Ползите от йогата за вашето тяло

Ползите от йогата са както моментно удоволствие от физическите усилия, така и последвалата постепенна трансформация на вашето тяло и дух. В света на фитнеса тялото и духа са неделима част. Твърде много време, прекарано в тренировки и прекалено малки резултати може да бъде наистина обезкуражаващо, а монотонните седмични рутини могат да доведат до демотивиращ застой. Благодарение на йога упражненията можете да промените физическия и менталния си капацитет бързо, същевременно подготвяйки духа и тялото си за дългосрочно здраве.

Ползите от йогата за вашето тяло

Йогата е за всеки – може да бъде практикувана както от малки, така и от големи, стари и млади, начинаещи и напреднали. За разлика от други спортове, които могат да ви обезкуражат, йогата отваря ръце към хора от всеки пол и възраст. Нейната ползотворност е известна на не един и двама атлети. Използва се като метод от много професионални атлети.

Известен пример е бившият футболист на Манчестър Юнайтед, Райън Гигс, който благодарение на редовните си занимания с йога изиграва над хиляда мача с клубния си отбор на Уелс, преди да прекрати кариерата си на 41 години. А ако футболът е вашата страст, можете да заложите на футбол с Betfair.

Изберете стила спрямо нивото, на което се намирате
На най-практичното ниво, йогата помага да облекчите стреса. Йогата не е само за трениране, а е и начин на живот. Чувството на отпускане и вътрешна наслада, които практикуването й носи са осезаеми още след първите няколко сеанса. В зависимост от това дали сте нов в света на йогата или сте напреднал, вие може да изберете стила йога, който най-много ви подхожда – релаксираща йога, пренатална йога, силова йога и др. Дали в залата или на видео, и двата варианта са достъпни. Ако сте начинаещ, то тогава Хатха йогата е за вас. В този йога стил ще можете да се упражнявате с удобно за вас самите темпо. Ако вече сте запознати с изкуството на йогата, то тогава за вас ще е по-подходящо да се заемете с по-напредналата като упражнения Бикрам йога. Тук условията за провеждане на заниманието са малко по-различни: помещението, в което се извършват се затопля до температура от над 35 градуса, като целта е чрез потенето и упражненията да се изхвърлят токсините от тялото.

Практически ползи от йогата
- Намалява стреса
- Увеличава издръжливостта, силата и гъвкавостта
- Психическа и физическа издръжливост се развиват с упражнения за задържане на дъха и поддържане на определени стойки
- Силата на ръката и раменните мускули се увеличават, тъй като използвате собственото си тяло за опора
- Гръбните мускули започват да бъдат по-стабилна опора на гръбнака
- Развива и очертава коремните мускули
- Лошата стойка на тялото започва да се изправя след по-продължителни тренировки
- Тазобедрените сгъвачи (мускулите около бедрата) се разтягат и оформят
- Глутеалните мускули, квадрицепсите и прасците се удължават и стягат