Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

Списание ПЕРФЕКТА

В новия брой:

Юлиана Дончева – амбиция и стил
Кожата на лицето – подготовка за горещите дни
Косата – огледало на нашето здраве
Терапии с професионална апаратура
Съпровождащата терапия помага при акне
Розата – царица, родена от любов
Изгорете калории бързо
Салатите – да хрускаме и да отслабваме
62Кой и защо симулира оргазъм
Как да открием принца

фотографии: Младен Миланов
въпроси: Радмила Попова
гардероб: Ariston S
www.ariston-s.com

Юлиана Дончева
Амбиция и стил

От няколко сезона една от най-красивите българки е лице на модната марка Ariston S. Двете вървят ръка за ръка и не спират да печелят все повече доверие и верни почитатели. Юлиана Дончева е и главно действащо лице в най-новата рекламна кампания на Ariston S. Красивият средиземноморски пейзаж и старинната архитектура на Рим се превърнаха в магично вдъхновение за екипа на модната къща. Изборът не бе случаен – атмосферата на Вечния град, в който историята и традициите съжителстват със съвременността, се оказаха най-подходящи за представянето на новата пролетно-лятна колекция на Ariston S, предназначена за съвременната делова жена.

Кое е истинското амплоа на Юлиана Дончева – политика, мода, телевизия?
Съвременната българска жена е изключително организирана и комбинативна, успява да се реализира къде ли не и преодолява всякакви предизвикателства. Имала съм възможност да работя във взаимноизключваши се на пръв поглед сфери, но мисля, че това по-скоро ме е обогатявало като опит. Не разбирам пасивността и оправданието, че когато нещата не вървят, трябва да се изчака. Не съм от търпеливите и предпочитам да се захвана с нещо ново, вместо да седя с надеждата ситуацията да се промени. Работохолик съм, макар че според някои това е по-скоро недостатък.

Какъв човек сте?
Опишете се с няколко думи. Като типичен представител на зодия Рак съм подвластна силно на съмнението. Винаги се съмнявам дали съм направила нещо по най-добрия начин. И понеже съм много амбициозна, опитвам отново, търся нови решения. Не харесвам в себе си това, че съм прекалено чувствителна и реагирам емоционално в различни моменти.

Има ли нещо, което бихте променила в себе си?
Може би почти всеки има някакви желания за промяна и аз не правя изключение. Бих променила някои неща, но понеже съм изключително предпазлива или по-точно страхлива, не бих рискувала просто заради самата идея. В никакъв случай не трябва да превръщаме желанието си за промяна в самоцел.

Вие сте една от най-стилните и красиви дами в България. Как го постигате?
Каква е рецептата ви за красота? В различни периоди от живота си човек може да изглежда различно, понякога добре, друг път не толкова. Но най-важното е да бъдеш винаги положително настроен, защото това несъмнено се придава и на околните. Лошите мисли и негативните емоции се отразяват и на външността. Спортът помага за доброто настроение, успешно преборва стреса и изобщо влияе много добре на външния вид.

Имате перфектна фигура. Тренирала ли сте нещо?
Около 7-8 години съм тренирала художествена гимнастика и имах големи амбиции. При подготовка за републиканско състезание обаче, претърпях тежка травма и трябваше завинаги да се разделя с активния спорт. Оттогава може би е останала необходимостта да поддържам фигурата си чрез физическо натоварване.

Кой спорт според вас е най-подходящ за поддържане на добра форма?
Най-важно е да се спортува с желание, а не насила, защото няма да има никакъв ефект. Лично аз предпочитам фитнеса.

На кои спортисти се възхищавате?
На тези, които са постигнали успеха си с много труд, дисциплина и дори някои лишения. На успехите на Стефка Костадинова и Димитър Бербатов например се възхищавам не само аз, но и всички българи!

По колко часа отделяте за спорт?
Къде тренирате? Ходя на фитнес в Царско село, защото там е много спокойно. Не харесвам местата, където се ходи не за да се спортува, а да се демонстрира новият екип например. Тренирам по 1 час, 3-4 пъти в седмицата.
Много съм взискателна към себе си и почти никога не съм доволна от резултатите. Най-много наблягам на коремните мускули и аеробните упражнения.

С какво съчетавате спорта?
Масажи, релакс, сауна? Всяка седмица ходя на сауна или масаж. В почивните дни правя дълги преходи в планината, което действа много тонизиращо. Препоръчвам го на всички, които имат нужда да се разтоварят от стреса.

