Кога напълняват жените?

Отговорът на Диетолог №1 д-р Енджи Касабие

Обикновено се приема, че дамите много по-често се подлагат на диети, повече мислят за това как изглеждат и хвърлят завистливи погледи към тази или онази холивудска звезда, изваяна като богиня. Фактът е спорен, затова пък е сигурно, че жените имат доста повече периоди, в които природата им ги подлага на изпитанието да налеят форми.

В България, а и не само тук, е разпространено мнението, че бъдещата майка трябва Да се храни за двама – за себе си и нероденото си бебе. Измамната доброжелателност на този съвет е, че докато сте бременни, всички ще ви прощават качените килограми, но след като родите, нито вие, нито околните ще се радват на големия задник и стърчащия корем, с който сте се сдобили. И тогава ще сте депресирани, без настроение и самочувствие. Ако все пак има известна доза истина в това „бъдещата майка” да яде за двама, то не означава тя да удвои порцията в чинията си, а да обогати менюто си с достатъчно витамини, минерали, фибри, протеини, бавни въглехидрати и ненаситени мастни киселини. Едно от най-важните неща е да приема повече калций, който се съдържа най-вече в млечните храни, сардините, спанака, зелето и др. и е от изключително значение за нероденото бебе, което извлича този и други минерали и витамини от организма на майката. Калцият е минерал, който спомага изграждане на костната система на плода, но ако неговото количество е недостатъчно „за двамата”, съществува опасност и от бъдещи поражения не само на бебето, а и върху състоянието на зъбите на майката, както и реалната опасност тя да заболее от остеопороза в по-късна възраст. Особено важен елемент е и фолиевата киселина, чиято дневна доза за всяка бременна жена е 400 мкг. Тя се съдържа в зелените и листните зеленчуци, бобовите растения, ядките, портокаловия сок, черния дроб и др.

Кога напълняват жените?

Без да са забранени категорично, в никакъв случай не бива да прекалявате с тортите, пастите, солетите, баничките, бозата, кока-колата и други подобни изкушения. Пак казвам, менюто трябва да предоставя всичко необходимо, както на майката, така и на нероденото й бебе.

В резултат на погрешното мислене обаче някои бременни жени качват 20 и повече килограма, от които след раждането им остават по 10-15 и те трудно се преборват с тях. Лошото е, че понякога се прибавят и нови. За съжаление много често след появата на детето и по време на кърменето му, ако не внимава, жената трупа още килограми. Според мен, за фигурата дори е по-опасен периодът след раждането.

За моите клиентки, които очакват дете, аз изготвям специални хранителни режими. Благодарение на тях голяма част от бременните жени не качват повече от 3-4 кг за цялата бременност, което е теглото само на бебето. А в някои случаи дори свалят от общите килограми. Имам клиентка, например, с която съм много горда. Тя постигна огромен резултат, защото преди бременността беше по-пълна. Когато дойде при мен за пръв път, тежеше около 109-110 кг. Роди с тегло 95-96 кг.

По принцип наддаването на тегло по време на бременността е от 7 до 12 кг, максимум 15 кг. Първите три месеца препоръчителният прием на калориите, които се взимат допълнително, е не повече от 300 на ден. Следователно този прием в никакъв случай не може да предизвика драстично качване на килограми. Напротив.

Колко често и в какви количества е добре да се храни бременната? Зависи от това кога започва и кога завършва денят й. При бъдеща майка, която става след 10 ч. и ляга в 22 ч., активната част от деня продължава по-малко от 12 часа. Следователно храненията трябва да са около 5. Две от тях трябва да бъдат междинни, като едното може да бъде някакъв десерт, другото – плодове или мляко. Може, разбира се, да хапне торта или кекс, но едно парченце, а не целия сладкиш.

Често съветите ми търсят и току-що родили майки. Според мен има известна разлика в храненето им в зависимост от това дали са кърмачки, или не. Ако кърмят, изготвям такъв режим с храни, които са полезни и за бебето – плодове, зеленчуци, млечни продукти и т.н. В случай, че по някаква причина не могат да кърмят, се съсредоточаваме върху по-бързото възстановяване след раждането. Няма голяма разлика в самите храни, а в количеството. В никакъв случай родилките не трябва да се ограничават от някои продукти, за да подпомогнат по-бързото възстановяване на фигурата си. Отново подчертавам - само количеството на храната трябва да се ограничи, а за това спомага редовното хранене. Никой не може да ме убеди, че ако обядва с порция пилешко месо с картофи, салата или таратор и му предложат същата храна след два часа, отново ще поеме всичко. Но ако хапне сутринта и после чак вечерта, не само ще я изгълта, но може да се справи с още две порции. Така че, зад умереното и редовно хранене се крие тайната на бързото възстановяване след раждането, а и не само. Всеки човек може да се отърве от излишните килограми по този начин.

