Има ли предел на възрастта, в която можем да отслабнем

Отговорът на Диетолог №1 д-р Енджи Касабие

Често ме питат дали някой не е твърде възрастен, за да пази диета? Или пък трябва ли едно дете да се подлага на хранителен режим? Тоест, има ли предел на възрастта, при който можем да отслабнем трайно, но здравословно.

Има ли предел на възрастта, в която можем да отслабнем

По принцип колкото по-рано се започне, толкова по-добре, защото се придобива навик и правилното хранене се превръща в начин на живот. Затова е много важно още като спре кърменето на децата, в менюто им да се включи нормална храна, богата на плодове и зеленчуци, на хубави протеини. Защото това, което ядем, докато сме малки, оформя вкуса ни до старини. Не случайно се казва, че първите седем години са най-важни. Тази максима важи с особена сила при храненето, а не само при възпитанието и поведението на човека. Затова моят съвет към майките и бащите е - както искате да възпитате и образовате вашия син или дъщеря, така с любов се погрижете за тяхното здраве и красота. Това ще е едно от най-ценните наследства, които можете да им дарите.

Има ли предел на възрастта, в която можем да отслабнем

Има хора, които вече пораснали, не си дават сметка, че дълбоко в себе си не искат да се разделят с килограмите си, защото в тяхното подсъзнание е закодирано убеждението, че ако те са слаби, значи са болни. И уж се мъчат да отслабнат, а всъщност се страхуват от това и не го желаят. Причината е, че като малки вероятно често са им повтаряли, че трябва да ядат, за да не се разболеят. Сигурно и вие сте чували баби или майки да казват на децата си – яж, за да си здрав, за да си силен, за да пораснеш голям...

Друга, не по-малка грешка, която за съжаление допускат много родители днес, е - щом детето стане на 2-3 годинки, да започнат да го тъпчат с чипсове, бонбони, вафли и шоколади. Всичко това се превръща в основна харна и е един от най-вредните навици, който пречи на нормалния растеж на малкия човек. На всяко дете са му нужни калций, протеини, мляко и др. А от шоколадите и бонбоните то не получава нищо необходимо. Дори любовта, която си мислите, че му давате, всъщност е криворазбрана. Затова от най-ранна възраст повечето от децата имат проблеми с килограмите и с ръста. Тенденция, която с болка забелязвам, че се увеличава с всеки изминал ден. Още по-лошото е, че подрастващите изработват в себе си вкус именно към вредните и ненужните храни.

Не бива да забравяме, че наред с генетичния фактор, начинът на хранене е изключително важен. Само не бързайте да се отчайвате! Това съвсем не означава, че ако родителите ви не са внимавали и сте пропуснали тези важни първи години, нямате никакъв шанс да се погрижите за здравето и фигурата си. Наистина до 18 години организмът на човека се оформя като цяло и той израства от дете към възрастен. Затова този период е много важен за теглото. Добре е преди да навършим 18 да се преборим за фигурата, която желаем, защото след това много по-трудно отслабваме или напълняваме. Основата е онова, което е направено като цяло до тази възраст. Казвам по-трудно, но не и невъзможно! Винаги може да се променим и след това, стига силно да го искаме.

Ето че сме минали 18 и решаваме да коригираме тялото си. Ако обаче се направи по грешния начин – с гладуване, с драстични диети с йо-йо ефект, тогава вече няма оправия.

Всяко гладуване е стрес, а след всеки стрес идва отпускане
А щом се отпуснем след гладуване или драстична диета – трупаме само мазнини. Стомахът е болезнено свит и поглъща храна, без дори да може да я усети. Когато нещо дълго време ти е липсвало, винаги отиваш в другата крайност – непрекъснато искаш повече и повече от него, за да си абсолютно сигурен, че то ти е достъпно. Сигурно сте гледали филми за корабокрушенци, попаднали на самотен остров и останали дълго време с оскъдна храна или съвсем гладни. Естествено, след това те ядат с вълче настървение и могат да погълнат всичко – дори храни, от които иначе са се отвращавали... Пък и на кой не му се е случвало да остане дълго време без храна, например цял ден да не сложи нищо в уста, защото е бил зает и не е могъл да се храни? И какво се случва вечерта, когато най-сетне седне на масата? Колкото и да яде, не чувства ситост и стомахът му продължава да стърже от глад.

При това лошият ефект от яденето след гладуване е двоен не само защото килограмите са двойни, а защото мазнините са много по-обемни. 1 кг мускулна маса се превръща в 1 кг мазнини – кантарът може и да показва едно и също като тежест, но като обем е тройно и четворно повече. Освен това се нарушава метаболизмът, натрупват се токсини в организма, променя се тялото от преобладаващите мазнини, които вече се разпределят навсякъде, депата стават по-големи, разширява се стомахът. Всичко това води не само до закръглена фигура, а и до лошо здраве.

Не забравяйте - гладуването е най-страшното! Можеш да се подложиш на глад, но това не може да трае вечно. В момента, в който спреш гладуването, си казваш – сега ще ям много, а утре пък ще спра, мога го. Не става!

Нищо не става изведнъж!
Това, което аз успях да направя, за да отслабват хората от всички възрасти, е да им изготвя рационално меню, което включва нужните и любими храни. Включвам в менюто им абсолютно всичко, което те обичат, за да не се стремят да си го вземат допълнително, крадешком.

Защото щом нещо е забранено, значи е хубаво. По моя метод диетата в един момент се превръща в начин на хранене и престава да бъде диета. Просто помагам на пациентите си сами да се научат да си оформят менюто и да се хранят правилно. Повечето от тях продължават „диетата” и след отслабването си, защото тя им е станала навик. И ако я нарушат веднъж – били са в компания или са хапнали повечко десерт, мезета, още на другия ден съвсем естествено се връщат към вече придобития начин на хранене. И винаги идват при мен след месец-два отслабнали поне с още 1-2 кг. Продължават да отслабват, а дори не са спазвали конкретен режим!

Като говорим за възраст, не бива да забравяме и един много важен момент - с правилния начин на хранене се забавя стареенето. Така че, ако искате по-дълго да се чувствате млади и енергични, хранете се правилно! Ако се научите на това, никога няма да имате нужда от диети или медикаменти.



Енджи КасабиеСпециална рубрика на диетолог №1 д-р Енджи Касабие във Fashion.bg


Четете още:

Кога напълняват жените?
Искате ли да отслабнете?
От какво най-вече трупат килца мъжете?