Ползата от чай-паузите през работно време

Шефовете, които се тревожат, че служителите им пилеят време в чай-паузи, много грешат, защото ново проучване установи, че пиенето на чаша чай отключва скрития им потенциал, съобщава в. "Дейли мейл".

Изследването установило, че процесът на приготвяне и пиене на чаша чай подобрява настроението и засилва възможностите за творческо разрешаване на проблемите. Проучването било осъществено от учени за компанията "Юниливър", която произвежда чая "Липтън" и открива верига чайни с марката Т2.

Чай-паузите през работно време

"Откритието потвърждава нещо, което мнозина подозират – че почти свещеният ритуал на чай-паузите действително подобрява настроението, което може да доведе до други ползи като подобрено разрешаване на проблемите", казва ръководителката на изследването Сузане Ейнотер.

"Смятаме, че този ефект се дължи на комбинация от елементи, включително аспекти в приготвянето на чая и вкуса и аромата по време на консумация, както и просто вземането на почивка от други дейности", допълва тя.

Присъствието на кофеин и танин, което е аминокиселина, свързана с релаксацията, са фактори за положителните резултати. Експериментите били осъществени от компанията в Холандия и в тях участвала група от 150 души, включително 116 жени, които редовно пиели чай.

Едната група била помолена да приготви чаша чай, използвайки топла вода, мляко и захар, както го прави нормално, а втората получила няколко сладкиша. Трета група трябвало да изпие чаша вода. След това участниците били подложени на тестове за оценка на настроението, творчеството и мотивацията им. Хората трябвало да си спомнят скорошни щастливи събития като участие в игри на думи или разрешаването на загадки с анаграми. Изследването установило, че хората, които пиели чай, имали по-голямо желание за успех на тестовете в сравнение с хората, които получили вода. Те също така отговаряли по-бързо, когато трябвало да разрешат трудни задачи.

БГНЕС