Списание Перфекта - професионалният избор за вашата красота

В септемврийския брой:

Специално интервю с поп-фолк звездата Емилия
Хидратацията – живителна влага за кожатаПочистване на лицето

Вълшебната магия на българската козметика и красота
Натуркозметика с бял равнец

Усложнения при пиърсинг
Специална грижа за русата косаСексът и духовният ни софтуер

Експресните диети
Има ли живот и след отпуска?

Хидратацията - Живителна влага за кожата

Водата, която е около 65% от човешкия организъм, е в основата на всички жизнени процеси. Нейното значение е огромно не само за живота, но и…за поддържането на красива външност. Съществуват много съвети – древни и най-актуални - как да използваме правилно и пълноценно този безценен природен дар. Някои от тях обаче, са стопроцентови заблуди.

От овлажняване се нуждае само сухата кожа. Суха и обезводнена кожа са две съвсем различни понятия. Недостиг на вода може да изпитва както сухата, така и мазната кожа, която обикновено се нуждае от овлажняване много по-често. Когато се опитваме да премахнем от кожата излишната мазнина, ние нарушаваме естествения й защитен слой, който поддържа нормалното ниво на влажност. За грижа за мазната кожа, склонна към възпаления и образуване на пъпки, се използват предимно спиртни лосиони, пилинги и други агресивни почистващи продукти, които я лишават от необходимата й влага. Същото се случва и след дълго излагане на слънце. Важно е да се знае, че мазнината не може да замести водата и обратно, от овлажняване се нуждае абсолютно всяка, дори най-мазната кожа.

Не е възможно кожата да се почисти добре без да се използва вода. Трудно можем да си представим живота си без сутрешното измиване на лицето. Ако кожата понася нормално такива водни процедури, не се налага да се отказвате от тях. Но ако кожата е чувствителна и склонна към раздразнения, по-добре е измиването с вода да се прекрати изцяло или да бъде сведено до минимум. Днес има голямо разнообразие от почистващи лосиони и тоници, включително и за хиперчувствителна кожа. Много жени са убедени, че изобщо не трябва да се измиват с чешмяна вода. Като всяка крайност, това твърдение също е далеч от истината. Дори в случаите, когато водата не е с добро качество, може да се намери решение като това да се постави филтър на крана, например или лицето да се протрие с кубчета лед.

Най-лесният начин да се овлажни кожата е тя да се обтрие или напръска с вода. Всяка вода, от водопроводния кран или от пластмасова бутилка, съдържа огромно количество соли, които се отлагат на повърхността на кожата и предизвикват обратен ефект. Истински овлажняващ ефект притежават само т.нар. дерматологични води във вид на спрейове.

Най-безобидната и универсална водна процедура е протриването на кожата с кубчета лед. Замръзяването е най-ефективният и лесен начин за пречистване на водата. Контрастните процедури много добре тонизират кожата и укрепват кръвоносните съдове, но само когато са направени с мярка - ако вместо леко пощипване и приятен хлад почувствате изтръпване на кожата, значи сте се престарали. За универсалност и безобидност също не може да се говори. Подобно ледено измиване е полезно не за всеки. Ако имате слаби кръвоносни съдове и страдате от еритрокупероза, подобни процедури са строго противопоказани.

Честото измиване, душ или вана носят само полза. Както е известно, водата може не само да не овлажни, но и да изсуши кожата. Освен това, при всички водни процедури обикновено се използват различни измиващи средства – гелове, мусове, пени или сапуни, които при постоянна употреба също в голяма степен обезводняват кожата. Ако не можете да се въздържите от честото миене, не забравяйте след всяка водна процедура да нанасяте на кожата овлажняващ крем или лосион.

С морска вода или дори с разтворени в обикновена вода морски соли може да се решат едва ли не всички проблеми на кожата. Оптималният вариант е самото море, където водата, в съчетание с въздуха, наистина може да извърши чудеса. Ако решите да си направите “малко море” във ваната, ефектът върху кожата ще бъде благоприятен само ако се спазват няколко условия - времето, прекарано във ваната, не трябва да превишава 10-15 минути, температурата на водата трябва да бъде близка до тази на тялото, а в края на процедурата остатъците от соли по кожата трябва да се измият с чиста вода и задължително да се нанесе овлажняващ лосион.

Тъй като една от причините за целулита е натрупването в организма на течности, те трябва да се пият колкото може по-малко. Напротив, недостатъкът от течности води до натрупването в организма на токсини, които са главната причина за появата на целулит. Затова за борбата с него трябва да се приемат колкото може повече течности. Съществува доста голямо заблуждение, че кафето помага за избавяне от целулит, тъй като кофеинът влиза в състава на много антицелулитни продукти. Кофеинът обаче стимулира кръвообращението само когато е в състава на кремовете. Вътрешната му употреба във вид на кафе или напитки от типа на кока-кола дори може да активизира появата на целуит. В този случай кофеинът засилва кръвообращението само в големите кръвоносни съдове, което води до отток на кръвта от малките. А това влошава обмяната на веществата и води до натрупването на мазнина и увеличение на целулита.

С помощта на безсолна диета може да се избавите от отоци, целулит и някои други проблеми. При пълно отсъствие на соли в менюто, вътрешният баланс се нарушава и организмът започва да се “бунтува”. Ако освен това изпивате и по 5 l вода на ден, за да се борите с шлаките, в резултат може да се появят гърчове, общо отслабване на организма и възникване дори на сърдечен пристъп.

За да изглеждате добре сутрин, вечер трябва да съкратите течностите до минимум. Ако имате проблеми със здравето, например с бъбреците, за вас това е самата реалност. За всички останали обаче, няма никаква връзка между количеството течности, приети вечерта, и сутрешните отоци и торбички под очите. Ако все пак забелязвате подобни явления, най-добре е да се консултирате с лекар, а не да се лишавате от каквато и да е течност след 6 часа вечерта.

Колкото повече течности пием, толкова по-добре се отразява това на кожата ни. Първо трябва да се уточни за какви течности става дума и второ - все пак всичко трябва да е с мярка. Обезводняването на организма наистина се отразява доста негативно на външността. Достатъчно е на ден да се изпиват 1,5 l течности като през лятото или при интензивни физически натоварвания това количество може да се увеличи. Не всяка течност обаче, носи желания ефект. Най-добрият вариант е чиста питейна или слабо минерализирана вода, зелен или плодов чай и прясно изстискани сокове, предимно от зеленчуци, тъй като те почти не съдържат захар. Но едва ли всеки може да се придържа към тези препоръки. Голяма част от хората приемат предимно черен чай, кафе, сладки газирани напитки, алкохол и други не много полезни неща, които не могат да повлияят позитивно на външността. За да разберете достатъчно течности ли пиете, просто се ощипете по ръката от външната страна на дланта. Ако кожата веднага се върне в предишното си състояние, всичко е нормално. Ако се изглажда бавно – необходими са ви повече течности.

материала подготви

Радмила Попова