Освен това програмата е повлияла положително на психичното здраве на участниците.

По-рано учените предупредиха, че тютюнопушенето води до негативни последици за психиката, например неувереност. В изследването са участвали пушачи и хора, които не пушат. Специалистите установили, че нивото на психологически стрес при пушачите е със 178% по-високо в сравнение с тези, които не пушат. Тютюнопушенето увеличава риска от проблеми със съня, липса на мотивация, преяждане, недохранване, изблици на гняв у дома или на работното място.

БГНЕС