Имате ли специална програма за бързо влизане във форма?
Винаги имам проблемни 1-2 kg, които бързо качвам и се опитвам да сваля пак бързо. Най-опасно е когато излишните килограми се задържат за по-дълго време, защото след това много трудно се свалят. Важно е да проверяваме теглото си всяка сутрин и веднага да коригираме дневната програма според резултата. Ако трябва да сваля тези излишни 1-2 kg, веднага изключвам въглехидратите през деня, намалявам малко храната, наблягам на зеленчуците, увеличавам тренировките. Никога не гладувам, защото не се чувствам добре, ако не се храня няколко часа.

Какво обичате да похапвате?
Много харесвам италианската кухня, която не бих казала, че е сред най-диетичните. Не се отказвам от пици, спагети и тирамису, когато съм в Италия. Оказва се, че всичко, което обичам да похапвам, е много калорично, за съжаление!

Готвите ли?
Само в почивните дни, защото нямам време през седмицата.

Имате ли вредни навици?
Много често си лягам веднага след като съм се навечеряла, без да изчакам да минат поне два-три часа. Казват, че това било много вредно, но не мога да променя този навик.

Какво е отношението ви към пластичната хирургия?
Положително. Мисля, че няма нищо лошо в това да промениш нещо в себе си, което не харесваш. Категорично против съм обаче тоталната промяна, защото многобройните пластични експерименти водят често до психологически проблеми. Да не говорим, че невинаги резултатът е добър. Една група жени в България може би посещават един и същ пластичен хирург, защото вече са като клонирани, толкова много си приличат.

Каква мечтаехте да станете като дете?
Още когато тренирах гимнастика и започнах да печеля първите си състезания, мечтаех за победи на големи турнири. Виждах бъдещето си като треньор на деца. След като скъсах със спорта завинаги заради контузията, нямах сили вече да мечтая, толкова силно беше разочарованието ми. Най-горчивият спомен оттогава е, че никой от треньорите ми не се появи в болницата след като стана ясно, че имам нужда от дълго лечение и едва ли ще мога да продължа да тренирам.

С какво ви привлече политиката?
Тя е начин да реализираш идеите си, да изразиш позиция по въпроси, които вълнуват много хора.

Спечелихте или загубихте от политиката?
И спечелих, и много загубих. Спечелих нови приятели, загубих много битки. Но все още не съм се отказала от идеята да докажа с моите колеги, че политиката може да има и човешко лице.

Промени ли ви политиката и в какво отношение?
Промени ме много и не съм сигурна дали към добро. Изгубих много надежди и илюзии, сблъсках се с толкова подлост и лицемерие, които едва ли ще забравя някога. Но въпреки всичко запазих личните си принципи и не съжалявам за взетите решения!

Как минава един ваш работен ден?
Занимавам се с много различни неща, които понякога дори изглеждат взаимноизключващи се. За това и денят ми протича различно и зависи от конкретните задачи. Аз съм много организиран човек, успявам да се справя с ангажиментите си и да намирам време за близките си.

Какво ви дава работата ви като телевизионен журналист?
Телевизията е моята страст вече 15 години. За да си журналист, трябва да си информиран за всичко, да следиш събитията, да изграждаш собствена позиция по въпросите, които вълнуват хората. Този процес помага да се изградиш и като характер, особено ако работиш по проблемни теми.

Какво правите в свободното си време?
Как си почивате? Много обичам да гледам филми. Така си почивам и се разтоварвам.

Помага ли ви семейството в различните ви начинания?
Моето семейство винаги ми е помагало във всякакви ситуации. Имала съм много трудни моменти, през които съм минавала по-силна, защото съм имала подкрепата на най-близкате ми хора.

Хазартен тип ли сте?
Не, но може би съм рискувала многократно.

Кое е последното добро дело, което извършихте?
Вършила съм много неща, които са били добри, но съм се опитвала веднага да ги забравя. Няма нужда от овации за това, че си реагирал като човек.

Кое е най- ужасното нещо, което сте чувала по свой адрес?
Страдате ли от жълтата преса? Отдавна се опитвам да не се ядосвам на глупостите, които чета за себе си. Дори съм забранила да ми казват какво пише за мен, за да не си развалям настроението с поредната измислица.

