Учени откриха зависимост между слабите крака и болестите

Много слабите крака са сигурен показател за проблеми със здравето, установиха учени от университета в германския град Тюбинген.

Хората с такава особеност на телосложението са склонни към сърдечно-съдови заболявания. Експертите извършваха наблюдения върху 981 доброволци. Всички те бяха тествани в съответствие със стандартните параметри за метаболичен синдром. Този синдром включва редица характерни отклонения – наличието на висцерални мазнини (в областта на талията), намаляване на чувствителността към инсулина, нарушения в обмяната на веществата и повишено кръвно налягане.

Учени откриха зависимост между слабите крака и болестите

Оказа се, че 18 доброволци са имали симптоми на метаболичния синдром, макар теглото им да е било в нормата. Единствената обща черта бе изключително тънките крака. Може тази особеност да е свързана с генетични фактори, водещи де неравномерно разпределение на мазнините. Учените говорят и за липодистрофия – патология, при която мазнините просто не се формират. Това също може да е причина за непропорционалната кльощавост. Тази патология може да повишава опасността от сърдечно-съдово заболяване.

БГНЕС