Нездравословната храна убива полезни бактерии

Нездравословната храна убива полезни бактерииЯденето на нездравословна храна убива стомашните бактерии, които предпазват от затлъстяване, диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания, възпалителни процеси в червата и аутизъм, сочат последни проучвания.

Човешките черва съдържат около 3 500 различни микроби, които взети заедно съставляват близо 1 кг от теглото, пише "Телеграф".

Учените вярват, че нездравословните храни, за разлика от тези, които са част от една балансирана диета, могат да намалят броя на микроорганизмите в стомаха на човек до една трета. Откритието може да обясни защо някои хора качват килограми, а други не, въпреки приблизително еднаквото количество приети мазнини, захари, протеини и въглехидрати. Това стана ясно от проучванията на Тим Спектър, професор по генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон.

Констатациите на професор Спектър са в подкрепа на съществуващи вече изследвания, които показват, че проблемът е много по-сложен от просто прекомерното ядене.

Микроорганизмите в стомаха също играят ключова роля в отблъскването на потенциалните вредни микроби и регулирането на обмяната на веществата.

Те произвеждат храносмилателни ензими, заедно с витамини А и К, които са необходими за абсорбирането на важни минерали като калций и желязо.

Друго изследване и тестове, проведени в университета в Колорадо, САЩ, установиха, че прехвърлянето на бактерии от затлъстял човек в организма на мишка са довели до затлъстяване на животното.

Професор Спектър съобщи: "Микробите имат лоша слава, но само няколко от милионите видове са вредни за нас. По-голямата част са от решаващо значение за здравето ни".

БГНЕС