Как ние българите да станем по-здрави?

* Мисията възможна!


По традиция от 2005 година насам, на 17 май Световната лига по хипертония чества Световния ден на хипертонията с цел да информира хората по света за опасността от заболяването, високата смъртност, до която води и начините за превенция.

Тази година 17 май бе обявен и за ден за повече движение. Затлъстяването е рисков фактор №1 за артериалната хипертония. Поради тази причина и Българската лига по хипертония избра компонентите на метаболитния синдром да бъдат акцент в Националната информационна кампания, посветена на Световния ден на хипертонията 2015, която премина под надслов "Здравословно тегло - здравословно кръвно налягане".

Артериалната хипертония (АХ) е водещият глобален риск за смъртност, отговорен за 9.4 милиона отнети човешки живота годишно. Всеки трети в света е с високо кръвно налягане, а ефективно лекуван е само един от трима.

България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37%.

Адекватното лечение на АХ удължава живота.

Още през 2002 година Световната здравна организация алармира, че световната епидемия от нарастване на сърдечносъдовите заболявания е свързана с нарастване броя на лицата с наднормено тегло и затлъстяване. Над 1 милиард от хората по света са с наднормено тегло, от тях 400 милиона - със затлъстяване. Затлъстяването е проблем и сред подрастващите. В света се отчита, че 1 от 6 деца е със свръхтегло, а в САЩ - 1 от 3.


Колко здрави сме ние българите и как да станем по-здрави?


По данни на Българското ендокринологично дружество, затлъстяване у нас имат 34,93% от населението на повече или на 20 г., а наднормено тегло - 38,95%. Това означава, че всеки втори български мъж (45%) и всяка трета българска жена (32,4%) между 30-60 години е с наднормено тегло.

Дори още по-тревожен е фактът, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване.

Затлъстяването се свързва с урбанизацията, с нездравословен начин на живот, с прехранване, с намалена физическа активност и психо-социален стрес. Енергийният дисбаланс (хронично състояние на позитивен калориен баланс) води до натрупване на излишна мастна тъкан както подкожно, така и около жизнено важните органи - сърце, кръвоносни съдове, бъбреци.

Наднорменото тегло е един от най-силните предиктори на артериалната хипертония. Хипертонията е около 6 пъти по-честа при лицата със затлъстяване в сравнение с тези с нормално тегло.


КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ?

Заедно със здравословния хранителен режим, приема на достатъчно вода и активното движение, позитивното мислене също помага срещу високо кръвно, обясни Елица Петрова, представител на Българска лига по хипертония.

"Как може да се лекува кръвно налягане без да пием лекарства?" е един от въпросите, които тя получава от много хора. Това, което Елица Петрова препоръчва, е много течности, разходки в парка, по малко солена вода.

"И това, което всъщност на последните световни кардиологични конференции се препоръчва, е позитивизъм и въобще мислите ти да не текат в посока колко си нещастен, колко си болен, колко е ужасна страната, в която живееш и какво изобщо ти се случва, а напротив - да се радваш на слънцето, на деня, на това че си жив и днес, че можеш да се срещнеш с хората, които обичаш и които ти харесват. Това допълнително е установено дори вече и научно, че може да понижава нашето кръвно налягане и да ни дава един нормален начин на живот", каза тя.


* Усмихнете се, пуснете си хубава българска музика и потанцувайте,
за да отпразнувате днешния ден!



Източник: БГНЕС