Вкусни рецепти за Коледа и
Нова година


Остават 10 дни до Коледа! Наближава времето да се развихрите из кухнята и да приготвите вкусни домашни рецепти, които с аромат на канела, портоколави корички, горещ чай и много любов да изпълнят дома ви в празничните дни.


Ето и нашите предложения:


Коледна пита:
Съвсем в духа на Коледа ви предлагаме да сътворите една пита-елха, а списъкът с нужните продукти включва:

20 г мая
400 мл айран
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
2 ч.ч. царевично брашно
3-4 ч.ч. бяло брашно
семена
(може да се направи само с бяло брашно)


Вкусни рецепти за Коледа и Нова година Вкусни рецепти за Коледа и Нова година


Начин на приготвяне:
В част от айрана разтворете маята със захарта и оставете да шупне. Смесете двата вида брашно в купа. В средата на брашното изсипете маята, останалия айран, солта и зехтина. Замесете средно тесто и оставете да втаса. Разделете сместа на малки топчета (колкото ябълка) и ги наредете в намаслена тава едно до друго на редове - първи ред - 1 топче, втори ред - 2 топчета и т.н., докато оформите цялата елхичка. Отгоре намажете със зехтин или олио и поръсете със семена. Печете в загрята фурна на 180 градуса около 30 - 35 минути.

Още рецепти за Коледни пити


Коледни сладки:
Ако семейството ви обича какаото - тази рецепта е точно за вас. А ето и необходими продукти за Какаови коледни сладки:
400 г брашно
150 г пудра захар
1 пакетче ванилия
1/2 ч.л. бакпулвер
30 г какао
1/2 ч.л. канела
щипка карамфил
1 яйце
175 г масло
есенция ром

Начин на приготвяне:
Смесете брашното, пудрата захар, ванилията, бакпулвера, какаото, канелата и щипка карамфил. Разбийте яйцето и кравето масло и ги добавете към брашното и останалите продукти. Добавете и няколко капки есенция ром. Полученото ронливо тесто, увийте във фолио и оставете за два часа в хладилника. Разточете на кора с дебелина 3-4 мм. Изрежете сладки с различни форми - например елхи, снежинки, звезди, камбанки, еленчета. Постелете тавата с хартия за печене и печете във фурна за 8 минути на 180 градуса.


Вкусни рецепти за Коледа и Нова година


За украсата: Пуснете въображението си в действие :) . А ето и няколко идеи от нас: използвайте захарен шрифт или посипете сладките с кокосови стърготини, шоколадови или оцветени захарни пръчици, като предварително поставите малко мед, за да залепнат.


Вкусни рецепти за Коледа и Нова година


Още рецепти за Коледни сладки


Коледен кекс:
Звездата е друг от символите на Коледа - в тази връзка, ето идея за Звезден коледен кекс:
Необходими продукти:
3 яйца
1 ч. ч. захар
125 г масло
сок и кора от един портокал
1 и 1/2-2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 готов кафяв блат за торта

За глазурата:
3 с. л. сок от портокал
3 с. л. пудра захар
50 г шоколад


Вкусни рецепти за Коледа и Нова година


Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете разтопеното масло, сокът от един портокал (без отделените 3 с. л. за глазурата) и брашното с бакпулвера. Разбъркайте добре. От готовия блат изрежете звездички с формичка за сладки.

Във форма за кекс, застлана с хартия за печене изсипете 1/3 от кексовата смес. Отгоре наредете звездичките плътно една до друга и залейте с останалата смес. Печете в загрята на 170 градуса фурна за 35-40 минути. След охлаждане, извадете в чиния. Украсете кекса с разтопен шоколад и глазура от разбита пудра захар с портокалов сок. Поръсете с настъргана кора от портокал. Поднасяйте нарязан на парчета, за да се виждат звездичките.

Още рецепти за Коледен кекс


Коледно ястие:
Разбира се преди десерта трябва да се хапне и нещо соленичко, затова ви предлагаме и рецепта за крехки свински пържоли в гювеч. А ето и необходимите продукти:
10-12 свински пържоли
200 гр. топено сирене
1 ч.ч. зелени маслини без костилки и нарязани на колелца
200 мл. готварска сметана
500 гр. пресни гъби - изчистени и нарязани
2 глави лук - нарязан на колелца
кашкавал
черен пипер и сол на вкус
олио


Вкусни рецепти за Коледа и Нова година Вкусни рецепти за Коледа и Нова година


Начин на приготвяне:
На дъното на глинен гювеч сипете малко олио и започнете да редите: свински пържоли, черен пипер, сол на вкус, няколко колелца лук, гъби, маслини, топено сирене, отново пържоли и така до изчерпване на количествата. Накрая изсипете готварската сметана и налейте малко вода. Не загрявайте фурната предварително. Печете на 250 градуса около 2 часа, като периодично отваряте и разбърквате. Преди да извадите окончателно ястието от фурната, поръсете с кашкавал и оставете гювеча без капак за няколко минути, за да може кашкавалът да придобие златист цвят. Бон апети!

Още рецепти за Коледни ястия


* Желаем ви топлина и уют през светлите коледно-новогодишни празници!