Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


През топлите месеци е особено важно да обръщаме внимание на грижата за ноктите си. Маникюристът Милена Заркова от салон "Магама" дава съвети за добре поддържан маникюр и педикюр през летния сезон, както и за актуалните тенденции в цветовете и формите.


МАНИКЮР

- Кои са най-често препоръчваните процедури за маникюр и педикюр в летния сезон?
-
Специално за маникюра, не може да конкретизираме определени процедури, които да са само за лятото. През цялата година са почти едни и същи с леки изменения, разбира се. В зависимост от сезона, трябва да се знае, че през зимата се употребяват овлажняващи кремове с по-плътна текстура, докато през лятото използваме повече пилинг и слънцезащитен фактор 50, 30, 25. Важно за дамите е, ако забележат проблем с ноктите на ръцете си да се консултират първо със своя маникюрист, а не да се опитват да се справят с проблема сами. За кожата на ръцете препоръчвам скраб с много фини частици, който да се нанася с кръгови движения. Ексфолирането трябва да е нежно, а не грубо, защото кожата на ръцете е по-тънка и лесно ранима. Може да се прави и парна баня, която омекотява кожата на ръцете, както и парафинова маска. Не може да препоръчаме обаче специална процедура при клиентки с петна по кожата на ръцете, защото е желателно те да се консултират с дерматолог или козметик. Като изключим това, през лятото е добре да се нанесе пилинг, за да се премахне мъртвата кожа и да преминем към оформяне на нокътната плочка в зависимост от това, каква дължина на маникюра предпочита клиентката. Тенденцията този сезон е облата форма или пък силно заострената и предимно късият маникюр.


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


- Какво могат да носят клиентите през лятото - лак, гел-лак, изграждане, обикновен маникюр?
-
За по-заетите дами препоръчвам да заложат на гел-лака. Той издържа повече от 2 седмици, а при някои дами дори месец. Естествено, всяка дама може да предпочете изграждане на нокти с гел или акрил - възможностите са много.


- Като дизайн на ноктите, кое е хит този сезон?
- Този сезон абсолютен и безспорен хит е така нареченият естествен маникюр в бежово, светло розово, изчистен френски маникюр, който тази година отново е сензация. А в другата крайност са пастелните, неонови цветове, които са предпочитани от по-младите хора и са и в хармония с пъстротата и летните емоции. Като декорация може да се използват камъчета, дизайн с неправилни линии като зиг-заг или прозрачни ленти, брокат. Те обаче трябва да са добре преценени и съобразени с цвета на кожата, формата на ръцете с цялостния грим, който използва жената.


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


- Каква е поддръжката при маникюра?
-
Поддръжката зависи и от възможностите на самата клиентка, но за да не стресираме излишно ноктите и най-вече нокътната плочка, е препоръчителен маникюрът с гел-лак поне два пъти в месеца. Първоначално нокътят се оформя цялостно, чистят се кожичките и мъртвата кожа, оформя се дължината на маникюра и се нанася предпочитаният цвят, както и декорация по желание. При повторното посещение се започва със сваляне на гел-лака и процедурата се повтаря по същия начин.
Когато клиентката носи обикновен лак за нокти, тя може да сменя цвета всяка седмица. Ако ноктите са изградени с гел или акрил, областта на израстналия нокът се допълва със съответния материал, от който е изграден, изпилява се и се оформя. Акрилът е най-благоприятен за изграждане на нокти - той щади максимално нокътната плочка, по-лесно се обработва и гарантира перфектен маникюр.


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


ПЕДИКЮР

- Колко често трябва да се прави и педикюр за поддържане на гладки стъпала?
-
На краката е нужно да обръщаме особено внимание през всички сезони. Тук грижата е малко по-специална и за да ги поддържаме в идеално състояние, трябва да се прави педикюр поне три пъти в месеца. Летните жеги, от своя страна, още повече изсушават кожата на стъпалата, а отворените обувки допринасят за загрубялата кожа на краката. Тя трябва да се премахне, ако се налага дори и да се изреже - и тук търсим съдействието на по-опитни специалисти, които правят медицински педикюр. Ако дамите и господата нямат такава загрубяла кожа, може да се прави педикюр и веднъж месечно.

При педикюра, освен гладката кожа, е важна и дезинфекцията на стъпалата. Това става в педикюрната вана със соли от най-различно естество - ароматни билки, есенциални плодове. Съобразяваме се и с клиента - важно е той да се чувства добре и да релаксира по време на процедурата - солите действат успокояващо и помагат за дезинфекцията на краката. Във ваната се поставя и дезинфектатор, който също е много важен за здравето на ноктите и кожата на стъпалата. Благодарение на този коктейл от елементи, освен омекотяване на кожата, педикюрът действа и против лошата миризма на ходилата. Да не забравяме, че дамите много често пренебрегват удобството на обувките си в полза на модните тенденции. Знайте, че е необходим пълен комфорт на вашите ходила, за да имате здрави и гладки стъпала.


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


- Какво е препоръчително да се използва за педикюр - обикновен лак, гел-лак или изграждане?
-
За педикюр може да използвате гел-лак, който се сменя след месец. Ноктите на краката израстват много по-бавно в сравнение с ноктите на ръцете, а издръжливостта на този материал позволява той да бъде сменян веднъж месечно. Но има и много проблемни нокти - например врастнали нокти и така разпространените гъбични инфекции, затова трябва правилно да подберете мястото, на което ще си направите педикюр. Поддръжката вкъщи е добре да се прави не с така разпространената пемза, а да се използва пила и да се изтриват ходилата с леки кръгови движения, за да падне мъртвата кожа която се е насъбрала през деня, след това се нанася лек крем за приятно усещане и за да не ни се изпотяват краката. Може да използвате и подходящи за тази цел спрейове против изпотяване.

Ако клиентите трябва да избират между обикновен лак и гел-лак на краката препоръчвам гел-лак. Той ни освобождава от притеснението, че ще повредим повърхността на маникюра. След изпичането му може да обуем обувките си веднага без да изчакваме неговото съхнене, както е при обикновените лакове.


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


Изграждане при педикюра се прави, когато има проблемен нокът - това е част от медицинския педикюр. Знаете, че има много изядени нокти от тесни обувки, защото дамите обичат високи токчета, но така се нараняват ноктите. Това е и най-голямата предпоставка за развиването на гъбични инфекции по ноктите и тяхната деформация. При изядените нокти те нямат свое нокътно легло и тук опитните педикюристи работят със специални за това изграждащи гелове, за да оформят един цял нокът.

При педикюра също може да слагаме декорации, например бели камъчета във формата на дъга във вътрешния край на нокътя, като закачлив акцент.


Маникюрът и педикюрът през лятото - важно и полезно!


- Каква терапия за педикюр препоръчвате?
-
Добре е да се загряват краката, както през зимата така и през лятото - с качествен загряващ крем и точков масаж. След като сме омекотили краката, оформяме ноктите, като най-често се прави квадратна форма - трябва да се внимава и с изрязването на крайчетата, за да не се забиват по-късно и да е болезнено за самия клиент. Завършваме процедурата с масаж на ходилата и хидратиращ спа крем.

Мъжете също не трябва да пренебрегват грижата за ръцете и краката си. Добре е да посещават по-често козметичните салони и да не залагат само на модерното, а най-вече на удобството и качеството.


Снимки:
1. Хит при маникюра за сезона е облата форма.
2. Френският маникюр също се връща на мода.
3-8. С камъчетата и фигурите не трябва да се прекалява.
9-11. Педикюрът също трябва да е поддържан през лятото.
Фото: Интернет