Йордановден: Вкусни рецепти за празничната трапеза


Честит празник!
На 6 януари православната църква чества Богоявление (Кръщение Господне, Водици, Йордановден или Попова коледа) - християнски празник отбелязващ кръщението на Иисус Христос в река Йордан, когато Бог се явява на хората в своята триединна същност: Отца (Глас Божи, който оповестява, че Христос е Негов син), Сина (Иисус Христос) и Светия дух (във вид на гълъб, който каца върху Иисус), откъдето идва и името на празника.

На 6 януари имен ден празнуват: Божидар, Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Бетина. Честит имен ден! Вижте всички имени дни за 2020 и 2021 година тук.

Традиционно на празничната трапеза за Йордановден се слагат пита, кравайчета, свинско месо, сарми, пълнени чушки, кисело зеле, фасул, орехи, вино.


Ето и нашите предложения за празнични рецепти:


Кравай за Богоявление

Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче мая
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
1/2 пакетче краве масло
1 к.ч. олио
1/2 ч.ч хладка вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Разтворете маята във водата. Добавете солта и захарта и оставете да втаса. Направете кладенче в брашното, изсипете маята, чукнете яйцата и отделете единия жълтък за намазване. Добавете маслото и олиото и омесете меко тесто. Оставете да втаса на топло. След това оформете кравая, като го сложите в обилно намазнена тавичка, по средата на която сте поставили огнеопорна купичка, също намазнена. Намажете отгоре с жълтъка. Оставете отново да втаса. Печете на слаба фурна - отначало на 100 градуса, като постепенно увеличавата до 200 градуса - до готовност.


Йордановден: Вкусни рецепти за празничната трапеза


Още рецепти за Пити и краваи за Йордановден


Царски сарми


Необходими продукти:
10-12 листа кисело зеле
600 г свинско месо (нарязано на дребни парчета)
1 глава лук
2-3 чушки
1 морков
150 г гъби
черен пипер
чубрица
2 ч.л. домашна универсална подправка (лук, чушки, моркови, магданоз, копър и целина нарязани на много ситно + сол)

Начин на приготвяне:

Нарежете всички продукти и ги смесете заедно с доправките.  Разбъркайте добре и завийте в зелевите листа. Нарежете на ситно средната част на зелката и я овкусете с олио, червен пипер и подправките. Изсипете нарязаното зеле в съда, в който ще печете сармите. След това ги наредете върху зелето и сипете около 2 ч.ч. топла вода. Поръсете с червен пипер и захлупете. Печете до пълна готовност.


Йордановден: Вкусни рецепти за празничната трапеза


Още рецепти за Сарми за Йордановден


Пълнени чушки с кайма и ориз

Необходими продукти:
10 бр. чушки
1 купичка ориз
10 с.л. олио
2 глави лук
1 морков
500 г кайма
1/2 с.л. сол
1/2 с.л. червен пипер
чубрица
3-4 домата

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и моркова на ситни кубчета и задушете с малко олио и вода. Добавете каймата и около 200 мл вода, като бъркате непрекъснато. Когато каймата и лукът са готови, добавете ориза, солта, червения пипер, чубрицата и половината домати нарязани. Когато оризът е полуготов, спрете котлона и оставете за малко настрани. Включете фурната на 250 градуса. Изчистете чушките и ги надупчете с нож на няколко места, след което ги напълнете със сместа. Подредете в тава и запушете всяка чушка с резенче домат. Налейте вода до средата на чушките. Добавете олио и печете във фурна за 30-40 минути, като периодично обръщате чушките, за да се запекат от всички страни.


Йордановден: Вкусни рецепти за празничната трапеза


Още рецепти за Пълнени чушки за Йордановден

 
Свинско с кисело зеле на фурна

Необходими продукти:
1 кг свински гърди
1 кисела зелка
1 глава лук
5 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
300 мл зелев сок

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно и го запържете в горещо олио за няколко минути. Добавете червения пипер и разбъркайте добре. Дръпнете от огъня и добавете нарязаното зеле и зелевия сок. Върнете на котлона и задушете за 3-4 минути. Прехвърлете в тава и добавете нарязаното свинско месо. Печете около 1.5-2 часа, като периодично разбърквате.


Йордановден: Вкусни рецепти за празничната трапеза


Още рецепти за Ястия със свинско месо за Йордановден


* Светъл празник и добър апетит!