Ревю на автентични носии този уикенд на събора в Рожен


След 9-годишно прекъсване, този уикенд - 17-19 юли 2015 - на красивите роженски поляни в Родопа планина ще се проведе Национален събор на народното творчество и животновъдство "Рожен".


Ревю на автентични носии този уикенд на събора в Рожен


В трите дни на събора на 4 сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор, в който ще се включат 7 565 участници от всички етнографски области на страната. Посетителите ще могат да разгледат етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Млечни и месни продукти от ферма, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, народни веселби и нестинарски игри също са част от програмата на събора. За пръв път на събора в Рожен на 18 юли ще се проведе и ревю с автенични народни носии.


Ревю на автентични носии този уикенд на събора в Рожен Фабриката за мъжки костюми Ричмарт заедно с дизайнера Цветомир Петков ще представят модерни модели мъжки сака с шевици. Дефилето ще бъде на музика на Теодосий Спасов. Манекени ще бъдат момчетата от Фолклорен ансамбъл "Жяр" към читалище"Д-р Петър Берон 1926" София. Идеята е да се покаже как автентичното прераства в съвременното без да губи своята идентичност.

Автентичните носии, които ще бъдат представени, са събрани от колекционера Ангел Низамски в продължение на 32 години. Колекцията включва литаци от Трънския и Брезнишки край, саи от Кюстендилско, сукмани от Самоковско, Шоплука, Сливенския, Ямболския, Старозагорския край, северняшки носии, носии от Скопска Блатия, Източните Родопи, Видинско, булченски костюм от Симеоновград (Източна Тракия) и още много други.

В музейните експозиции по време на събора ще могат да бъдат видяни още автентични 200-годишни родопски носии от етнографската сбирка на село Момчиловци и типично каракачанско облекло, включително женски сватбен костюм на повече от 100 години.


Ревю на автентични носии този уикенд на събора в Рожен


Пълната програма на събитието може да видите тук: ПРОГРАМА НА СЪБОРА РОЖЕН 2015



По време на събора в Рожен RICHMART VINTAGE организира:
- КОНКУРС ЗА НАДИГРАВАНЕ - награден фонд 3 000лв;
- КОНКУРС ЗА СНИМКИ С НОСИИ - награден фонд 1 000лв;
- РЕВЮ НА СЪВРЕМЕННИ ОБЛЕКЛА С ШЕВИЦИ НА МЛАДИ ДИЗАЙНЕРИ;

Детайли за конкурсите и ревюто:

***КОНКУРС ЗА ИНДИВИДУАЛНО НАДИГРАВАНЕ - "Надиграване в Рожен" - награден фонд 3 000лв - RICHMART VINTAGE подкрепя най-добрите танцьори на български фолклорни танци! Конкурсът ще се провежда всеки ден от събора (17,18 и 19.07) на една от сцените от 16:00 ч.
Надиграване в седем кръга, всеки с продължителност от 5 минути.
Ще се играят родопски, македонски, северняшки, добруджански, тракийски и шопски хора, а финалът ще са шеметни ръченици.
Танцовите състави, участници в събора (110 танцови състава) могат да излъчат по двама свои представители и да се запишат при организаторите.

***РЕВЮ НА СЪВРЕМЕННИ ОБЛЕКЛА С ШЕВИЦИ - "НАСЛЕДСТВО В БЪДЕЩЕТО"
Пред музейните експозиции на 18.07 ще се проведе ревю на автентични носии от цяла България, колекция на Ангел Низамски - RICHMART VINTAGE подкрепя млади дизайнери да покажат съвременни облекла с български шевици.
Призив: "Нека да подкрепим българските шевици да излязат на световни сцени!"

***КОНКУРС ЗА СНИМКИ С БЪЛГАРСКИ НОСИИ - награден фонд 1000лв.
Призив: "Нека да покажем и съхраним богатството на българската носия!"


Ваши снимки за участие можете да изпращата и споделяте на на фейсбук страницата RICHMART VINTAGE.


Снимки: rozhen.bg