Това, че жената кърми не означава, че трябва да се тъпче както са смятали нашите баби. Спазва ли правилна диета през тези два периода, младата майка няма да има нужда да отслабва, след като спре да кърми. Необходимо е също да се храни 5 пъти дневно и да не забравя да пие достатъчно течности, минимум литър и половина на ден - вода, фрешове, но не алкохолни, газирани напитки, боза и др.

Не бива да се изкушава и да „краде” храна, минавайки покрай хладилника или шкафа. Ако не може да устои на желанието да дъвче нещо, нека замести всички тези опасни храни с нискокалорични - репички, морков, парче краставица и пр.

Наистина едно голямо предизвикателство за всяка жена е да върне килограмите си, които е имала преди забременяването. Но това не означава тя да спре да се храни здравословно или да започне да отбягва определени храни, а да има правилен хранителен режим, да поема достатъчно течности и да намира време да спортува.

Освен раждането и кърменето, други причини за напълняване при повечето от жените са хормоналното лечение или приемането на антидепресанти. Контрацептивите действат по същия начин! Много специалисти твърдят, че съвременните противозачатъчни препарати не предизвикат силно напълняване. Въпреки това аз не ги препоръчвам. Разбира се, има случаи, в които се налага да се приемат хапчета антибебе, но това не означава, че употребата им е правило и едва ли не всяка втора жена задължително трябва да ги пие, още по-малко да го прави непрекъснато. Да не говорим, че е неразумно сама или по съвета на приятелка да решава кой точно препарат да си купи. Не бива да забравяме, че това е лекарство, което действа различно на всеки и преди да влезем в аптеката, е нужно да се консултираме с лекар.

Факт е, че около 10-12 % от жените, които приемат контрацептиви, качват излишни килограми
Наистина най-често говорим само за няколко килца в повече, но от това на жените едва ли им става по-леко. Когато се напълнява в резултат на приемането на противозачатъчни хапчета, излишното тегло е предимно от задържане на вода в организма (не случайно крайниците на такива жени често отичат). Ако обаче не се вземат мерки навреме, след това се повишава и процентът на мазнините, а резултатът е трайно закръгляне на фигурата. Добрата новина е, че в момента, в който се спрат противозачатъчните, при правилно хранене, килограмите започват да се свалят. Ако все пак се налага да ги пият, добре е жените да спазват хранителен режим, който да ги предпази от напълняване, и , разбира се, да увеличат физическата си активност. Препоръчвам им през този период да наблюдават теглото си с повишено внимание. Не бива да забравят, че максималната обиколка на талията, която може да си позволи жената, без да се опасява за здравето си, е 80 см. Както и това, че излишните килограми водят към заболявания като диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност, жлъчно-каменна болест, новообразувания, варикоза, деформация на ставите, инсулт и др.

Менопаузата ли е причина за напълняването на дамите в зряла възраст?
Ние, хората, винаги се опитваме да намерим оправдание за собствените си грешки в другия или в нещо извън нас. За излишните килограми обвиняваме метаболизма, хормоните, гените и какво ли не, а причината е, че прекаляваме с храната.

Факт е, че около половината от жените при навлизане в менопауза запазват теглото си. Процентът на тези, които напълняват, обаче е сравнително висок – 44 на сто. Само около 4% от жените отслабват след преустановяването на менструалния цикъл. Действително след намаляване на нивата на женските полови хормони тялото е склонно да трупа мазнини, най-вече в областта на корема. Това, че жените в климактериума качват килограми, е резултат най-вече на стреса, притеснението от остаряването, промяната на организма, разклатеното самочувствие.

Има едно простичко правило - когато приеманата енергия (калориите) е много повече от изразходваната, няма как да не напълнеем. Ако е равна – няма да има промяна в теглото ни, дори можем малко да отслабнем. Ако приемаме по-малко калории – това ще стане още по-бързо. И е независимо от възрастта, нещо като простата аритметична задача – 2+2=4. Имам пациентки на 50 и на 60 години, които отслабват много по-бързо от момичетата на 20. Обяснението е, че те много по-стриктно спазват препоръчания от мен режим. Изключително е важна волята, а възрастта няма никакво значение.



Енджи КасабиеСпециална рубрика на диетолог №1 д-р Енджи Касабие във Fashion.bg


Четете още:

Искате ли да отслабнете?
Има ли предел на възрастта, в която можем да отслабнем
От какво най-вече трупат килца мъжете?