Рецепта за дълголетие: Умерен джогинг


Умереният джогинг е най-добрият начин за постигане на дълголетие, твърдят датски учени. Изследването е направено сред 5 048 души в добро здравословно състояние, които са били следени от учените в продължение на 12 години.

От тях 1 098 са били тичащите за здраве, а 414 - водещите заседнал начин на живот. След анализ на начина на спортуване, учените са констатирали, че сред онези, които тичат слабо, действително има малка смъртност. Докато и при водещите заседнал живот и при активно практикуващите джогинг смъртността била изравнена.


Рецепта за дълголетие: Умерен джогинг


Затова учените препоръчват тичане с умерено темпо, между един и два и половина часа седмично, разделени поне на три пъти. Това те считат за успешна рецепта за дълголетие.

Те предупреждават, че тичането дори с умерено темпо се равнява на интензивни упражнения и натоварване и колкото по-голямо е натоварването толкова по-вреден е този спорт за практикуващия го.

"Ако целта ви е да намалите риска от преждевременна смърт и да удължите продължителността на живота си, трябва тичате за здраве два - три пъти седмично, със слабо до умерено темпо. Всяко по-голямо натоварване би било вредно", съветват учените, осъществили изследването.


Източник: АФП