Уредът "Ловец от бъдещето" печели дванадесетото издание на престижния конкурс за дизайн Electrolux Design Lab

Oбразователният метод за пазаруване ни доближава до преживяването от истинския улов

Уредът „Ловец от бъдещето” е победителят в престижния международен конкурс за дизайн Electrolux Design Lab 2014. Той представлява виртуален метод за пазаруване, вдъхновен от природата. Чрез холограма потребителят има виртуален плуващ морски живот в собствената си кухня. Резултатът е че всичко, което „хване” онлайн ще бъде поръчвано от местен рибен магазин и доставено до дома. Освен улеснение в пазаруването, уредът дава възможност за по-добро разбиране за това с какво се храним и откъде идва храната ни. Удоволствието е в това да се приближим до истинското преживяването от улова.

Уредът „Ловец от бъдещето” печели дванадесетото издание на престижния конкурс за дизайн Electrolux Design Lab

Уредът е разработен от Пан Уанг от Китай, студент във Великобритания. Пан споделя, че намира вдъхновение в традиционния начин хората да си осигуряват храна чрез ловуване. Макар супермаркетите да са ни отдалечили от този метод и да сме загубили представа за източника, чрез „Ловец от бъдещето” се доближаваме отново до природата. „Уредът има образователна цел, като едновременно с това осигурява забавление за цялото семейство“споделя Пан Уанг.

Уредът „Ловец от бъдещето” печели дванадесетото издание на престижния конкурс за дизайн Electrolux Design Lab

Участие в конкурса през 2014 г. взимат над 1700 участници от 60 страни от цял свят, сред които и българката Алеся Иванова, която стигна до последния етап на конкурса преди финала. Жури в конкурса са международно признати експерти в областта на дизайна сред които Ларс Ериксон, главен дизайнер в Electrolux и Маргарета ван ден Бош, съветник дизайн в модния гигант H&M. Своят избор на победител журито обосновава с едновременно образователния и развлекателен характер на уреда.

"Чрез образователен, честен и забавен начин тази концепция разглежда въпроси за екологията и осведомеността на потребителите, предлагането на храни в градската среда и познанието за техния произход“ – споделя Ларс Ериксон, главен дизайнер в Electrolux и Председател на журито на конкурса.

Уредът „Ловец от бъдещето” печели дванадесетото издание на престижния конкурс за дизайн Electrolux Design Lab

Победителят Пан Уанг ще получи парично възнаграждение в размер на 5 000 евро и шест месечен стаж в глобалния център за дизайн на Electrolux.

Второ място в конкурса печели проектът Lotus – малки топчици, които овлажняват и пречистват въздуха, като в същото време премахват лошите миризми. Третата награда отива за уреда UrbanCone – летяща „медуза”, която създава здравословен микроклимат и пречиства въздуха във всяка една среда.