Три ключа за здравословно и трайно отслабване


Думата диета обикновено се възприема като временна промяна в храненето, при която се намалява значително приема на калории. Тази нагласа автоматично извиква неприятни асоциации у човека, който ще се подлага на диетата, защото тя се свързва с лишаване от различни удоволствия (например сладки изкушения). Тази негативност може да бъде избегната, ако в термина "диета" се вложи по-разумно значение - навик за здравословно хранене за дълго време, който наистина дава резултати.


Три ключа за здравословно и трайно отслабване


Испанският вестник "Ел Мундо" пише, че диетологът Карлос Риос открил, че пациентите му са притеснени, защото не могат да се ограничават и следователно не отслабват. Според Риос, намаляването на калориите, за да изразходваме повече, отколкото консумираме е "глупаво и обречено на провал".

Калориите са ключов фактор за свалянето на мазнините, а също и за здравето ни. Затова експертът предупреждава, че ако си наложим голямо ограничение в приема на калории за дълго време, метаболизмът ни ще се забави и хипоталамусът, който отговаря за регулирането на теглото, ще се приспособи към нискокалоричната диета и ще спрем да отслабваме.

Това на свой ред ще предизвика промени в хормоните, като понижение на лептина, или повишаване на кортизола, което още повече затруднява отслабването. И не е само това. Липсата на енергия и умората малко по малко ще се превърнат в ежедневие и ще премахнат всякакво желание за упражнения.


Три ключа за здравословно и трайно отслабване Резултатът е изоставяне на диетата и попадане в порочния кръг на "йо-йо" ефекта. Разочарован от липсата на прогрес, човек се връща към предишния си хранителен режим, но по-гладен и с по-бавен метаболизъм. От това следват още няколко килограма отгоре. Карлос Риос обаче вярва, че не всичко е изгубено и проблемът може да се реши, като се фокусираме върху три неща:


1. Да се научим да се храним
Никой не иска да яде по-малко, а по-добре. Трябва да знаем как това, което ядем се отразява на тялото ни и да подбираме храната си балансирано, за да получим всички хранителни вещества. Този процес не започва в кухнята, а от списъка с покупки. Той трябва да включва повече естествени продукти и по-малко обработени храни.



Три ключа за здравословно и трайно отслабване
2. Да си създадем програма за тренировки
Упражненията са много полезни за здравето, както физическите, така и умствените. Също така е важно и да ги правим правилно. Не всички хора имат нужда от един и същи тип упражнения. За постигането на оптимален резултат физическата активност трябва да се съобразява с възможностите и желанията на всеки човек. Така не само се наслаждаваме на спорта, но и си спестяваме травмите.




3. Да поддържаме положителна нагласа

Мотивацията е съществена за започването на какъвто и да е проект, и още повече ако се отнася за начина ни на живот. Средата, хората, които я съставят, както и разумните и реалистични очаквания са в основата на всяка промяна.


Три ключа за здравословно и трайно отслабване


Не е важно броенето на калориите, а да знаем как да подбираме храната съобразно с нуждата си от енергия и да не забравяме упражненията, които са основна част от всеки хранителен план.


При добрата диета няма забранени храни - това е само погрешна нагласа.


Източник: БГНЕС