Новата супер храна

Забравете къдравото зеле, киноа и чиа семена, защото цвеклото е новата супер храна.

Продажбите на лилавия зеленчук са достигнали 1 милион паунда поради своята популярност като най-новата супер храна. Неговият нов статут предизвика стартирането на нови продукти по рафтовете в супермаркетите от супи и салати до чипс и напитки.

По-рано тази година проучване на Queen Mary University в Лондон разкри, че редовната консумация на сок от цвекло намалява значително високо кръвно налягане. Британските данни показват, че петте най-големи британски супермаркети са увеличи с 20% складовите си запаси на продукти, съдържащи новата супер храна.

Новата супер храна

За вълшебното въздействие на червеното цвекло върху човешкия организъм се разказват легенди още от древността. В същото време той е един от най-пренебрегваните от българите зеленчук. Най-силен положителен ефект притежава прясно изцеденият сок от червено цвекло. Той прочиства токсините от черния дроб, жлъчния мехур и далака и ако започнем лечението си с големи дози изведнъж, имаме и страничните ефекти от бурната дезинтоксикация - гадене, световъртеж и обща слабост. Затова винаги започваме приема му в малка доза, примерно 50 мл в комбинация със сок от моркови 250 мл и постепенно увеличаваме количеството на цвеклото до 50%.

Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.

Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.

Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.

Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.