Екстравагантно намигване от Banderol

Текст: Виолета Цачева, снимка Александър Нишков

Зад името на карловската Модна къща "Banderol" стои творческият тандем Десислава Дамянова и Никола Карадамянов. Свързва ги не само работата, но и семейният живот. Двамата се познават от ранна детска възраст, учат заедно до четвърти клас, после в гимназията и съдбата им показва пътя на любовта.

През 2002 г. откриват свое ателие за поръчки и стартират с производство на дамска и мъжка ежедневна и спортно-елегантна мода. През 2006 г. отварят моден бутик в Карлово, създават и патентоват своята марка "Banderol". Не след дълго разширяват асортимента си на производство с фирмено и униформено работно облекло, а сред клиентите им са множество реномирани компании, хотели и заведения от страната и чужбина.

От няколко години намират предизвикателство да творят бутикови сватбени и официални модели, които се отличават със собствен стил - елегантна линия на силуета, новаторски решения и екстравагантно намигване. Това ги отличава и прави различни, когато показват колекциите си на модния подиум. Роклите и костюмите им са изпълнени от изящни, луксозни материи и са с уникални акценти. В работата си залагат на прецизната изработка и отношението към детайла.

Екстравагантно намигване от Banderol

- Какво е посланието на "Banderol" в облеклото за специален повод за Нея и за Него?
- Стремим се да превърнем всяко свое творение в нещо запомнящо се и открояващо се измежду предлаганата конфекция. В живота на човек специалните поводи са причина за някаква промяна, с която да покажат своя индивидуализъм и не на последно място да заложат на нещо качествено и провокативно, сякаш са герои от филм. Клиентите ни остават с впечатлението, че доверявайки се на нашия опит, избират най-правилния модел, цвят, материя, с който ще се чувстват неотразими в празничния ден.

- Как се ражда една бутикова колекция? Какво ви вдъхновява?
- Като екип ние творим с любов всяко изделие, което предлагаме на клиента. Вдъхновението или го имаш или не. В някои моменти може да се впечатлиш и от най-дребното нещо около теб и да го пресъздадеш от парче плат, влагайки цялата си енергия. Когато решим да правим дадена колекция - било спортно-елегантна, официална, а отскоро и булчинска, обединяваме своите идеи като се придържаме към някои общи елементи, сходни цветове и материи. Сезоните със своите различни нюанси, природата, всичко, което ни заобикаля може да се отрази както на настроението, така и на работата.

- Заедно ли творите или разделяте създаването на дамските и мъжки колекции по между си?
- Когато става въпрос за някои дребни детайли, всеки може да се намеси в работата на другия. След предварително обсъждане, скицираме дадения модел, избираме подходяща материя и цвят и пристъпваме към пробно изработване. Ако опита е сполучлив - действаме. Разбира се в процеса на работа може някой нещо да допълни, както и да махне, но като цяло се разбираме с един поглед - да или не! Понякога има и колебания, за това някои идеи просто не се осъществяват или остават във времето, за да бъдат усъвършенствани.

- Рецептата за щастлив живот 24 часа заедно?
- Няма рецепта! В живота нещо или се случва, или не. При нас 24 часа заедно може да се приемат като едно цяло, имайки в предвид, че се познаваме твърде отдавна и всеки знае всичко за другия. Понякога творческия процес продължава до късно през нощта, но това не ни пречи, прибирайки се вкъщи да изпием по чаша вино. Предпочитаме комфорта на дома, но обичаме да откриваме и нови светове. Пред нас са предизвикателства, които сме готови да преодолеем и да превърнем в сбъднати мечти!

Екстравагантно намигване от Banderol

Снимки: Ирена Милянкова е с модел на Модна къща Banderol в пепелно розов цвят, с топ от бродирана фина френска дантела и пола от клоширан сатен с ръчно нашит кристален тюл, създаващ 3D ефект на въздушни облаци. С иновативен похват, създаден от дизайнерите Десислава Дамянова и Никола Карадамянов, за изработката на долната част са били необходими над 50 работни часа ръчен труд.