Още факти за лука

Лукът е един от консумираните зеленчуци като средство за овкусяване на ястия. Въпреки че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва с кулинарията като основна съставка - в салата и ястия.

Още факти за лука

Foodpanda подбра няколко важни и интересни факти за така обичания зеленчук.

Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които се намират в растения, които имат ползи за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.

Въпреки че, лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.

Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.

Лукът се използва за медицински цели в много култури и има вярване, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.

Има теория, но все още не доказана, че престоелият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.

Лукът предотвратява косопад, ако го търкате директно върху скалпа.

БГНЕС