Най-голямото ви постижение до момента?
Мисля, че все още предстои. А и не смятам, че имам някакви постижения, просто влагам много емоции, желание и хъс във всичко, с което се занимавам.

По време на кметската кампания в София вие се появявахте изключително в тоалети на Ariston S. Какво е мнението ви за модната индустрия в България?
Мисля, че в последните години има много сериозен напредък. Има фирми, смело мога да кажа, че една от тях е Аристон С, които не отстъпват на европейските по качество. Аз нося дрехите на Аристон С със самочувствие, не само по време на кандидат-кметската кампания. Нося ги и по време на телевизионните си изяви.

Мислите ли, че качеството на дрехите родно производство отстъпва по нещо на чуждите марки?
Не мисля, казвам го абсолютно сериозно, не само като лице на Ariston S. Аз съм от хората, които не могат да бъдат заставени да облекат нещо, което не им харесва. Мит е, че българските модни къщи произвеждат нискокачествени дрехи на ниски цени. Напротив, смятам че деловата линия на Ariston S отговаря напълно на световните стандарти за качество и цените са напълно адекватни.

В какви дрехи се чувствате като “във втора кожа”?
Предпочитанията ми винаги са били в полза на панталона, съчетан с официално или по-спортно сако. Това не изключва полите и роклите, но с тях се чувствам по-малко свободна в движенията си. Освен това, за мен най-важни са материята и линията. Винаги съм смятала, че една дреха трябва да се пробва, защото дори и да изглежда безинтересна на закачалката, като се облече, тя може да преобрази човек.

Прибягвате ли до шопинг терапия?
Дрехата издава характера на човек – това дали е сноб или се облича за собствено удоволствие, дали има естетичен вкус или обича да копира. Дрехата показва и моментното настроение, тя е начин на мислене, но не бива да се превръща в самоцел. Много е несериозно да подчиниш ежедневието си на безцелни обиколки по магазините и да твърдиш, че не обличаш една дреха втори път. Използвам някои от пътуванията си, за да си набавя неща, от които имам нужда за гардероба си. Като всяка жена имам своята страст и съчетавам работните си пътувания с шопинг.

Суетна жена ли сте?
В рамките на нормалното. Не харесвам прекалената пищност и прекалено предизвикателните облекла. За съжаление, в България се налага една мода тип “фолк певици”. Тя е агресивна и не е добра за момичетата. Аз винаги съм разчитала на по-изчистените линии, за да има някакъв акцент в дрехата, което да я прави неповторима!

Наистина винаги изглеждате перфектно и имате изключително лъчезарно излъчване. Това само на природни дадености ли се дължи?
Винаги съм казвала, че всяка съвременна жена трябва да полага определени грижи за външния си вид, защото това освен естетика, е и признак на уважение към хората, с които ежедневно контактува. Добрият външен вид е резултат на желание и липсата на време не е оправдание. Дори когато денят ми е много ангажиран, намирам време за себе си.

Как красотата влияе върху успешната кариера на една жена – пречи ли й или й помага?
Има много красиви жени, особено в България. Ако те, обаче, разчитат единствено на външния си вид, трудно ще направят успешна кариера. Има много примери за това. Успехът е резултат преди всичко на много труд, ясни цели и постоянство. Добрият външен вид може само да помогне в определени моменти, но в никакъв случай не трябва да се разчита само на това. Няма по-тъжна гледка от красива, но посредствена жена!

Когато бяхте депутат, за вас говореха, че сте модната законодателка в парламента. Влизайки в политиката, наложи ли ви се да промените в известен смисъл стила си на обличане и на поведение?
За мен модата не е самоцел и никога не ми е харесвало да ме определят като модна законодателка. Стилът на обличане и поведение несъмнено трябва да бъде съобразен с институцията, в която работиш. С влизането ми в политиката официалните дрехи започнаха да заемат основно място в гардероба ми, но когато нямам някакви официални ангажименти, предпочитам спортно-елегантния стил.
По отношение на цветовете съм малко консервативна и черното определено преобладава както при спортните, така и при официалните дрехи. През пролетта освежавам гардероба си с някои актуални за сезона цветове, но пак не изпадам в крайности.

Водеща сте на тв предаване, наречено “Извън контрол”. Какво успявате да контролирате в живота си и какво остава “извън контрол”?
Обичам да контролирам всичко, за да не обвинявам след това други за неуспеха. Все пак изпитвам известни трудности по отношение на родителския контрол към сина ми, защото той е доста своенравен!