Стилът на Любен Дилов - Син: спонтанен, ироничен и концептуален

Проф. Любомир Стойков

Любен Дилов - син е сред несъмнените модерни феномени на нашето време. Добре известен е в обществото и шоубизнеса - като издател и писател, сценарист и журналист, политик и имиджмейкър. Беше от най-интелигентните и нестандартни студенти, на които съм преподавал през 80-те във Факултета по журналистика и масова комуникация. Още тогава от устата му можеше да се чуе всичко друго, но не и баналности, тривиални неща и алабализми. Свежа мисъл, неспокоен ум, богат речник и удивително красноречие!...

Стилът на Любен Дилов - Син: спонтанен, ироничен и концептуален

Богато ерудиран, извънредно остроумен и находчив, неизчерпаем извор на вицове и всевъзможни майтапи, той привлича вниманието и с екстравагантната си и оригинална външност. Любен Дилов - син открай време гледа на модата като на семиотично средство, като на послание и код, носещи идеи, настроения, възгледи, емоции. Затова е и толкова автентична готовността му да превърне тялото и външността си в средство за комуникация, в съобщение. Така бе и преди доста години (струва ми се през 1998 година), когато той в знак на протест срещу властта публично острига главата си на ларгото заедно със Слави Трифонов и неговия екип от "Хъшове", така е и сега, когато носи синя брада във връзка с премиерата на най-новата си книга "Лятото с тъжните курви". Не крие, а тъкмо обратното - с охота разяснява, че е вдъхновен от приказката на Шарл Перо "Синята брада" и нейната предистория, свързана с прототипа й Жил дьо Ре. Питетът към папионките, стойностната еклектика в облеклото му, пъстрите жилетки, комбинацията между официално и всекидневно, ритуално и спортно, консервативно и ексцентрично, носенето на фамозни очила с колористичени акценти - всичко това се превърна закономерно в негова запазена марка.

Стилът на Любен Дилов - Син: спонтанен, ироничен и концептуален

Логично и справедливо Академията за мода награди Любен Дилов - син като един от най-стилните българи през 2016 година, присъждайки му своята награда "БГ модна икона". Това е признание за голямото му влияние в социума и културата ни, и за ролята му на лидер на мнение, както и за това, че личностите, които проявяват смелост, вкус и индивидуалност в избора на външност трябва да бъдат стимулирани и адмирирани. А сега ще научим и от първо лице какво мисли той за модата, наградата и собствения си стил.

Стилът на Любен Дилов - Син: спонтанен, ироничен и концептуален

Как ще коментираш това, че си удостоен с приза БГ Модна икона 2016 на Академията за мода?
- Малко съм объркан... винаги съм мислел себе си по-скоро като иконоборец, нежели като икона. Сега... не е ясно, някой ще ми пали ли свещи, или аз ще си ги паля. Но съм благодарен на Академията за мода, а и шоуто беше изключително. Много съм впечатлен от участниците и – особено от младите, от студентите на професор Любомир Стойков.

Стилът на Любен Дилов - Син: спонтанен, ироничен и концептуален

Кой е оказал най-силно въздействие върху стила ти на обличане?
- Не съм мислил в този план. Има някакви влияния английски, има милански елементи. Малко карнавал, малко иронична дистанция...

Кои са любимите ти модни марки (чужди и български)?
- На първо място "Агресия". Това са удивителни професионалисти, фантазьори и едни смели във всяко отношение хора. Това, което правим заедно е много ценно. Създадохме модел за подражание. Наскоро се убедих как двама доста известни италиански дизайнери буквално копираха стила с елечетата и жилетките, без всякакъв свян. Разбира се те го тласнаха в своя си посока.... Стискам им палци, премиерата им предстои на 15 февруари в Милано – есен/зима 2017-а. Иначе много харесвам стила на Skotch&Soda и често си купуам техни неща. Както и на Harmont&Blein, но за жалост няма представители на "дакела" в България. Напоследък ми прави впечатление една българска марка за мъжки ризи &Sircrow. Млади са, нови, надявам се да успеят, защото заслужават.

Стилът на Любен Дилов - Син: спонтанен, ироничен и концептуален

Как решаш с какво да се облечеш?
- Напълно импулсивно, но все пак се съобразявам със събитията и задачите от деня.

Разкажи ни случаи, в които външността ти е помагала да се справиш със сложна ситуация?
- По-скоро ме е вкарвала в сложни ситуации, от колкото да ми е помагала. Веднъж, бях застанал пред един берлински хотел с доста пъстро елече и папионка. Един баровец, млад, спря кабриото си пред мен и ми подхвърли ключовете, подминавайки ме. Дажи ми намигна... Може би трябваше просто да си тръгна с колата му...

Стилът на Любен Дилов - Син: спонтанен, ироничен и концептуален

Допускал ли си гафове с облеклото си и кога?
- Мисля, че не съм. Най-вероятно съм допуснал, но не съм го разбрал...

Как би характеризирали своя личен стил?
- С думите на Оскар Уайлд – „Пристъп на лудост, по време на буря”. И все пак, въпреки ефектните елементи, той е по-скоро консервативен. Да го наречем „положение на ироничната дистанция”

В какво се проявява кичът в модата? Кога човек може да стане смешен с външността си?
- Най-вече в сляпото следване на напълно неразбрани модели на поведение и стил. В каращистването на несъбираеми стилове, в робуването на модни марки без смисъл..

Стилът на Любен Дилов - Син: спонтанен, ироничен и концептуален

Стилът на кои световни знаменитости (от сферата на на киното, спорта и др.) ти прави най-силно впечатление и защо?
Много харесвах Робърт Ръдфорд пред години. Екранните му образи, а и как се облича в ежедневието. Изискан, ефектен, на границата на натрапчивостта, но никога не я преминава. От българските спортисти мисля, че никой не може да бие Вальо Михов по стил и въобръжение. В по-младежкия стил, може би Бекъм и Брад Пит. Трудно ми е да преценя. Колкото и да са популярни, не те диктуват модните тенденции. По-скоро демонстрират пренебрежението си към тях, но понякога го правят очарователно.

Снимки:
1. Любен Дилов – син със статуетката „БГ модна икона 2016“ на Академията за мода.
Фото: © Хайлайф/ От игла до конец
2. Любен Дилов – син заедно с останалите носители на приза „БГ модна икона 2016“.
Фото: © Иван Коловос/ От игла до конец
3. – 5. Любен Дилов – син
Фото: Личен архив – снимки 3 и 4
Фото: © Велислава Каймаканова-Ножарова – снимка 5
6. Любен Дилов – син заедно с проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода на „БГ модна икона 2016“.
Фото: © Хайлайф/ От игла до конец
7. Любен Дилов – син и проф. Любомир Стойков.
Фото: © Стефан Димитров