Как да се спасим от излишните килограми през зимата?

Отговорът на Диетолог №1 д-р Енджи Касабие в специалната и рубрика за Fashion.bg

Енджи КасабиеЗащо напълняваме в студеното време?
Когато дойде този сезон, винаги се оплакваме, че трупаме излишни килограми. Дали обаче студеното време е виновно за това? Човек наистина има нужда от малко повече мазна храна, готвено, по-калорично меню. По принцип тялото изразходва повече енергия, докато се затопли. Вероятно затова по-голямата част от хората пълнеят през този сезон. Но има и друго – през зимата седим повече вкъщи, по-обездвижени сме, мързелуваме повечко. Пък и ако не е храната, с какво да си запълваме свободното време? И давай да нагъваме – пуканки, чипс, бисквитки...

Как да се спасим от излишните килограми през зимата?
Първото, което мога да дам като съвет, е – макар да е студено и през тези няколко месеца не трябва да се пропуска пиенето на вода, защото тя до голяма степен засища. Разбира се, вместо студена и с лед, можем да я заменим с повечко билков чай да речем. От друга страна по това време на пазара има изобилие от моркови, зеле, ряпа, алабаш, краставици. Като ви се хапва нещо, хрупайте тях, вместо чипс и бисквити.

Как да се спасим от излишните килограми през зимата?

В зимните вечери чаша-две вино също не пречат. Най-малкото ще ви стане по-топло. Но не бива да пропускате честото хранене. Задължително е в менюто ви да има основно ядене и супа, ако няма салата. Супата естествено да не е шкембе, а пилешка, телешка, зеленчукова или гъбена, без допълнителни застройки. Хлябът също е задължителен в менюто през зимните периоди. Добре е да наблегнем на обяда, за да не отрупаме масата на вечеря с огромни количества храна, която да погълнем, без да се усетим. А на междинна закуска не яжте само плодове. Не пречи веднъж на ден да хапнете нещо сладко, шоколад или сушени плодове.

Казвала съм го много пъти - психиката контролира цялото тяло. Главата, независимо, че е най-малката част от него, тя дирижира абсолютно всичко. Ако ядем повече, това означава, че или сме прекалено стресирани, или мислим много за работа, или ни притеснява нещо друго. Пък и тази зима на всичкото отгоре, пфу... Вместо обаче да се тъпчем, изтегнати пред телевизора, по-добре да отделим малко време за релакс, да послушаме музика, да почетем или просто да поговорим с приятели. Така няма да се потим излишно във фитнеса, когато дойде пролетта и трябва да облечем по-фини дрехи.



Енджи КасабиеСпециална рубрика на диетолог №1 д-р
Енджи Касабие във Fashion.bg


Четете още:

Кога напълняват жените?
Има ли предел на възрастта, в която можем да отслабнем
От какво най-вече трупат килца мъжете?